Έκζεμα

Έκζεμα - Ατοπική Δερματίτιδα

Η πιο Σύγχρονη Θεραπευτική Προσέγγιση για το Έκζεμα

Η Ιατρική Ακριβείας αποτελεί την πιο Σύγχρονη Ιατρική Προσέγγιση, ο στόχος της οποίας έγκειται στη λεπτομερή ανίχνευση των πραγματικών αιτιών Παθολογικών Καταστάσεων και Νοσημάτων. Για να τα επιτύχει αυτά, βασίζεται σε τρεις άξονες.

Διενέργεια Εξετάσεων Υψηλής Ακριβείας, που ανιχνεύουν, σε κυτταρικό και σε γονιδιακό επίπεδο, αφενός την προδιάθεση των ατόμων να εμφανίσουν Έκζεμα και αφετέρου τους μηχανισμούς έκφρασης της Νόσου, όταν αυτή έχει ήδη εκφραστεί.

Εκπόνηση Εξατομικευμένων Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων, τα οποία διαμορφώνονται με γνώμονα τα ακριβή διαγνωστικά ευρήματα, αυστηρά στοχευμένα, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε οργανισμού ξεχωριστά.

Διεπιστημονική Ομάδα, η οποία παρέχει ακριβείς κατευθυντήριες οδηγίες προς τους ασθενείς. Η Διεπιστημονική αυτή Ομάδα απαρτίζεται από Ιατρούς, Βιοχημικούς, Βιολόγους, Γενετιστές, Μοριακούς Διατροφολόγους και Φαρμακοποιούς.

Έτσι, μπορεί να δοθεί μία ορθή και εξατομικευμένη Θεραπεία για το Έκζεμα, επιτυγχάνεται η μεγιστοποίηση του θεραπευτικού οφέλους των ασθενών και ταυτοχρόνως περιορίζονται οι περιττές ταλαιπωρίες και δαπάνες.

 

Ακριβείς Εξετάσεις

Εξετάσεις Μοριακού και Γονιδιακού επιπέδου διερευνούν, σε κυτταρικό και σε γονιδιακό επίπεδο, τα αίτια εκτροπής της όποιας βιοχημικής ισορροπίας.

Οι Εξειδικευμένες αυτές εξετάσεις λειτουργούν ως εφαλτήριο για την ακριβή πλέον πρόγνωση και διάγνωση Αυτοάνοσων Νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του Εκζέματος. Μέσω αυτών, ανιχνεύεται με ακρίβεια το μεταβολικό προφίλ του υπό εξέταση οργανισμού και αναλύονται πολυμορφισμοί (SNPs) και γονιδιακές παραλλαγές στα γονίδια που έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι σχετίζονται με το Έκζεμα.

Αυτή η ακριβής διαγνωστική προσέγγιση συνεπικουρεί στην αποκρυπτογράφηση της προδιάθεσης των ατόμων να παρουσιάσουν Έκζεμα και στην αποκωδικοποίηση των πραγματικών αιτιών της Ασθένειας στους ήδη πάσχοντες.

 

Εξατομικευμένα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα

Λαμβάνοντας υπόψιν τις ακριβείς αναλύσεις, το πλήρες επιγενετικό ιστορικό, την ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων, το φύλο, την ηλικία του ασθενούς και πολλούς άλλους παράγοντες, μπορεί πλέον, με τη βοήθεια αλγορίθμων, να εκπονηθεί, για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά, ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό σχήμα ως προς τη σύσταση των αγωγών.

Η ποιότητα ζωής των πασχόντων που υπόκεινται σε αυτού του είδους τις θεραπευτικές αγωγές βελτιώνεται, ο οργανισμός τους επαναρρυθμίζεται, ενισχύονται τα ψυχικά και σωματικά τους αποθέματα και ελαχιστοποιούνται οι όποιες πιθανότητες υποτροπής της νόσου.

 

Διεπιστημονική Ομάδα

Στην εποχή της Ιατρικής Ακριβείας, η έννοια του μεμονωμένου Ιατρού έχει αντικατασταθεί από τη Διεπιστημονική Ομάδα, η οποία συγκροτείται από Ειδικότητες πολλών διαφορετικών Επιστημονικών πεδίων, όπως Ιατρούς, Γενετιστές, Βιοχημικούς, Βιολόγους, Μοριακούς Διατροφολόγους και Φαρμακοποιούς,

Μόνο έτσι μπορεί να γίνεται παρακολούθηση τόσο των επιστημονικών εξελίξεων όσο και του τεράστιου όγκου βιβλιογραφίας και να κατευθύνονται οι ασθενείς σε εξατομικευμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα και ακριβή παρακολούθηση.

