Έκζεμα

Έκζεμα - Ατοπική Δερματίτιδα

Το Έκζεμα ή Ατοπική Δερματίτιδα, είναι πάθηση του δέρματος.

Κύρια συμπτώματα η ερυθρότητα και ο έντονος πολλές φορές κνησμός (φαγούρα).

Θεωρείται Αυτοάνοσο Νόσημα.

Τα σημεία του σώματος που προσβάλλονται συχνότερα είναι το πρόσωπο, το κεφάλι, τα χέρια, οι καμπτικές πτυχές των αγκώνων, ο λαιμός, τα χείλη (εκζεματώδης χηλίτιδα), τα πόδια και ιδιαίτερα τα γόνατα.

 

Διάγνωση πραγματικών Αιτιών & Θεραπεία Ατοπικής Δερματίτιδας

 • Σταδιακή αποκατάσταση Κυτταρικής Λειτουργίας 
 • Εξατομικευμένες θεραπευτικές αγωγές, χωρίς χημικά κατάλοιπα και έκδοχα
 • Άρση των υποκείμενων Αιτιών
 • Θεραπείες που δρουν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με οποιαδήποτε άλλη φαρμακευτική αγωγή
 • Υιοθετώντας ένα πλάνο Μοριακής/Θεραπευτικής Διατροφής

 

Έκζεμα

Ποια είναι τα πραγματικά αίτια; Ενημερωθείτε για το πως μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε.

 

Έκζεμα – πώς και πότε εμφανίζεται

Πολλοί άνθρωποι δε γνωρίζουν καν, ότι το δέρμα τους μπορεί να αντιδράσει αν έρθει σε επαφή με κάποιο απορρυπαντικό, σαμπουάν, αντηλιακό ή ακόμα και στο συνεχές πλύσιμο των πιάτων ή των ρούχων.

Μέχρι να τους συμβεί.

Είναι ακόμη πιθανό να εκδηλωθεί Έκζεμα ακόμη και στο άγγιγμα κάποιων αντικειμένων. Τέτοια όπως οι αγκράφες από τις ζώνες  ή και τα λεγόμενα φο-μπιζού.

Ασθενείς που έχουν Έκζεμα, έχουν επίσης Άσθμα και Εποχικές Αλλεργίες.

 

Όλα αυτά τα Νοσήματα, προκαλούνται από Χρόνιες Φλεγμονές και ένα υπερδραστήριο Ανοσοποιητικό Σύστημα.

Το Έκζεμα λοιπόν εμφανίζεται, όταν υπάρχει Φλεγμονή, δηλαδή όταν το σώμα μας αντιδρά σε μια απειλή.

 

Έκζεμα – Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του ασθενούς με Έκζεμα, είναι πολύ συγκεκριμένα. Κυριότερο η έντονη φαγούρα (κνησμός) αλλά και ο τοπικός ερεθισμός της περιοχής που εμφανίζεται.

Στις σκουρότερες επιδερμίδες, ενδέχεται στη πληγείσα περιοχή να αλλάζει η απόχρωση του δέρματος.

Στους ενήλικες, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που παρουσιάζεται το Έκζεμα, είναι :

Οι κόκκινες φολιδωτές περιοχές (σα να υπάρχουν λέπια),

Τα μικρά ακατέργαστα, ή μεγάλης επιφάνειας εξογκώματα,

Το Οίδημα της πάσχουσας περιοχής

Συχνά στο οίδημα υπάρχει και διαρροή διάφανου υγρού.

Το Έκζεμα στα μωρά, φαίνεται σαν ένα κίτρινο, λιπαρό μπάλωμα στο τριχωτό της κεφαλής ή, μπορεί επίσης να εμφανιστεί και στα μάγουλα.

Συνήθως εξαφανίζεται χωρίς θεραπεία μέσα σε 8-12 μήνες.

Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι  όσοι εμφάνισαν Έκζεμα σαν παιδιά, θα το αντιμετωπίσουν ξανά και σαν ενήλικες.

