Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto - Χασιμότο
Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

 

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο (Hashimoto) – Τι είναι

Η Θυρεοειδίτιδα (Νόσος) Χασιμότο ανήκει στις Θυρεοειδοπάθειες (Νοσήματα του Θυρεοειδούς), που συνήθως εμφανίζεται ως Υποθυρεοειδισμός.

Η Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι σύνδρομο που ανήκει επιπλέον στα Αυτοάνοσα Νοσήματα, λόγω ανάπτυξης αυτοαντισωμάτων (αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων Anti-TPO και Anti-Tg) έναντι του Θυρεοειδούς αδένα.

 

Διάγνωση πραγματικών Αιτιών & Θεραπεία Θυρεοειδίτιδας Hashimoto

 • Σταδιακή αποκατάσταση Κυτταρικής Λειτουργίας 
 • Εξατομικευμένες θεραπευτικές αγωγές, χωρίς χημικά κατάλοιπα και έκδοχα
 • Άρση των υποκείμενων Αιτιών
 • Θεραπείες που δρουν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με οποιαδήποτε άλλη φαρμακευτική αγωγή
 • Υιοθετώντας ένα πλάνο Μοριακής/Θεραπευτικής Διατροφής

 

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Ποια είναι τα πραγματικά αίτια; Ενημερωθείτε για το πως μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε.

 

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο – Συμπτώματα

Το βασικό σύμπτωμα στη Θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι η διόγκωση του Θυρεοειδούς αδένα, η οποία ορίζεται ως βρογχοκήλη. Η βρογχοκήλη αυτή (η διόγκωση), εγκαθίσταται βραδέως. Μπορεί να εμφανιστούν επίσης Όζοι στο θυρεοειδή. Η βρογχοκήλη είναι μέτρια, έχει ανώμαλη επιφάνεια, υβώδη και ημίσκληρη σύσταση.

Ο/η ασθενής μπορεί να μην αντιληφθεί τη βρογχοκήλη, αν αυτή δεν πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Το ίδιο συμβαίνει και με τους όζους. Ο αδένας είναι συνήθως ομοιογενώς διογκωμένος, μπορεί όμως να υπάρχει και ασύμμετρη διόγκωση, με τη μορφή μεγάλου όζου ή ύβου, λόγω υπεροχής των παθολογοανατομικών εξεργασιών, σε μια συγκεκριμένη περιοχή του θυρεοειδούς.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ασθενών, η πάθηση (Θυρεοειδίτιδα Hashimoto) προκαλεί και συμπτώματα που παρουσιάζονται σε Υποθυρεοειδισμό, όπως κόπωση, υπνηλία, ελάττωση της μνήμης, ξηροδερμία, αύξηση βάρους, ρίγη, ζάλη, αίσθημα παλμών, ταχυκαρδία, αίσθημα πνιγμού, νευρικότητα κ.τ.λ.

 

Παθοφυσιολογία

Η παθολογία της Θυρεοειδίτιδας Hashimoto περιλαμβάνει την έντονη διήθηση από λεμφοκύτταρα, η οποία καταστρέφει ολοκληρωτικά τη φυσιολογική αρχιτεκτονική του Θυρεοειδούς. Μπορεί, μάλιστα, να σχηματιστούν λεμφοειδή θυλάκια και βλαστικά κέντρα.

Τα θυλακιώδη επιθηλιακά κύτταρα είναι συχνά διογκωμένα και περιέχουν βασεόφιλο κυτταρόπλασμα.

Η καταστροφή του αδένα προκαλεί πτώση στις τιμές των Τ3 και Τ4 θυρεοειδικών ορμονών στον ορό (αίμα) των ασθενών και την άνοδο της TSH ορμόνης.

Αρχικά, συνήθως, η TSH μπορεί να συντηρεί μια ικανοποιητική ορμονική σύνθεση, μέσω της ανάπτυξης θυρεοειδικής διόγκωσης ή βρογχοκήλης που προκαλεί στον Θυρεοειδή, ωθώντας τον να παράγει θυρεοειδικές ορμόνες. Συχνά, ωστόσο, ο αδένας υπολειτουργεί και τελικά ακολουθεί ο Υποθυρεοειδισμός, με ή χωρίς βρογχοκήλη.