  • Διάγνωση Πραγματικών Αιτιών με ακριβή διαγνωστικά ευρήματα
  • Εντοπισμός Προδιάθεσης & Μηχανισμών Εμφάνισης Εκζέματος
  • Αυστηρά Εξατομικευμένες Θεραπευτικές αγωγές
  • Άρση των υποκείμενων παθήσεων

Οι θεραπείες καθορίζονται με αλγόριθμους σε σχέση με τα εργαστηριακά ευρήματα, το ενδελεχές επιγενετικό ιστορικό, τις βλάβες και την ύπαρξη επιπλέον χρόνιων ή άλλων νοσημάτων και είναι αυστηρά εξατομικευμένες. Οι ασθενείς δεν αλλάζουν την καθημερινότητα τους. Αντίθετα, σταδιακά τη βλέπουν να βελτιώνεται, παράλληλα και με τη συνολική φυσική κατάσταση της υγείας τους.

Η μέση διάρκεια της θεραπείας του Εκζέματος, ανάλογα με την κλινική κατάσταση του ασθενούς, μπορεί να διαρκέσει από έξι έως και εικοσιτέσσερις μήνες. Τα ποσοστά βελτίωσης των ασθενών είναι υψηλά.

Οι συγκεκριμένες θεραπείες, σε κλινική πράξη, χρησιμοποιούνται από το 1997 με χώρα αφετηρίας τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και δεν έρχονται σε αντίθεση με καμία παράλληλη φαρμακευτική ή ομοιοπαθητική αγωγή.

Η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή είναι αυτή από την οποία τελικά προκύπτει το μεγαλύτερο όφελος, σύμφωνα με τα κλινικά αποτελέσματα και τους ανάλογους δείκτες εξετάσεων.

Τα αποτελέσματα τέτοιων θεραπειών είναι εξαιρετικά, με σταδιακή αποκατάσταση της εκάστοτε Νοσηρότητας.

 

Έκζεμα – Οι Συνήθεις Θεραπείες

Η πιο διαδεδομένη αγωγή είναι αυτή που γίνεται με κορτιζονούχες κρέμες ή αλοιφές. Αυτές πρέπει υποχρεωτικά να εφαρμόζονται δυο έως τρεις φορές την ημέρα.

Σε πιο βαριές περιπτώσεις, δίδονται στεροειδή φάρμακα από το στόμα, με τις συνήθεις παρενέργειες για το ήπαρ.

Στη διατροφή, ο ασθενής στερείται το αλάτι και τη ζάχαρη. Η νόσος ακολουθεί διαστήματα ύφεσης ή εξάρσεων και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται δια βίου.

 

Έκζεμα

Ποια είναι τα πραγματικά αίτια; Ενημερωθείτε για το πως μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε.

 

Έκζεμα – πώς και πότε εμφανίζεται

Πολλοί άνθρωποι δε γνωρίζουν καν, ότι το δέρμα τους μπορεί να αντιδράσει αν έρθει σε επαφή με κάποιο απορρυπαντικό, σαμπουάν, αντηλιακό ή ακόμα και στο συνεχές πλύσιμο των πιάτων ή των ρούχων.

Μέχρι να τους συμβεί.

Είναι ακόμη πιθανό να εκδηλωθεί Έκζεμα ακόμη και στο άγγιγμα κάποιων αντικειμένων. Τέτοια όπως οι αγκράφες από τις ζώνες  ή και τα λεγόμενα φο-μπιζού.

Ασθενείς που έχουν Έκζεμα, έχουν επίσης Άσθμα και Εποχικές Αλλεργίες.

Όλα αυτά τα Νοσήματα, προκαλούνται από Χρόνιες Φλεγμονές και ένα υπερδραστήριο Ανοσοποιητικό Σύστημα.

Το Έκζεμα λοιπόν εμφανίζεται, όταν υπάρχει Φλεγμονή, δηλαδή όταν το σώμα μας αντιδρά σε μια απειλή.

 

Έκζεμα – Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του ασθενούς με Έκζεμα, είναι πολύ συγκεκριμένα. Κυριότερο η έντονη φαγούρα (κνησμός) αλλά και ο τοπικός ερεθισμός της περιοχής που εμφανίζεται.

Στις σκουρότερες επιδερμίδες, ενδέχεται στη πληγείσα περιοχή να αλλάζει η απόχρωση του δέρματος.

Στους ενήλικες, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που παρουσιάζεται το Έκζεμα, είναι :

Οι κόκκινες φολιδωτές περιοχές (σα να υπάρχουν λέπια),

Τα μικρά ακατέργαστα, ή μεγάλης επιφάνειας εξογκώματα,

Το Οίδημα της πάσχουσας περιοχής

Συχνά στο οίδημα υπάρχει και διαρροή διάφανου υγρού.

