Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies έτσι ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες που συλλέγουν τα cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως την αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε περισσότερο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Ρευματοειδής Αρθρίτιδα
Ιατρική Ακριβείας
Οι πιο εξελιγμένες ιατρικές πρακτικές για τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα
Ο Ιάτωρ εφαρμόζει τις πιο καινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις Ιατρικής Ακριβείας, βασιζόμενος σε προηγμένες ιατρικές πρακτικές παγκοσμίως, αποβλέποντας στην πρόληψη και θεραπεία της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας, ενός αυτοάνοσου νοσήματος, το οποίο προσβάλλει κυρίως τις αρθρώσεις του σώματος.
Στον Ιάτωρ, διενεργώντας κατάλληλες Γονιδιακές, Γενετικές και Μεταβολικές Εξετάσεις, εντοπίζεται η πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, πριν την κλινική της εκδήλωση και αποκωδικοποιούνται τα ακριβή αίτια της νόσου σε όσους ήδη πάσχουν. Με αυστηρά εξατομικευμένη ιατρική αντιμετώπιση, επιτυγχάνουμε τη στοχευμένη πρόληψη και αποτελεσματική θεραπεία.
- Εξετάσεις υψηλής ακριβείας
- Εντοπισμός της προδιάθεσης εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας
- Ανίχνευση των πραγματικών αιτιών της νόσου
- Καινοτόμα θεραπευτικά πρωτόκολλα εξατομικευμένης ιατρικής, προσαρμοσμένα στις ανάγκες του κάθε οργανισμού ξεχωριστά
- Πλήρης αποκατάσταση όλων των συστημάτων του οργανισμού
- Θεαματική βελτίωση της ποιότητας ζωής
Ρευματοειδής Αρθρίτιδα – Θεραπεία με Ιατρική Ακριβείας
Στον Ιάτωρ, έχουμε τη δυνατότητα να εντοπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις υποκείμενες αιτίες της νόσου.
Εκπονείται μία πολυεπίπεδη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κάθε οργανισμού αγωγή, σε αντίθεση με τις συνήθεις θεραπείες (συνταγογράφηση ΜΣΑΦ, στεροειδών, μεθοτρεξάτης, υδροξυχλωροκίνης ή νεότερων βιολογικών μικροοργανισμών DMARDs).
Ενώ οι θεραπείες αυτές είναι συχνά απαραίτητες κατά τη διάρκεια της έξαρσης, εστιάζουν μόνο στη μείωση των συμπτωμάτων, ενώ η μακροχρόνια χρήση τους μπορεί να προκαλέσει διάφορες δυσάρεστες παρενέργειες.
Η σύγχρονη αυτή θεραπευτική αγωγή, η οποία στοιχειοθετείται στον Ιάτωρ, είναι απόρροια στρατηγικού σχεδιασμού και:
Ενδυναμώνει την ανοσοποιητική λειτουργία.
Βοηθά στο να καταστούν ή να παραμείνουν ανενεργά τα γονίδια που φέρουν την επιβλαβή πληροφορία και όσα φέρουν την προστατευτική πληροφορία να είναι σταθερά ενεργά.
Επαναφέρει τη βιοχημική ισορροπία των κυττάρων και την ορμονική ισορροπία στα βέλτιστα επίπεδα.
Περιλαμβάνει ένα εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα, το οποίο προσεγγίζει τις διατροφικές ανάγκες των ατόμων, με γνώμονα τις μεταβολικές και γενετικές τους ιδιαιτερότητες (Διατροφή Ακριβείας).
Αποκαθιστά πλήρως όλα τα συστήματα του οργανισμού με μακροπρόθεσμα παράλληλα αποτελέσματα.