 

Είδη Εκζέματος

Όταν το Έκζεμα οφείλεται σε παράγοντες ενδογενούς αιτιολογίας, διακρίνεται σε:

 • Ατοπικό Έκζεμα
  Πρόκειται για μία χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση του δέρματος, αγνώστου αιτιολογίας, με κληρονομική προδιάθεση στο 70% των περιπτώσεων, που παρουσιάζεται κυρίως κατά την παιδική ηλικία. Τα άτομα με Ατοπικό Έκζεμα πάσχουν πιο συχνά από τροφικές αλλεργίες, άσθμα, ρινίτιδα, κνίδωση, ενώ είναι πιο ευαίσθητα σε λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο και ιούς.
 • Σμηγματορροϊκό Έκζεμα
  Εμφανίζεται συχνά τόσο σε ενήλικες όσο και σε βρέφη. Στα βρέφη εντοπίζονται ερυθροκίτρινα λέπια που σχηματίζουν πλάκες και στους ενήλικες παρουσιάζεται ερυθρότητα, απολέπιση και κνησμός σε σημεία του σώματος, όπως το τριχωτό της κεφαλής, τα φρύδια, τα πτερύγια της μύτης, η περιοχή του στέρνου και της πλάτης.
 • Νομισματοειδές ή Δισκοειδές Έκζεμα
  Χαρακτηρίζεται από κυκλικές, ερυθρές πλάκες και προσβάλλει κυρίως τα άνω άκρα και το θώρακα. Εμφανίζεται σε περιοχές του σώματος όπου έχει προκληθεί ερεθισμός στο δέρμα, δίχως αυτό να αποτελεί τη μοναδική περίπτωση εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής εκζέματος. Υπάρχει έντονο το αίσθημα κνησμού και καύσου, με πιθανότητα έξαρσης των συμπτωμάτων κατά τις βραδινές ώρες.
 • Δυσιδρωσικό Έκζεμα
  Το δυσιδρωσικό έκζεμα είναι μία υποτροπιάζουσα μορφή φυσαλιδώδους δερματίτιδας και συνήθως προκύπτει ως αντίδραση σε ποικίλους ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες. Πρόκειται για συμμετρικό εξάνθημα, που παρουσιάζεται κυρίως στις παλάμες και τα πέλματα και πολλές φορές αναπτύσσονται φυσαλίδες, συνοδευόμενες από ξήρανση και απολέπιση. Παρατηρείται έντονη φαγούρα ή αίσθημα καύσου και αρκετές φορές ενδέχεται σχηματιστούν ρωγμές στην επιδερμίδα.

 

Αντιμετώπιση μέχρι σήμερα

Όσοι ήδη έχουν εμφανίσει έστω και μια φορά Έκζεμα στο σώμα τους, γνωρίζουν πόσο ενοχλητική, αντι-αισθητική  ή ακόμα και αηδιαστική για τους άλλους  είναι η εικόνα του, όταν αυτό είναι σε εμφανές σημείο.

Αυτό που ίσως δεν είναι γνωστό, είναι πόσο επίπονο και δυσάρεστο είναι το διάστημα που διαρκεί η θεραπεία για τον ασθενή, όπως αυτή συνηθίζεται μέχρι σήμερα.

Η πιο διαδεδομένη αγωγή είναι αυτή που γίνεται με κορτιζονούχες κρέμες. Αυτές πρέπει υποχρεωτικά να εφαρμόζονται δυο έως τρεις φορές την ημέρα.

Σε πιο βαριές περιπτώσεις δίδονται στεροειδή από το στόμα, με τις συνήθεις παρενέργειες για το ήπαρ.

Στη διατροφή ο ασθενής στερείται το αλάτι και τη ζάχαρη. Η νόσος ακολουθεί διαστήματα ύφεσης ή εξάρσεων και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται  δια βίου.

 

Έκζεμα – Βασικές γνώσεις- Σχέσεις

Κάτι που δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος, είναι ότι στην πραγματικότητα, το 80-85%% του Ανοσοποιητικού μας Συστήματος βρίσκεται/ στεγάζεται στο έντερο. 