Το Έκζεμα στα μωρά, φαίνεται σαν ένα κίτρινο, λιπαρό μπάλωμα στο τριχωτό της κεφαλής ή, μπορεί επίσης να εμφανιστεί και στα μάγουλα.

Συνήθως εξαφανίζεται χωρίς θεραπεία μέσα σε 8-12 μήνες.

Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι  όσοι εμφάνισαν Έκζεμα σαν παιδιά, θα το αντιμετωπίσουν ξανά και σαν ενήλικες.

 

Είδη Εκζέματος

Όταν το Έκζεμα οφείλεται σε παράγοντες ενδογενούς αιτιολογίας, διακρίνεται σε:

  • Ατοπικό Έκζεμα
    Πρόκειται για μία χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση του δέρματος, αγνώστου αιτιολογίας, με κληρονομική προδιάθεση στο 70% των περιπτώσεων, που παρουσιάζεται κυρίως κατά την παιδική ηλικία. Τα άτομα με Ατοπικό Έκζεμα πάσχουν πιο συχνά από τροφικές αλλεργίες, άσθμα, ρινίτιδα, κνίδωση, ενώ είναι πιο ευαίσθητα σε λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο και ιούς.
  • Σμηγματορροϊκό Έκζεμα
    Εμφανίζεται συχνά τόσο σε ενήλικες όσο και σε βρέφη. Στα βρέφη εντοπίζονται ερυθροκίτρινα λέπια που σχηματίζουν πλάκες και στους ενήλικες παρουσιάζεται ερυθρότητα, απολέπιση και κνησμός σε σημεία του σώματος, όπως το τριχωτό της κεφαλής, τα φρύδια, τα πτερύγια της μύτης, η περιοχή του στέρνου και της πλάτης.
  • Νομισματοειδές ή Δισκοειδές Έκζεμα
    Χαρακτηρίζεται από κυκλικές, ερυθρές πλάκες και προσβάλλει κυρίως τα άνω άκρα και το θώρακα. Εμφανίζεται σε περιοχές του σώματος όπου έχει προκληθεί ερεθισμός στο δέρμα, δίχως αυτό να αποτελεί τη μοναδική περίπτωση εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής εκζέματος. Υπάρχει έντονο το αίσθημα κνησμού και καύσου, με πιθανότητα έξαρσης των συμπτωμάτων κατά τις βραδινές ώρες.
  • Δυσιδρωσικό Έκζεμα
    Το δυσιδρωσικό έκζεμα είναι μία υποτροπιάζουσα μορφή φυσαλιδώδους δερματίτιδας και συνήθως προκύπτει ως αντίδραση σε ποικίλους ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες. Πρόκειται για συμμετρικό εξάνθημα, που παρουσιάζεται κυρίως στις παλάμες και τα πέλματα και πολλές φορές αναπτύσσονται φυσαλίδες, συνοδευόμενες από ξήρανση και απολέπιση. Παρατηρείται έντονη φαγούρα ή αίσθημα καύσου και αρκετές φορές ενδέχεται σχηματιστούν ρωγμές στην επιδερμίδα.

 

Βασικές γνώσεις- Σχέσεις

Κάτι που δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος, είναι ότι στην πραγματικότητα, το 80-85%% του Ανοσοποιητικού μας Συστήματος βρίσκεται/ στεγάζεται στο έντερο. 

Αυτό σημαίνει ότι μία από τις κύριες αιτίες των Αυτοάνοσων Νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του εκζέματος, είναι η κακή λειτουργία  του εντερικού σωλήνα.

Ένα υγιές γαστρεντερικό σύστημα, χρησιμεύει σα φράγμα. Εμποδίζει αχώνευτα σωματίδια τροφίμων, μικρόβια, τοξίνες και άλλες ανεπιθύμητες ουσίες να εισέλθουν στο σώμα μέσω του αίματος.

Όταν τα επιθηλιακά κύτταρα του εντερικού τοιχώματος καταστραφούν, οι ουσίες είναι σε θέση να κάνουν «διαρροή» στο σώμα. Μία επίθεση από το ανοσοποιητικό σύστημα, ακολουθεί και  οδηγεί σε Φλεγμονή.

Η φλεγμονώδης απόκριση, προκλήθηκε από ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Στην περίπτωση του εκζέματος, είναι το δέρμα που επηρεάζεται.

Η εντερική φλεγμονή που προκαλείται από διαρροή του εντέρου, μπορεί επίσης να επηρεάσει την προστατευτική λειτουργία της επιδερμίδας σας. Αυτό μπορεί να αυξήσει τη σοβαρότητα της φλεγμονής και να επιδεινωθούν τα συμπτώματα του εκζέματος.