- Χωρίς χάπια, «ειδικές δίαιτες» και στερήσεις
- Εξατομικευμένες θεραπευτικές αγωγές, χωρίς χημικά κατάλοιπα και έκδοχα
- Θεραπείες που δρουν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό, χωρίς παρενέργειες
Με βάση τα διαγνωστικά ευρήματα των καινοτόμων εξετάσεων, παρέχονται στους ασθενείς εξατομικευμένες οδηγίες, π.χ. προτείνεται οι κατάλληλες για κάθε άτομο φυσιοθεραπείες και η ιδανική σωματική άσκηση. Το κολύμπι στη θάλασσα θεωρείται μία από τις πιο επωφελείς ασκήσεις για τους ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα.
Ρευματοειδής Αρθρίτιδα
Ποιά είναι τα πραγματικά αίτια; Ενημερωθείτε για το πως μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε.
Διαβάστε περισσότερα
Ρευματοειδής αρθρίτιδα – Τι είναι
Στα πρώτα στάδια της νόσου, το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει εσφαλμένα τις αρθρώσεις σας. Ενδέχεται να προσβληθούν και οι περιβάλλοντες ιστοί, συμπεριλαμβανομένων των μυών, των συνδέσμων, των τενόντων κι άλλων οργάνων.
Η αλλοίωση του αρθρικού υγρού οδηγεί σε μια επώδυνη φλεγμονώδη διαδικασία, η οποία με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσει χρόνια συστηματική φλεγμονή.
Καθώς η κατάσταση των ιστών επιδεινώνεται, λόγω επαναλαμβανόμενης φλεγμονής και ανοσοποιητικής ενεργοποίησης, οι αρθρώσεις ενδέχεται να παραμορφωθούν. Η λειτουργία της άρθρωσης μπορεί επίσης να ανασταλεί ή ακόμα και να σταματήσει στα προχωρημένα στάδια της νόσου.
Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα αποτελεί 1 από τους 100 τύπους αρθρίτιδας, με μερικούς από τους συνηθέστερους να περιλαμβάνουν την Οστεοαρθρίτιδα, την Ουρική Αρθρίτιδα και την Ψωριασική Αρθρίτιδα. Όλοι οι τύποι έχουν διαφορετικές αιτίες, ωστόσο το κοινό στοιχείο είναι ο πόνος στις αρθρώσεις και τελικά η καταστροφή τους.
Η νόσος τείνει να επηρεάσει 2 έως 3 φορές περισσότερες γυναίκες από τους άνδρες. Συνηθέστερα, προσβάλλει τα άτομα ηλικίας από 35 έως 55 ετών. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να προσβληθούν και άτομα νεαρής ηλικίας, ακόμη και παιδιά.
Ρευματοειδής Αρθρίτιδα – Πρώτα Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας περιλαμβάνουν κυρίως πόνο, δυσκαμψία, οίδημα και ερυθρότητα γύρω από τις αρθρώσεις. Οι ασθενείς έχουν την τάση να παρουσιάζουν συμπτώματα στα χέρια, στους ώμους, στους αγκώνες, στους γοφούς, στο ισχίο και στα γόνατά τους.
Ενίοτε εκδηλώνεται οξύς πόνος στο πίσω μέρος του κεφαλιού και δεν αποκλείεται να πληγεί το αυχενικό μέρος της σπονδυλικής στήλης. Συνήθως, οι ασθενείς θα εκδηλώνουν εξάρσεις, ακολουθούμενες από υφέσεις, με γενική τάση προοδευτικής καταστροφής των αρθρώσεων και βλάβης που προκαλείται από συστηματική φλεγμονή.
Η νόσος αρχίζει συνήθως αργά στα 2/3 των ασθενών και συχνά δεν διαγιγνώσκεται στα πρώτα στάδια. Λόγω της συστημικής φλεγμονώδους φύσης της νόσου, εμφανίζονται επιπλέον συμπτώματα, όπως δυσφορία, κόπωση, πυρετός, απώλεια όρεξης και γενικά μυϊκοί πόνοι.
