Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies έτσι ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες που συλλέγουν τα cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως την αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε περισσότερο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Κύστες
Κύστη δέρματος (Επιδερμική κύστη)
Η κύστη δέρματος ή αλλιώς επιδερμική κύστη είναι ένας καλοήθης όγκος του δέρματος που περιέχει ένα κίτρινο, παχύρρευστο υγρό, την κερατίνη και αναπτύσσεται συχνότερα στο πρόσωπο, στα αυτιά, στο λαιμό, στον αυχένα, στον κορμό και στα γεννητικά όργανα. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κανένα σημείο του σώματος στο οποίο δεν έχουν εντοπιστεί κύστεις.
Είναι συνήθως ανώδυνες και αναπτύσσονται αργά, ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς προβαίνουν στην αφαίρεση τους. Σε αυτήν την απόφαση μπορεί να τους ωθήσουν αισθητικοί ή και λειτουργικοί λόγοι. Δεν αποκλείεται, δηλαδή, να είναι έντονη η αίσθηση της ενόχλησης στη θέση στην οποία βρίσκονται.
Σημεία και ενδεχόμενες επιπλοκές Επιδερμικής κύστεως
Συνήθως εμφανίζεται σαν ογκίδιο, εξόγκωμα κάτω από το δέρμα κι είναι ένα κεντρικό μαύρο σημείο. Όταν η κύστη σπάσει, προκαλείται φλεγμονή κάτω από το δέρμα, με αποτέλεσμα να προκαλείται ερυθρότητα και οίδημα στο ανθρώπινο δέρμα, ο ασθενής πονάει και ενδέχεται να παρουσιάσει πυρετό.
Αίτια εμφάνισης Επιδερμικής κύστεως
Αν τα κύτταρα από το επιφανειακό στρώμα του δέρματος, την επιδερμίδα, εισχωρήσουν λίγο πιο βαθιά στο δέρμα, πολλαπλασιάζονται και με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται το τοίχωμα της κύστης. Έτσι, αρχίζει να παράγεται αυτό το κίτρινο παχύρρευστο υγρό, η κερατίνη.
Kύστη κόκκυγα
Η κύστη κόκκυγα αποτελεί μια μορφή επιδερμικής κύστης. Παρουσιάζεται στο κατώτερο μέρος της σπονδυλικής και συνήθως εμφανίζεται μετά την εφηβεία. Μπορεί, ωστόσο, να παρουσιαστεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Εκδηλώνεται με συμπτώματα πόνου και φλεγμονής γύρω από την περιοχή, η οποία οδηγεί στη δημιουργία αποστήματος.
Παράγοντες που επιφέρουν την εμφάνιση κύστεως κόκκυγα είναι η συχνή φλεγμονή που προκαλείται από την καθιστική ζωή, η αυξημένη τριχοφυΐα, καθώς και οι διαταραχές του ορμονικού συστήματος.
Σμηγματογόνος κύστη
Η σμηγματογόνος ή αθηρωματώδης κύστη αποτελεί έναν καλοήθη όγκο του υποδόριου ιστού, του λιπώδους δηλαδή ιστού που βρίσκεται κάτω από το δέρμα. Πρόκειται για μαλακά στην υφή ογκίδια, τα οποία κλυδάζουν, όταν υποστούν πίεση, μοιάζουν δηλαδή με μπαλάκι μέσα στο οποίο εμπεριέχεται υγρό.
Η σμηγματογόνος κύστη περιβάλλεται από κάψα (περίβλημα) και αποτελείται από σμήγμα, μια παχύρευστη λιπαρή ουσία μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η λίπανση του δέρματος. Το σμήγμα μεταφέρεται μέσω του σμηγματογόνου πόρου από τον αδένα στην επιφάνεια του δέρματος. Όταν συμβεί εκφύλιση ή/και απόφραξη του πόρου, το σμήγμα παγιδεύεται στον υποδόριο ιστό. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, αναπτύσσεται η σμηγματογόνος κύστη.