Αυτό  σημαίνει ότι μία από τις κύριες αιτίες των Αυτοάνοσων Νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του εκζέματος, είναι η κακή λειτουργία  του εντερικού σωλήνα.

Ένα υγιές γαστρεντερικό σύστημα, χρησιμεύει σα φράγμα. Εμποδίζει αχώνευτα σωματίδια τροφίμων, μικρόβια, τοξίνες και άλλες ανεπιθύμητες ουσίες να εισέλθουν στο σώμα μέσω του αίματος.

Όταν τα επιθηλιακά κύτταρα του εντερικού τοιχώματος καταστραφούν, οι ουσίες είναι σε θέση να κάνουν «διαρροή» στο σώμα. Μία επίθεση από το ανοσοποιητικό σύστημα, ακολουθεί και  οδηγεί σε Φλεγμονή.

Η φλεγμονώδης απόκριση, προκλήθηκε από ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Στην περίπτωση του εκζέματος, είναι το δέρμα που επηρεάζεται.

Η εντερική φλεγμονή που προκαλείται από διαρροή του εντέρου, μπορεί επίσης να επηρεάσει την προστατευτική λειτουργία της επιδερμίδας σας. Αυτό μπορεί να αυξήσει τη σοβαρότητα της φλεγμονής και να επιδεινωθούν τα συμπτώματα του εκζέματος.

 

Έκζεμα – Θεραπευτική Προσέγγιση

Εξετάσεις

Για να δοθεί ορθή και εξατομικευμένη Θεραπεία για το Έκζεμα, διενεργούνται ειδικευμένες εξετάσεις.

Αυτές μας δίνουν εργαστηριακά αποτελέσματα σε κρίσιμους δείκτες. Οι δείκτες αυτοί, δεν εμπεριέχονται στα συνήθη βιοχημικά check up.

Επίσης, διενεργούνται και εξετάσεις Μεταβολικού και Κυτταρικού προφίλ, εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Με πρωτόκολλα Μικροθρεπτικών συστατικών, που καθορίζουν αυστηρά τη δοσολογία, τη διάρκεια, την ποσότητα και το συνδυασμό συστατικών (συνταγή) ανά άτομο, με σκοπό να διορθώσουν τις δομικές ανεπάρκειες σε θρεπτικά συστατικά και να ρυθμίσουν τους νευροδιαβιβαστές.

Συνδυαστικά, μπορεί να χορηγηθούν πρωτόκολλα με Βιομιμητικές ορμόνες εάν απαιτείται  και ορμονική Υπο/Αποκατάσταση. Οι Βιομιμητικές ή Βιοπανομοιότυπες ορμόνες (Bioidentical Hormones), κατασκευάζονται στο εργαστήριο και έχουν την ίδια μοριακή δομή με τις ορμόνες που κατασκευάζονται και χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό μας. Αντίθετα, οι συνθετικές ορμόνες, είναι σκόπιμα διαφορετικές.

 

Έκζεμα και Διατροφή

Προσοχή χρειάζεται σε όλα τα φλεγμονώδη τρόφιμα, μαγιά και βακτηριακή υπερανάπτυξη, παράσιτα και άλλες ερεθιστικές ουσίες.

Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή η οποία περιλαμβάνει λίπη και έλαια, καταπολεμά τη Φλεγμονή με ευεργετικό τρόπο.

Επίσης τα Ω3 λιπαρά παρέχουν μια φυσική αντιφλεγμονώδη δράση.

Το ελαιόλαδο αποτελεί έναν ακόμα τύπο λίπους που έχει βρεθεί ότι ελαττώνει τη Φλεγμονή. Αυτό γίνεται εξαιτίας της χημικής του δομής, αλλά και λόγω της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε που περιλαμβάνει.

Οι πρωτεΐνες που βρίσκουμε στα άπαχα πουλερικά, στα ψάρια, τα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς και στη σόγια, βοηθούν ευεργετικά στη δημιουργία ιστών.

Τέλος, οι υδατάνθρακες και οι φυτικές ίνες, ειδικά αυτοί που προέρχονται από φυτικές ίνες, προστατεύουν τον οργανισμό.