Η φλεγμονή μπορεί να επιδράσει και σε άλλα σημεία του σώματος. Λόγου χάρη, ενδέχεται να προκληθεί πόνος στο στήθος, σε περίπτωση που προσβληθούν οι πνεύμονες ή η καρδιά. Δεν αποκλείεται να επέλθει φλεγμονή στα μάτια ή ξηροφθαλμία.
Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα επηρεάζει και τη στοματική κοιλότητα. Συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί σε πολλούς ασθενείς απώλεια των δοντιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα συνυπάρχει με την Αυτοαντιδραστική Χρόνια Κνίδωση.
Ρευματοειδής αρθρίτιδα – Διάγνωση
Ο γιατρός διαπιστώνει τη διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μέσω κλινικών, αιματολογικών και ενδεχομένως απεικονιστικών εξετάσεων.
Κλινικά
- Πόνος στις αρθρώσεις και πρωινή δυσκαμψία (πάνω από 30 λεπτά) με ιστορικό προηγούμενων επεισοδίων
- Οικογενειακό ιστορικό ρευματοειδούς αρθρίτιδας
- Χαρακτηριστικά συστηματικής γρίπης και κόπωση
- Τρεις ή περισσότερες ευαίσθητες και πρησμένες αρθρώσεις (ταυτόχρονα)
- Συμμετρική εμπλοκή στους συνδέσμους στα χέρια και/ή τα πόδια
- Πόνος κατά την πίεση στα χέρια και στα πόδια (αρθρώσεις MCP ή MCT)
- Παρουσία ρευματοειδών οζιδίων (σφικτά κομμάτια στο δέρμα), που βρίσκονται σε κοινά σημεία πίεσης στο σώμα, συνήθως στους αγκώνες.
Εξετάσεις αίματος
- Ρευματοειδής Παράγοντας (RhF)
- ΤΚΕ
- CRP
- Αντιπυρηνικά Αντισώματα (ΑΝΑ)
- Αντισώματα έναντι των γαστρικών τριχωματικών κυττάρων (APCA)
- Αντισώματα έναντι του κυκλικού κιτρουλλινιωμένου πεπτιδίου (CCP)
Απεικονιστικές εξετάσεις
Στην ακτινογραφία, εμφανίζονται βλάβες στα χέρια και στους καρπούς, που υποδηλώνουν καταστροφή του οστού. Ωστόσο, αυτό συνήθως παρατηρείται στα μεταγενέστερα στάδια της νόσου.
Ρευματοειδής Αρθρίτιδα – Αίτια
Η πλειοψηφία των ασθενών έχει κληρονομική προδιάθεση για τη νόσο. Υπάρχουν επιπρόσθετες αιτίες, όπως περιβαλλοντικές τοξίνες, ευαισθησίες τροφίμων, αλλεργίες, στρες, τραύματα, λοιμώξεις, βακτηριακή υπερανάπτυξη (dysbiosis), Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου και ορμονικές ανισορροπίες.
Ρευματοειδής αρθρίτιδα – Εντερικό μικροβίωμα
Το 80-85% του ανοσοποιητικού συστήματος εδράζεται στο έντερο. Μία λοιπόν από τις κύριες αιτίες των Αυτοάνοσων Νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένης και της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας, είναι η κακή λειτουργία του εντερικού σωλήνα.
Όταν τα επιθηλιακά κύτταρα του εντερικού τοιχώματος καταστραφούν, αχώνευτα σωματίδια τροφίμων, μικρόβια, τοξίνες και άλλες ανεπιθύμητες ουσίες «διαρρέουν» στο σώμα. Μία επίθεση από το ανοσοποιητικό σύστημα ξεκινά και οδηγεί σε φλεγμονή. Στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, προσβάλλονται οι αρθρώσεις.