Σε γενικές γραμμές, οι σμηγματογόνες κύστες εμφανίζονται σαν μια μεμονωμένη διόγκωση του δέρματος σε κάποιο σημείο του σώματος, ωστόσο μπορούν να αναπτυχθούν διάσπαρτα σε πολλές και διαφορετικές θέσεις.
Σμηγματογόνος κύστη δεν είναι βέβαιο ότι θα εμφανιστεί μόνο κατά την εφηβεία. Αντιθέτως, ενδέχεται να δημιουργηθεί κύστη σε οποιαδήποτε ηλικία και σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Εντοπίζεται συχνότερα στο τριχωτό της κεφαλής, στον αυχένα, στους λοβούς των αυτιών, στο πρόσωπο, στη ράχη και λιγότερο συχνά, στα άνω και κάτω άκρα.
Χαρακτηριστικά Σμηγματογόνου κύστεως
Οι σμηγματογόνες κύστες έχουν ομαλό σχήμα και συχνά είναι ωοειδείς και συμπαγείς. Η υφή τους είναι μαλακή και μπορούν να ψηλαφιστούν πολύ εύκολα. Συνήθως είναι ανώδυνοι και δεν εξελίσσονται ποτέ σε κακοήθεις. Δεν επιφέρουν κνησμό ή αιμορραγία, παρά μόνο όταν υποστούν φλεγμονή.
Οι σμηγματογόνες κύστες, όταν αναπτυχθούν στο δέρμα, συνήθως παραμένουν σταθερές ως προς το μέγεθος τους ή αναπτύσσονται πάρα πολύ αργά. Το πρόβλημα που προξενείται είναι ότι όσο περισσότερο αυξάνονται τόσο περισσότερη πίεση ασκείται στο υπερκείμενο δέρμα, με αποτέλεσμα αυτό σταδιακά να λεπταίνει, και πολλές φορές προκαλείται φλεγμονή στην περιοχή της κύστης. Ωστόσο, αν δεν υπάρξει φλεγμονή, οι σμηγματογόνες κύστες δεν προκαλούν λειτουργικά προβλήματα, παρά μόνο αισθητικής φύσεως.
Συμπτώματα Σμηγματογόνου κύστεως
Συνήθως η σμηγματογόνος κύστη είναι ασυμπτωματική. Ωστόσο, όταν μολυνθεί, δημιουργείται απόστημα, το οποίο εκδηλώνεται με τοπική ερυθρότητα, διόγκωση και πόνο.
Αίτια Σμηγματογόνου κύστεως
Η αιτία δημιουργίας της κύστης δεν είναι ακριβώς γνωστή. Ενοχοποιούνται βέβαια κληρονομικοί παράγοντες και η σμηγματογόνος κύστη οφείλεται πολλές φορές στη σύγκλειση των σμηγματογόνων αδένων του δέρματος, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται σταδιακά ένα σμήγμα εντός ενός περιβλήματος.
Θεραπευτικά Πρωτόκολλα
Η αντιμετώπιση των σμηγματογόνων κύστεων γίνεται κατεξοχήν χειρουργικά. Είναι επιτακτική η ανάγκη αφαίρεσης ολόκληρου του τοιχώματός της. Η απλή διάνοιξη της κύστης με τοπική αναισθησία ανακουφίζει παροδικά από τα συμπτώματα, όμως, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η κύστη θα επανεμφανιστεί, εφόσον η κάψα παραμένει στον οργανισμό, ενώ ενέχει κίνδυνος εισόδου μικροβίων στην κύστη, με επακόλουθο τη μόλυνση της και τη δημιουργία αποστήματος. Εύλογα, γίνεται αντιληπτό ότι δεν επαρκεί και οποιοσδήποτε άλλος τρόπος θεραπείας, όπως είναι το laser. Ταυτόχρονα, μπορούν να γίνουν τοπικά εγχύσεις κορτικοστεροειδών, με στόχο την εξάλειψη της κύστεως.