Είναι σημαντικό να τονιστεί, επίσης, ότι μία πάσχουσα από θυρεοειδίτιδα Hashimoto, χρειάζεται να ελέγχει τακτικά τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς αδένα, σε περίπτωση που σχεδιάζει να μείνει έγκυος, καθώς υπάρχει αυξημένη πιθανότητα αποβολής στο πρώτο τρίμηνο ή και υπογονιμότητας, λόγω της συγκεκριμένης νόσου.

 

Νόσος Hashimoto & Διατροφή

Ένα από τα κυριότερα θέματα που απασχολούν τα άτομα με δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα είναι η πρόσληψη και η απώλεια βάρους.

Στα άτομα με υποθυρεοειδισμό, η μείωση του μεταβολικού ρυθμού συνδέεται με τη συχνά παρατηρούμενη αύξηση του σωματικού βάρους.

Ορισμένα θρεπτικά συστατικά, πάντως, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και μπορεί να βοηθήσουν στα συμπτώματα της νόσου του Hashimoto, ενώ κάποια πρέπει να αποφεύγονται.

Οι τροφές που βοηθούν στη λειτουργία του θυρεοειδούς είναι αυτές που περιέχουν βιταμίνη D (μουρουνόλαδο, ξιφίας, σολομός , τόνος, σαρδέλες, μανιτάρια, ο κρόκος του αυγού) μαγνήσιο (πράσινα φυλλώδη λαχανικά , σπανάκι, ρόκα, μαρούλι, κάσιους, αμύγδαλα και σπόροι κολοκύθας), σελήνιο (ξηροί καρποί, τόνος, το μαύρο ψωμί και οι φακές), ψευδάργυρο (ωμά στρείδια), καθώς και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α (όπως συκώτι, μουρουνέλαιο, κρόκο αυγού, λιπαρά ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα).

Αντιθέτως, τροφές που φαίνεται να απορρυθμίζουν τη θυρεοειδική λειτουργία είναι τα φύκια, κυρίως η σπιρουλίνα, τα προϊόντα γλουτένης (μετά από έλεγχο), το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και η σόγια.

 

Νόσος Hashimoto & Ζάχαρη

Επίσης, οι ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto, θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση τροφών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αυτού του είδους οι τροφές, οι οποίες περιέχουν σάκχαρα, προάγουν την αυτοανοσία, διότι, όταν αυξάνονται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας, έστω και για λίγες ώρες, αυξάνεται σε επόμενο στάδιο η γλυκοζυλίωση.

Η γλυκοζυλίωση ορίζεται ως μία ανεξέλεγκτη, μη-ενζυματική αντίδραση που προκαλείται, όταν λαμβάνονται μεγαλύτερες ποσότητες σακχάρου από αυτές που χρειάζεται το σώμα μας και αυτές οι περίσσειες ποσότητες σακχάρου ενώνονται με τις πρωτεΐνες.

Έτσι, παράγονται συγκεκριμένες γλυκοτοξίνες, τα λεγόμενα τελικά προϊόντα της προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (Αdvanced Glycation Εnd Ρroducts ή AGEs). Πρόκειται για μη λειτουργικά και επιβλαβή μόρια που εναποτίθενται στα διάφορα όργανα, από το δέρμα μέχρι τα αγγεία, και προκαλούν βλάβες και φλεγμονές στους ιστούς, καθώς παρεμποδίζουν την κανονική μεταφορά του οξυγόνου στα όργανα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ενέχει ο κίνδυνος αυτοανοσίας.

 

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο – Θεραπεία

Η γενικευμένη άποψη ότι δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τις παθήσεις του Θυρεοειδούς αδένα, όπως και για τη Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, είναι λάθος.

Η συνήθης, βέβαια, χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων έχει σαν κύριο σκοπό να παρέχει στον οργανισμό τις ορμόνες που του λείπουν, δηλαδή όσες δεν μπορεί πλέον να παράγει. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χορήγηση συνθετικών θυρεοειδικών ορμονών επί δεκαετίες τώρα. Στην κλινική πράξη, ωστόσο, ο ασθενής απορρυθμίζεται συνεχώς. Πέραν αυτού, επιβάλλεται συνεχώς η αλλαγή στη δοσολογία των ορμονών του για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του.