Ρευματοειδής αρθρίτιδα – Διατροφή
Ορισμένα τρόφιμα, χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση τους, συντείνουν στην ύφεση των συμπτωμάτων της νόσου και να επιβραδύνουν την εξέλιξη της, περιορίζοντας σημαντικά τον πόνο και τη δυσκαμψία των αρθρώσεων. Αυτά είναι τα ακόλουθα:
- Τροφές πλούσιες σε μονοακόρεστα, πολυακόρεστα και Ω-3 λιπαρά οξέα (περιέχονται στα λιπαρά ψάρια και στους ξηρούς καρπούς).
- Φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι βιταμίνες C και E και τα φλαβονοειδή.
- Προϊόντα ολικής άλεσης, όπως η βρώμη.
- Σχεδόν όλοι οι ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα παρουσιάζουν έλλειψη Βιταμίνης D. Συνεπώς, οι πλούσιες σε Βιταμίνη D τροφές και η έκθεση στην ήλιο θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους πάσχοντες.
Κάποιες άλλες τροφές εντείνουν τις φλεγμονώδεις διαδικασίες, οπότε αντενδείκνυται για όσους πάσχουν από Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, όπως οι εξής:
- Υδατάνθρακες και επεξεργασμένες τροφές, πλούσιες σε συντηρητικά και απλά σάκχαρα. Προτείνεται η αποφυγή της κατανάλωσης ζάχαρης, ακόμα κι αυτής που περιέχεται στο μέλι.
- Trans λιπαρά (περιλαμβάνονται στα πατατάκια, στις τηγανητές πατάτες, στα κρουασάν, κ.ά.) και αλλαντικά.
- Ορισμένα λαχανικά (π.χ. ντομάτες και μελιτζάνες), διότι ενδέχεται να οξύνουν τον πόνο και να επιδεινώσουν τη φλεγμονή.
- Γλουτένη και καφές, διότι η γλουτένη προάγει τη φλεγμονή και ο καφές ενοχοποιείται για την άνοδο της οξύτητας του αίματος, η οποία συνδράμει στην επιδείνωση οποιασδήποτε φλεγμονής.
- Χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωση αλατιού και αλκοολούχων ποτών.
Ρευματοειδής αρθρίτιδα – Επιπτώσεις
Η συγκεκριμένη νόσος περιορίζει την κινητικότητα, δυσχεραίνοντας την καθημερινότητα των ασθενών. Η αυτοπεποίθηση του ασθενούς πλήττεται σημαντικά. Πολλοί πάσχοντες υποφέρουν από κατάθλιψη. Το νόσημα αυτό έχει αντίκτυπο και στο εργασιακό περιβάλλον. Μελέτες καταδεικνύουν ότι η κόπωση ενισχύει τις πιθανότητες απουσίας από την εργασία.
Η Ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να οδηγήσει και σε μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης κατά 10 έως 15 έτη περίπου. Παρά ταύτα, δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί με ακρίβεια ο αντίκτυπος που μπορεί να επιφέρει στο προσδόκιμο ζωής. Πολλοί ασθενείς ζουν με τα συμπτώματα της ασθένειας ακόμα και μετά την ηλικία των 80 ή ακόμη και των 90 ετών.
