Ρευματοειδής Αρθρίτιδα

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα

 

Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα είναι μια Αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει κυρίως τις  αρθρώσεις του σώματός σας. Η αλλοίωση του αρθρικού υγρού οδηγεί σε μια επώδυνη φλεγμονώδη διαδικασία που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια συστηματική φλεγμονή.

Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα  είναι ένας από τους εκατό τύπους αρθρίτιδας, με μερικούς από τους συνηθέστερους τύπους, όπως η Oστεοαρθρίτιδα, η Oυρική Aρθρίτιδα και η Ψωριασική Αρθρίτιδα.

Όλοι οι τύποι έχουν διαφορετικές αιτίες, ωστόσο το κοινό στοιχείο είναι ο πόνος στις αρθρώσεις και τελικά  η καταστροφή τους. Η νόσος επηρεάζει το 0,8 – 1% όλων των πληθυσμών και θεωρείται η δεύτερη πιο συχνή ρευματική διάγνωση μετά την Οστεοαρθρίτιδα.

Τείνει να επηρεάσει δύο έως τρεις φορές περισσότερες γυναίκες από τους άνδρες.

 

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της Ρευματοειδής Αρθρίτιδας περιλαμβάνουν κυρίως πόνο, δυσκαμψία, οίδημα και ερυθρότητα γύρω από τις αρθρώσεις. Οι ασθενείς έχουν την τάση να παρουσιάζουν συμπτώματα στα χέρια, τους ώμους, τους αγκώνες, τους γοφούς και τα γόνατά τους.

Συνήθως, οι ασθενείς θα έχουν παροξύνσεις ακολουθούμενες από υποχωρήσεις, με γενική τάση προοδευτικής καταστροφής των αρθρώσεων και βλάβης που προκαλείται από συστηματική φλεγμονή.

Η νόσος αρχίζει συνήθως αργά στα δύο τρίτα των ασθενών και συχνά δεν διαγνωρίζεται στα πρώτα στάδια.

Λόγω της συστημικής φλεγμονώδους φύσης της νόσου, επιπλέον συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσφορία, κόπωση, απώλεια όρεξης και γενικά μυϊκούς πόνους.

 

Χρόνια, Αυτοάνοσα & Μεταβολικά Νοσήματα

Ποιά είναι τα πραγματικά αίτια; Ενημερωθείτε για το πως μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε.

 

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα και το ανοσοποιητικό σας σύστημα

H Ρευματοειδής Αρθρίτιδα είναι τόσο φλεγμονώδης αρθρίτιδα όσο και αυτοάνοση διαταραχή.

Στα πρώτα στάδια της νόσου, πριν από την εμφάνιση της φλεγμονής των αρθρώσεων, εμφανίζεται μια σειρά συμβάντων στα οποία το ανοσοποιητικό σύστημα χάνει την ικανότητα να διακρίνει μεταξύ των ιστών του σώματος (του εαυτού) και του ξένου ιστού. Αυτό οδηγεί στο ότι το ανοσοποιητικό  σας σύστημα προσβάλλει εσφαλμένα το δικό σας σώμα, το οποίο στην περίπτωση της RA είναι οι αρθρώσεις σας, ωστόσο μπορεί επίσης να προσβάλει τους περιβάλλονες  ιστούς, συμπεριλαμβανομένων των μυών, των συνδέσμων, των τενόντων, και ακόμη και άλλων οργάνων.

Καθώς οι ιστοί αρχίζουν να επιδεινώνονται, λόγω επαναλαμβανόμενης φλεγμονής και ανοσοποιητικής ενεργοποίησης, οι αρθρώσεις μπορεί να παραμορφωθούν λόγω καταστροφής ιστών.

Η λειτουργία της άρθρωσης μπορεί επίσης να ανασταλεί ή ακόμα και να σταματήσει στα προχωρημένα στάδια της νόσου.

 

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα Αίτια

Παραδοσιακά, η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα θεωρείται μια χρόνια ιδιοπαθής φλεγμονώδης διαταραχή, που σημαίνει ότι η αιτία είναι άγνωστη. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η πλειοψηφία των ασθενών έχουν γενετική προδιάθεση για τη νόσο.

Υπάρχουν επιπρόσθετες αιτίες, όπως περιβαλλοντικές τοξίνες, ευαισθησίες τροφίμων, αλλεργίες, στρες, τραύματα, λοιμώξεις, βακτηριακή υπερανάπτυξη (dysbiosis), σύνδρομο διαρροής εντέρου  και ορμονικές ανισορροπίες.

 

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα Διάγνωση

Ο γιατρός διαπιστώνει τη διάγνωση της Ρευματοειδής Αρθρίτιδας μέσω μιας διαδικασίας φυσικής εξέτασης, αιματολογικών εξετάσεων και ενδεχομένως μερικών μελετών απεικόνισης.

Κλινικά

 • Πόνος στις αρθρώσεις και πρωινή δυσκαμψία (πάνω από 30 λεπτά) με ιστορικό προηγούμενων επεισοδίων
 • Οικογενειακό ιστορικό Ρευματοειδής Αρθρίτιδας
 • Χαρακτηριστικά συστηματικής γρίπης και κόπωση
 • Τρεις ή περισσότεροι ευαίσθητοι και πρησμένοι χώροι αρθρώσεων (ταυτόχρονα)
 • Συμμετρική εμπλοκή στους συνδέσμους στα χέρια και / ή τα πόδια
 • Πόνος κατά την πίεση στα χέρια και στα πόδια (αρθρώσεις MCP ή MCT)
 • Παρουσία ρευματοειδών οζιδίων (σφικτά κομμάτια στο δέρμα) που βρίσκονται σε κοινά σημεία πίεσης στο σώμα, συνήθως στους αγκώνες.