Επιπλέον, αυτός ο κύκλος είναι αέναος, με αποτελέσματα δυσμενή, τόσο στην καθημερινότητα, όσο και στην επιβάρυνση της υγείας και ψυχολογίας των ασθενών, οι οποίοι δε βλέπουν τα επίπεδα υγείας τους να αποκαθίστανται ξανά.

Το κλειδί, λοιπόν, για μία φυσική και επιτυχημένη θεραπεία είναι η εύρεση των αιτίων.

Οι ασθενείς δεν είναι αναγκασμένοι να παίρνουν χάπια εφ’ όρου ζωής, ούτε αλλάζουν την καθημερινότητα τους. Αντίθετα, σταδιακά τη βλέπουν να βελτιώνεται, παράλληλα και με τη συνολική φυσική κατάσταση της υγείας τους.

 

 • Χωρίς «ειδικές δίαιτες» και στερήσεις 
 • Χωρίς λήψη χημικών και φαρμακευτικών ουσιών
 • Θεραπείες που δρουν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό, χωρίς παρενέργειες

 

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο – Εξετάσεις

Με λήψη αίματος, διενεργούνται εξετάσεις που αποστέλλονται σε εξειδικευμένα Μοριακά Βιοπαθολογικά εργαστήρια. Έτσι μπορούμε να γνωρίζουμε τους παράγοντες και τις αιτίες που προκάλεσαν τη Νόσο (Θυρεοειδίτιδα Hashimoto), σε κυτταρικό επίπεδο.

Η συνολική διάρκεια της πρώτης επίσκεψης, είναι περίπου μιάμισης ώρας και περιλαμβάνει ένα εξειδικευμένο πολυσέλιδο Ατομικό Ιατρικό Ιστορικό, όλων των συστημάτων του οργανισμού (Head to Toe), καθώς και τις διατροφικές σας συνήθειες και προτιμήσεις. Μετά από τις βιοχημικές , ορμονικές ή εξειδικευμένες μεταβολικές εξετάσεις, ανιχνεύονται οι όποιες δυσλειτουργίες και εντοπίζονται οι ελλείψεις που υπάρχουν.

Ο συνδυασμός θεραπευτικών σχημάτων για να ρυθμιστεί ο Θυρεοειδής αδένας στα ιδανικά επίπεδα λειτουργίας του, μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Θεραπείες Micro-Macronutrients (Μικρο-Μακρο-θρεπτικά συστατικά)
 • Μοριακή Διατροφή
 • Θεραπείες Ορμονικής Aποκατάστασης μόνο με Φυσικές (Βιομιμητικές) Ορμόνες (Bioidentical Hormones).
 • Ρύθμιση και Αποκατάσταση της ισορροπίας του Γαστρεντερικού
 • Αποτοξινωτικές Θεραπείες

 

Οι θεραπείες είναι εξατομικευμένες, καθορίζονται με αλγόριθμους σε σχέση με τα εργαστηριακά ευρήματα, το ενδελεχές ατομικό ιστορικό, τις βλάβες και την ύπαρξη επιπλέον Χρόνιων η άλλων Νοσημάτων.

Οι συγκεκριμένες θεραπείες, σε κλινική πράξη, χρησιμοποιούνται από το 1997, με χώρα αφετηρίας τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και δεν έρχονται σε αντίθεση με καμία παράλληλη φαρμακευτική ή ομοιοπαθητική αγωγή.

Η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή και Διατροφή είναι αυτή από την οποία τελικά προκύπτει το μεγαλύτερο όφελος, σύμφωνα με τα κλινικά αποτελέσματα και τους ανάλογους δείκτες εξετάσεων.

 

 

 

Dr. Νικολέτα Κοΐνη, M.D.

Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής

Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from A4M (American Academy in Antiaging Medicine).