References:
- Verma MK, Sobha K. Understanding the major risk factors in the beginning and the progression of rheumatoid arthritis: current scenario and future prospects. Inflamm Res. 2015;64(9):647-659. doi:1007/s00011-015-0843-8
- Hootman JM, Helmick CG, Barbour KE, Theis KA, Boring MA. Updated projected prevalence of self-reported doctor-diagnosed arthritis and arthritis-attributable activity limitation among US adults, 2015-2040. Arthritis Rheumatol. 2016;68(7):1582-1587. doi:1002/art.39692
- MacGregor AJ, Snieder H, Rigby AS, et al. Characterizing the quantitative genetic contribution to rheumatoid arthritis using data from twins. Arthritis Rheum. 2000;43(1):30-37. doi:1002/1529-0131(200001)43:
1<30::AID-ANR5>3.0.CO;2-B - Araki Y, Mimura T. The mechanisms underlying chronic inflammation in rheumatoid arthritis from the perspective of the epigenetic landscape. J Immunol Res. 2016;2016:6290682. doi:1155/2016/6290682
- Glant TT, Mikecz K, Rauch TA. Epigenetics in the pathogenesis of rheumatoid arthritis. BMC Med. 2014;12:35. doi:1186/1741-7015-12-35
- Nielen MM, van Schaardenburg D, Reesink HW, et al. Specific autoantibodies precede the symptoms of rheumatoid arthritis: a study of serial measurements in blood donors. Arthritis Rheum. 2004;50(2):380-386. doi:1002/art.20018
- Rakieh C, Nam JL, Hunt L, et al. Predicting the development of clinical arthritis in anti-CCP positive individuals with non-specific musculoskeletal symptoms: a prospective observational cohort study. Ann Rheum Dis. 2015;74(9):1659-1666. doi:1136/annrheumdis-2014-
205227 - Ramos-Remus C, Castillo-Ortiz JD, Aguilar-Lozano L, et al. Autoantibodies in prediction of the development of rheumatoid arthritis among healthy relatives of patients with the disease. Arthritis Rheumatol. 2015;67(11):2837-2844. doi:1002/art.39297
- Deane KD, Demoruelle MK, Kelmenson LB, Kuhn KA, Norris JM, Holers VM. Genetic and environmental risk factors for rheumatoid arthritis. Best Pract Res Clin Rheumatol. 2017;31(1):3-18. doi:1016/j.berh.2017.08.003
- Harrison M, Spooner L, Bansback N, et al. Preventing rheumatoid arthritis: preferences for and predicted uptake of preventive treatments among high risk individuals. PLoS One. 2019;14(4):e0216075. doi:1371/journal.pone.0216075
- Hunt L, Emery P. Defining populations at risk of rheumatoid arthritis: the first steps to prevention. Nat Rev Rheumatol. 2014;10(9):521-530. doi:1038/nrrheum.2014.82
- Paul BJ, Kandy HI, Krishnan V. Pre-rheumatoid arthritis and its prevention. Eur J Rheumatol. 2017;4(2):161-165. doi:5152/eurjrheum.2017.16006
- Gerlag DM, Norris JM, Tak PP. Towards prevention of autoantibody-positive rheumatoid arthritis: from lifestyle modification to preventive treatment. Rheumatology (Oxford). 2016;55(4):607-614. doi:1093/rheumatology/kev347
- Silman AJ, Newman J, MacGregor AJ. Cigarette smoking increases the risk of rheumatoid arthritis. Results from a nationwide study of disease-discordant twins. Arthritis Rheum. 1996;39(5):732-735. doi:1002/art.1780390504
- Stolt P, Bengtsson C, Nordmark B, et al. Quantification of the influence of cigarette smoking on rheumatoid arthritis: results from a population based case-control study, using incident cases. Ann Rheum Dis. 2003;62(9):835-841. doi:1136/ard.62.9.835
- Anderson R, Meyer PW, Ally MM, Tikly M. Smoking and air pollution as pro-inflammatory triggers for the development of rheumatoid arthritis. Nicotine Tob Res. 2016;18(7):1556-1565. doi:1093/ntr/ntw030