Εξετάσεις αίματος

 • Ρευματοειδής Παράγοντας (RhF).
 • ΤΚΕ
 • CRP
 • ΑΝΑ
 • Αντικυκλοειδές αντίσωμα πεπτιδίου κατά της κυκλικότητας (ACPA)
 • Κυκλικό αντίσωμα τετραλινιωμένης πρωτεΐνης (CCP)

Απεικονιστικές εξετάσεις

Στην  X-Ray θα εμφανίζεται  όταν θα υπάρχου  ορατά  τα σημάδια στα χέρια και στους καρπούς σας που υποδηλώνουν καταστροφή του οστού, ωστόσο αυτό συνήθως παρατηρείται στα μεταγενέστερα στάδια της νόσου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλοί ασθενείς θα υποφέρουν επί πολλά χρόνια με χρόνιο πόνο, καθώς ενδέχεται να μην ανταποκρίνονται στα «επίσημα» κριτήρια για διάγνωση της ΡΑ στη φάση πρώιμης έναρξης της νόσου.

 

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα Θεραπεία

Η συνήθης θεραπεία περιλαμβάνει τη συνταγογράφηση των ΜΣΑΦ, των στεροειδών, ακόμη και των ναρκωτικών.

Δυστυχώς, αυτές οι θεραπείες καλύπτουν μόνο τη νόσο και η μακροχρόνια χρήση θα προκαλεί συνήθως δυσάρεστες παρενέργειες, όπως κόπωση, εξανθήματα, εντερική δυσφορία και αιμορραγία και αναιμία.

Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα της θεραπείας θα μειωθεί με το χρόνο και μπορεί ακόμη και να επιδεινώσει τον πόνο μακροπρόθεσμα.

Με τη διάγνωση της  Ρευματοειδής Αρθρίτιδας, η φαρμακευτική θεραπεία και η συνεργασία με έναν ρευματολόγο θεωρείται το χρυσό πρότυπο περίθαλψης.

Ο γιατρός σας συνήθως θα συνταγογραφήσει παραδοσιακά χρησιμοποιούμενα αντι-ρευματικά φάρμακα τροποποίησης της νόσου (DMARD) όπως το Methotrexate ή το Plaquenil, τα οποία επικεντρώνονται στην άμβλυνση της ανοσολογικής διαδικασίας, οδηγώντας σε μειωμένη φλεγμονή και επιβράδυνση της καταστροφής των αρθρώσεων.

Οι νεότεροι βιολογικοί μικροοργανισμοί DMARD επικεντρώνονται σε πολύ συγκεκριμένα ανοσοκύτταρα που μπορεί να εμπλέκονται στη διαδικασία της νόσου, αντί να στοχεύουν ολόκληρο το ανοσοσύμπλοκο. Ενώ αυτές οι θεραπείες είναι αποτελεσματικές για πολλούς, είναι στην καλύτερη περίπτωση παρηγορητικές και δεν παρέχουν θεραπεία για τη νόσο.

 

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα Αιτιολογική Θεραπεία

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της Ρευματοειδής Αρθρίτιδας μπορεί συχνά να επιτευχθεί μέσω ενός συνδυασμού προσεγγίσεων θεραπείας και διαχείρισης παραδοσιακής και λειτουργικής ιατρικής.

Ενώ η φαρμακευτική αγωγή είναι συχνά απαραίτητη κατά τη διάρκεια της έκρηξης ή μιας οξείας επίθεσης, ένας εξειδικευμένος Ιατρός Λειτουργικής ιατρικής μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε και να αντιμετωπίσετε τις υποκείμενες αιτίες της νόσου, για να εξαλειφθεί αποτελεσματικά  η  ασθένεια.

 

Οι πιθανές αιτίες μπορεί να είναι:

 • Διαταραγμένη σχέση κορτιζόλης / DHEA / S IgA
 • Αυξημένη εντερική διαπερατότητα
 • Βακτηριακές, παρασιτικές λοιμώξεις
 • (μυκοπλάσμα)
 • Ορμονική ανισορροπία
 • Ανισορροπία λιπαρών οξέων
 • Ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών  και αμινοξέων
 • Οξειδωτικό στρες

Ταυτόχρονα πάντα η εφαρμογή της  σωστής αντιφλεγμονώδους διατροφής μαζί με τις κατάλληλες φυσικοθεραπείες  συμβάλλει  στην ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση της νόσου.

 

Dr. Νικολέτα Κοḯνη, M.D.

Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής

Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from A4M (American Academy in Antiaging Medicine).

 


References:

Vasquez A, Integrative Rheumatology.Rheumatoid Arthritis.Concepts, Perspectives, Algorithms, and Protocols. 2nd Edition 2007: 235-236

William C. Shiel Jr., M. (2011, november 20). Retrieved from http://en.wikipedia.org/wiki/Rheumatoid_arthritis

Gibofsky A. Overview of epidemiology, pathophysiology, and diagnosis of rheumatoid arthritis. Am J Manag Care 2012;18:S295-302.

McInnes IB, Schett G. The pathogenesis of rheumatoid arthritis. N Engl J Med 2011;365:2205-19

Smolen JS, Steiner G. Therapeutic strategies for rheumatoid arthritis. Nat Rev Drug Discov 2003;2:473-88.

Hardin JG, Waterman J, Labson LH. Rheumatic disease: Which diagnostic tests are useful? Patient Care 1999; March 15: 83-102

Siegel LB, Gall EP. Viral infection as a cause of arthritis. Am Fam Physician 1996 Nov 1;54(6):2009-15