 

References:


 • Cooper DS. Subclinical Hypothyroidism. NEJM. 2001 Jul 26;345: 260– 265.
 • Persky VW, Turyk ME, Wang L, Freels S, Chatterton R Jr, Barnes S, Erdman J Jr, Sepkovic DW, Bradlow HL, Potter S. Effect of soy protein on endogenous hormones in postmenopausal women. Am J Clin Nutr. 2002 Jan; 75( 1): 145– 153. Erratum in: Am J Clin Nutr. 2002 Sep; 76( 3): 695
 • Toscano V, Conti FG, Anastasi E, Mariani P, Tiberti C, Poggi M, Montuori M, Monti S, Laureti S, Cipolletta E, Gemme G, Caiola S, Di Mario U, Bonamico M. Importance of gluten in the induction of endocrine autoantibodies and organ dysfunction in adolescent celiac patients. Am J Gastroenterol. 2000 Jul; 95( 7): 1742–1748.
 • 4Ellingsen DG, Efskind J. Effects of low mercury vapour exposure on the thyroid function in chloralkali workers. J Appl Toxicol. 2000 Nov– Dec; 20( 6): 483– 489.
 • WJ, Pan Y; Johnson AR, et al. Reduction of chemical sensitivity by means of heat depuration, physical therapy and nutritional supplementation in a controlled environment. J Nutr Env Med. 1996;6:141– 148.
 • Pelletier C, Imbeault P, Tremblay A. Energy balance and pollution by organochlorines and polychlorinated biphenyls. Obes Rev. 2003 Feb; 4( 1): 17– 24. Review.
 • Bland J. Nutritional Endocrinology, Normalizing Hypothalamus-Pituitary-Thyroid Axis Function, 2002 Seminar Series Syllabus.
 • Gaby AR. Sub-laboratory hypothyroidism and the empirical use of Armour thyroid. Altern Med Rev. 2004 Jun; 9( 2): 157– 179.
 • Goglia F. Biological effects of 3,5-diiodothyronine (T( 2)). Biochemistry (Moscow). 2005 Feb; 70( 2): 164– 172.
 • Trbojević B, Djurica S. Diagnosis of autoimmune thyroid disease. Srp Arh Celok Lek 2005;133 Suppl 1:25-33.
 • Duntas LH. Environmental factors and autoimmune thyroiditis. Nat Clin Pract Endocrinol Metab 2008;4(8):454-460.
 • Wiersinga WM. Clinical relevance of environmental factors in the pathogenesis of autoimmune thyroid disease. Endocrinol Metab (Seoul) 2016;31(2):213-222.
 • Kawicka A, Regulska-Ilow B. Metabolic disorders and nutritional status in autoimmune thyroid diseases. Postepy Hig Med Dosw (Online) 2015;69:80-90.
 • Wang L, Wang B, Chen SR, et al. Effect of selenium supplementation on recurrent hyperthyroidism caused by Graves’ disease: a prospective pilot study. Horm Metab Res 2016;[Epub ahead of print].
 • Dharmasena A. Selenium supplementation in thyroid associated ophthalmopathy: an update. Int J Ophthalmol 2014;7(2):365-375.
 • Marcocci C, Kahaly GJ, Krassas GE, et al. Selenium and the course of mild Graves’ orbitopathy. N Engl J Med 2011;364(20):1920-1931.
 • Hwang S, Byun JW, Yoon JS, et al. Inhibitory effects of α-lipoic acid on oxidative stress-induced adipogenesis in orbital fibroblasts from patients with Graves ophthalmopathy. Medicine (Baltimore) 2016;95(2):e2497.
 • Chen K, Yan B, Wang F, et al. Type 1 5′-deiodinase activity is inhibited by oxidative stress and restored by alpha-lipoic acid in HepG2 cells. Biochem Biophys Res Commun 2016;472(3):496-501.
 • Sharma BR, Joshi AS, Varthakavi PK, et al. Celiac autoimmunity in autoimmune thyroid disease is highly prevalent with a questionable impact. Indian J Endocrinol Metab 2016;20(1):97-100.
 • Roy A, Laszkowska M, Sundström J, et al. Prevalence of celiac disease in patients with autoimmune thyroid disease: a meta-analysis. Thyroid 2016;26(7):880-890.