- Kharlamova N, Jiang X, Sherina N, et al. Antibodies to Porphyromonas gingivalis indicate interaction between oral infection, smoking, and risk genes in rheumatoid arthritis etiology. Arthritis Rheumatol. 2016;68(3):604-613. doi:1002/art.39491
- Pretorius E, Akeredolu OO, Soma P, Kell DB. Major involvement of bacterial components in rheumatoid arthritis and its accompanying oxidative stress, systemic inflammation and hypercoagulability. Exp Biol Med (Maywood). 2017;242(4):355-373. doi:1177/1535370216681549
- Lu B, Hiraki LT, Sparks JA, et al. Being overweight or obese and risk of developing rheumatoid arthritis among women: a prospective cohort study. Ann Rheum Dis. 2014;73(11):1914-1922. doi:1136/annrheumdis-2014-
205459 - Baker JF, Von Feldt J, Mostoufi-Moab S, et al. Deficits in muscle mass, muscle density, and modified associations with fat in rheumatoid arthritis. Arthritis Care Res (Hoboken). 2014;66(11):1612-1618. doi:1002/acr.22328
- Hanaoka BY, Ithurburn MP, Rigsbee CA, et al. Chronic inflammation in rheumatoid arthritis and mediators of skeletal muscle pathology and physical impairment: a review. Arthritis Care Res (Hoboken). 2019;71(2):173-177. doi:1002/acr.23775
- Bärebring L, Winkvist A, Gjertsson I, Lindqvist HM. Poor dietary quality is associated with increased inflammation in Swedish patients with rheumatoid arthritis. Nutrients. 2018;10(10):E1535. doi:3390/nu10101535
- Essouma M, Noubiap JJ. Is air pollution a risk factor for rheumatoid arthritis? J Inflamm (Lond). 2015;12:48. doi:1186/s12950-015-0092-1
- Jung CR, Hsieh HY, Hwang BF. Air pollution as a potential determinant of rheumatoid arthritis: a population-based cohort study in Taiwan. 2017;28(Suppl 1):S54-S59. doi:10.1097/EDE.
0000000000000732 - Shin J, Lee J, Lee J, Ha EH. Association between exposure to ambient air pollution and rheumatoid arthritis in adults. Int J Environ Res Public Health. 2019;16(7):E1227. doi:3390/ijerph16071227
- Sigaux J, Biton J, André E, Semerano L, Boissier MC. Air pollution as a determinant of rheumatoid arthritis. Joint Bone Spine. 2019;86(1):37-42. doi:1016/j.jbspin.2018.03.001
- Araki Y, Mimura T. The mechanisms underlying chronic inflammation in rheumatoid arthritis from the perspective of the epigenetic landscape. J Immunol Res. 2016;2016:6290682. doi:1155/2016/6290682
- Zaccardelli A, Friedlander HM, Ford JA, Sparks JA. Potential of lifestyle changes for reducing the risk of developing rheumatoid arthritis: is an ounce of prevention worth a pound of cure? Clin Ther. 2019;41(7):1323-1345. doi:1016/j.clinthera.2019.04.
021 - He J, Wang Y, Feng M, et al. Dietary intake and risk of rheumatoid arthritis—a cross section multicenter study. Clin Rheumatol. 2016;35(12):2901-2908. doi:1007/s10067-016-3383-x
- Vadell AKE, Bärebring L, Hulander E, Gjertsson I, Lindqvist HM, Winkvist A. Anti-inflammatory diet in rheumatoid arthritis (ADIRA) – a randomized, controlled crossover trial indicating effects on disease activity. Am J Clin Nutri. 2020;111(6):1203-1213. doi:1093/ajcn/nqaa019
- Philippou E, Nikiphorou E. Are we really what we eat? Nutrition and its role in the onset of rheumatoid arthritis. Autoimmun Rev. 2018;17(11):1074-1077. doi:1016/j.autrev.2018.05.009
- Gioia C, Lucchino B, Tarsitano MG, Iannuccelli C, Di Franco M. Dietary habits and nutrition in rheumatoid arthritis: can diet influence disease development and clinical manifestations? Nutrients. 2020;12(5):1456. doi:3390/nu12051456
- Asteriou E, Gkoutzourelas A, Mavropoulos A, Katsiari C, Sakkas LI, Bogdanos DP. Curcumin for the management of periodontitis and early ACPA-positive rheumatoid arthritis: killing two birds with one stone. 2018;10(7):E908. doi:10.3390/nu10070908