 

Έκζεμα και Διατροφή

Προσοχή χρειάζεται σε όλα τα φλεγμονώδη τρόφιμα, μαγιά και βακτηριακή υπερανάπτυξη, παράσιτα και άλλες ερεθιστικές ουσίες.

Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή η οποία περιλαμβάνει λίπη και έλαια, καταπολεμά τη Φλεγμονή με ευεργετικό τρόπο.

Επίσης τα Ω3 λιπαρά παρέχουν μια φυσική αντιφλεγμονώδη δράση.

Το ελαιόλαδο αποτελεί έναν ακόμα τύπο λίπους που έχει βρεθεί ότι ελαττώνει τη Φλεγμονή. Αυτό γίνεται εξαιτίας της χημικής του δομής, αλλά και λόγω της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε που περιλαμβάνει.

Οι πρωτεΐνες που βρίσκουμε στα άπαχα πουλερικά, στα ψάρια, τα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς και στη σόγια, βοηθούν ευεργετικά στη δημιουργία ιστών.

Τέλος, οι υδατάνθρακες και οι φυτικές ίνες, ειδικά αυτοί που προέρχονται από φυτικές ίνες, προστατεύουν τον οργανισμό.

Πεπτικά ένζυμα , ΗCL και άλλα συστατικά για την καλή πέψη, μπορεί να είναι ελλιπή. Τα ένζυμα, είναι πρωτεϊνικοί καταλύτες που παράγονται από το ίδιο το σώμα και συμμετέχουν στη διάσπαση των χημικών ενώσεων μέσω της ρύθμισης της ταχύτητας με την οποία διεξάγεται η κάθε μεταβολική διαδικασία που λαμβάνει χώρα. Τα ένζυμα που εμπλέκονται στις διαδικασίες της πέψης, ονομάζονται πεπτικά ένζυμα. Η πέψη είναι μια πολύπλοκη διαδικασία κατά την οποία οι τροφές και τα σύνθετα θρεπτικά συστατικά διασπώνται σε μονάδες που το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει.

Προσθήκη ωφέλιμων βακτηρίων,  φιλικών στον ανθρώπινο οργανισμό, που περιέχονται σε ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και τροφικά πρόσθετα (προβιοτικά). Όταν λαμβάνονται σε αρκετές ποσότητες εγκαθίστανται στο πεπτικό και ουρογεννητικό σύστημα και βελτιώνουν την υγεία. Κάποια άλλα βελτιώνουν τη ζωτικότητα, ενώ όταν συνδυάζονται, επιτυγχάνουν την μέγιστη υγεία της πεπτικής οδού, για υποστήριξη του συκωτιού και του αίματος και για την αύξηση των φυσικών αμυντικών δυνάμεων.

 

 

References:


  • Dharmage SC, Lowe AJ, Matheson MC, Burgess JA, Allen KJ, Abramson MJ. Atopic dermatitis and the atopic march revisited. Allergy. 2014;69(1):17-27.
  • Kapoor R, Menon C, Hoffstad O, Bilker W, Leclerc P, Margolis DJ. The prevalence of atopic triad in children with physician-confirmed atopic dermatitis. J Am Acad Dermatol. 2008;58(1):68-73.
  • Thyssen JP, Hamann CR, Linneberg A, et al. Atopic dermatitis is associated with anxiety, depression, and suicidal ideation, but not with psychiatric hospitalization or suicide. Allergy. 2018;73(1):214-220.
  • Brunner PM, Silverberg JI, Guttman-Yassky E, et al. Increasing comorbidities suggest that atopic dermatitis is a systemic disorder. J Invest Dermatol. 2017;137(1):18-25.
  • Strom MA, Silverberg JI. Associations of physical activity and sedentary behavior with atopic disease in United States children. J Pediatr. 2016;174:247-253.e3.
  • Zheng T, Yu J, Oh MH, Zhu Z. The atopic march: progression from atopic dermatitis to allergic rhinitis and asthma. Allergy Asthma Immunol Res. 2011;3(2):67-73.
  • Huang R, Ning H, Shen M, Li J, Zhang J, Chen X. Probiotics for the treatment of atopic dermatitis in children: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Front Cell Infect Microbiol. 2017;7:392.
  • Rusu E, Enache G, Cursaru R, et al. Prebiotics and probiotics in atopic dermatitis. Exp Ther Med. 2019;18(2):926-931.
  • Foolad N, Armstrong AW. Prebiotics and probiotics: the prevention and reduction in severity of atopic dermatitis in children. Benef Microbes. 2014;5(2):151-160.
  • Ahn K. The role of air pollutants in atopic dermatitis. J Allergy Clin Immunol. 2014;134(5):993-1000.
  • Han H, Roan F, Ziegler SF. The atopic march: current insights into skin barrier dysfunction and epithelial cell-derived cytokines. Immunol Rev. 2017;278(1):116-130.