Πεπτικά ένζυμα , ΗCL και άλλα συστατικά για την καλή πέψη, μπορεί να είναι ελλιπή. Τα ένζυμα, είναι πρωτεϊνικοί καταλύτες που παράγονται από το ίδιο το σώμα και συμμετέχουν στη διάσπαση των χημικών ενώσεων μέσω της ρύθμισης της ταχύτητας με την οποία διεξάγεται η κάθε μεταβολική διαδικασία που λαμβάνει χώρα. Τα ένζυμα που εμπλέκονται στις διαδικασίες της πέψης, ονομάζονται πεπτικά ένζυμα. Η πέψη είναι μια πολύπλοκη διαδικασία κατά την οποία οι τροφές και τα σύνθετα θρεπτικά συστατικά διασπώνται σε μονάδες που το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει.

Προσθήκη ωφέλιμων βακτηρίων,  φιλικών στον ανθρώπινο οργανισμό, που περιέχονται σε ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και τροφικά πρόσθετα (προβιοτικά). Όταν λαμβάνονται σε αρκετές ποσότητες εγκαθίστανται στο πεπτικό και ουρογεννητικό σύστημα και βελτιώνουν την υγεία. Κάποια άλλα βελτιώνουν τη ζωτικότητα, ενώ όταν συνδυάζονται, επιτυγχάνουν την μέγιστη υγεία της πεπτικής οδού, για υποστήριξη του συκωτιού και του αίματος και για την αύξηση των φυσικών αμυντικών δυνάμεων.

 

Τελική Θεραπεία

Η μέση διάρκεια της θεραπείας για το Έκζεμα, ανάλογα με την κλινική κατάσταση του ασθενούς, μπορεί να διαρκέσει από έξι μήνες έως και ένα χρόνο.

 

Dr. Νικολέτα Κοΐνη, M.D.

Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής

Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from A4M (American Academy in Antiaging Medicine).

 

References:


 • Dharmage SC, Lowe AJ, Matheson MC, Burgess JA, Allen KJ, Abramson MJ. Atopic dermatitis and the atopic march revisited. Allergy. 2014;69(1):17-27.
 • Kapoor R, Menon C, Hoffstad O, Bilker W, Leclerc P, Margolis DJ. The prevalence of atopic triad in children with physician-confirmed atopic dermatitis. J Am Acad Dermatol. 2008;58(1):68-73.
 • Thyssen JP, Hamann CR, Linneberg A, et al. Atopic dermatitis is associated with anxiety, depression, and suicidal ideation, but not with psychiatric hospitalization or suicide. Allergy. 2018;73(1):214-220.
 • Brunner PM, Silverberg JI, Guttman-Yassky E, et al. Increasing comorbidities suggest that atopic dermatitis is a systemic disorder. J Invest Dermatol. 2017;137(1):18-25.
 • Strom MA, Silverberg JI. Associations of physical activity and sedentary behavior with atopic disease in United States children. J Pediatr. 2016;174:247-253.e3.
 • Zheng T, Yu J, Oh MH, Zhu Z. The atopic march: progression from atopic dermatitis to allergic rhinitis and asthma. Allergy Asthma Immunol Res. 2011;3(2):67-73.
 • Huang R, Ning H, Shen M, Li J, Zhang J, Chen X. Probiotics for the treatment of atopic dermatitis in children: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Front Cell Infect Microbiol. 2017;7:392.
 • Rusu E, Enache G, Cursaru R, et al. Prebiotics and probiotics in atopic dermatitis. Exp Ther Med. 2019;18(2):926-931.
 • Foolad N, Armstrong AW. Prebiotics and probiotics: the prevention and reduction in severity of atopic dermatitis in children. Benef Microbes. 2014;5(2):151-160.
 • Ahn K. The role of air pollutants in atopic dermatitis. J Allergy Clin Immunol. 2014;134(5):993-1000.
 • Han H, Roan F, Ziegler SF. The atopic march: current insights into skin barrier dysfunction and epithelial cell-derived cytokines. Immunol Rev. 2017;278(1):116-130.