Ξανθώματα

Ξανθώματα

Χαρακτηριστικά Ξανθωμάτων

Τα ξανθώματα είναι μαλακές, λιπώδεις, κιτρινωπές πλάκες κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Χαρακτηρίζονται από διογκωμένα κίτρινα ή πορτοκαλί εξογκώματα με καλά καθορισμένο περίγραμμα και ποικίλα μεγέθη. Πρόκειται για εξωκαρδιακές εκδηλώσεις των δυσλιπιδαιμιών, που εμφανίζονται πιο συχνά στα βλέφαρα, αλλά μπορούν να εντοπιστούν και σε άλλα μέρη του σώματος, όπως στους αγκώνες, στις παλάμες, στο λαιμό, στις αρθρώσεις, στους τένοντες, στα χέρια, στα πόδια, στο ήπαρ και σε άλλα όργανα.

Τα ξανθώματα αποτελούν ένδειξη υποκείμενης νόσου του μεταβολισμού που αυξάνει τα λιπίδια του αίματος. Αποτελούνται από ινώδη συνδετικό ιστό και κύτταρα που συμπεριλαμβάνουν άφθονα σταγονίδια λίπους στο κυτταρόπλασμά τους. Περιέχουν χοληστερίνη, η οποία διαρρέει από το αίμα στα πάσχοντα από αυξημένη χοληστερίνη άτομα.

Τα ξανθώματα διακρίνονται σε τενόντια, οζώδη, επίπεδα παλαμιαία ή εξανθηματικά. Τα τενόντια ξανθώματα υποδηλώνουν βαριά υπερχοληστερολαιμία και εντοπίζονται στους αχίλλειους τένοντες, στην κνήμη, στην περιοχή της πρόσφυσης του επιγονάτιου τένοντα και στους εκτατικούς μυες των δακτύλων των χεριών. Σπανιότερα, μπορεί να σχηματιστούν στους εκτατικούς τένοντες του μεγάλου δακτύλου και του τρικεφάλου, καθώς και στους τένοντες της ραχιαίας επιφάνειας της παλάμης.

Τα οζώδη ξανθώματα είναι μεγάλα ερυθροκίτρινα οζίδια του δέρματος. Εντοπίζονται κυρίως στους αγκώνες, στα γόνατα, στους γλουτούς και αφορούν συνήθως τα παιδιά. Μπορεί να εμφανιστούν ως μεμονωμένο ξάνθωμα ή ως πολλαπλά ξανθώματα.

Τα επίπεδα παλαμιαία ξανθώματα, χαρακτηρίζονται από κιτρινοπορτοκαλί κηλίδες και προκύπτουν από την εναπόθεση χοληστερόλης στις παλαμιαίες γραμμώσεις.

Τα εξανθηματικά ξανθώματα είναι μικρές θηλωματώδεις δερματικές βλάβες με κίτρινο χρώμα στο κέντρο και κόκκινο στην περιφέρεια. Περιέχουν τριγλυκερίδια και εμφανίζονται στις επιφάνειες των άκρων και τους γλουτούς.

Παράλληλα, υφίσταται ένας κλινικός τύπος επίπεδων ξανθωμάτων, που εντοπίζεται κυρίως στον κορμό και στα πλάγια του λαιμού σε άτομα που χαρακτηρίζονται από φυσιολογικές τιμές λιπιδίων. Αυτά τα άτομα, ωστόσο, παρουσιάζουν συχνά παραπρωτεϊναιμία ή δυσφεριναιμία, μονοκλωνική γαμμαπάθεια, λευχαιμία, λέμφωμα ή ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Αιτιολογικοί παράγοντες εμφάνισης Ξανθωμάτων

Σε μερικές περιπτώσεις, τα ξανθώματα προμηνύουν κάποια ασθένεια, που συντελεί στην αύξηση των λιπιδίων του αίματος, όπως ο διαβήτης, η οικογενής υπερχοληστεριναιμία, η πρωτοπαθής χολική κίρρωση, η παγκρεατίτιδα, ο υποθυρεοειδισμός και κάποιες μορφές καρκίνου. Επίσης, κλινικά διαπιστώνονται σε συνδυασμό με ατρησία του χοληδόχου πόρου και με πορσελανοειδή χοληδόχο κύστη.

Θεραπεία για τα Ξανθώματα

Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές μέθοδοι εξάλειψης των ξανθωμάτων. Μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη μέθοδο Laser CO2, με Peeling ή να αφαιρεθούν χειρουργικά. Ωστόσο, είναι πιθανή η επανεμφάνιση τους. Η αντιμετώπιση οποιασδήποτε πάθησης που αυξάνει τα λιπίδια του αίματος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ενός ξανθώματος. Ο καλύτερος τρόπος για τη θεραπεία της χοληστερόλης είναι η λήψη της κατάλληλης διατροφής και η σωματική δραστηριότητα.

Η σύγχρονη Ιατρική προσέγγιση, η οποία ερευνά τις πραγματικές αιτίες του Ξανθώματος, εστιάζει στη βελτίωση της υγείας και στην αύξηση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Χρησιμοποιεί τις πιο σύγχρονες θεραπείες και πρωτόκολλα και διαφοροποιείται ως προς την προσέγγιση στα εξής:

Διάγνωση

Ο ασθενής συμπληρώνει ένα ιατρικό ιστορικό, το οποίο εξετάζει το σύνολο των παραγόντων που ενοχοποιούνται ο καθένας ξεχωριστά ή σε συνδυασμό μεταξύ τους για τα Ξανθώματα. Επιπλέον, πραγματοποιούνται εξειδικευμένες μοριακές εξετάσεις, μέσα από τις οποίες ανευρίσκονται τα αίτια που προκαλούν τα Ξανθώματα, σε επίπεδο κυττάρου.

Θεραπευτική Αντιμετώπιση

Βάσει των ευρημάτων, διαμορφώνονται αποκλειστικά εξατομικευμένα ιατρικά πρωτόκολλα, τα οποία αντιμετωπίζουν και αποκαθιστούν τα αίτια που προκαλούν τη νόσο. Η αντιμετώπιση, δηλαδή, είναι αιτιολογική και όχι συμπτωματική. Οι ιατρικές αγωγές, που χορηγούνται, είναι εξατομικευμένες κι ο ασθενής τις προμηθεύεται από επιλεγμένα φαρμακεία.

Παρακολούθηση

Η πορεία της νόσου εξετάζεται σε μηνιαία βάση και οι αγωγές παραμετροποιούνται με γνώμονα το σύνολο των συμπτωμάτων και άλλων βιοχημικών δεικτών. Με αυτή τη μέθοδο, βελτιστοποιείται ο χρόνος θεραπείας και επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Καταλυτικό ρόλο στην αιτιολογική αυτή προσέγγιση και αντιμετώπιση των Ξανθωμάτων παίζει η συμμόρφωση του ασθενούς στη θεραπευτική αγωγή. Χρειάζεται πειθαρχία και αυστηρή τήρηση του εκάστοτε εξατομικευμένου ιατρικού πρωτοκόλλου, καθώς και του συνόλου των οδηγιών που θα λαμβάνει από την Ιατρική Ομάδα.