Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies έτσι ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες που συλλέγουν τα cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως την αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε περισσότερο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Υπεριδρωσία
Τι είναι η Yπεριδρωσία
Η Yπεριδρωσία είναι το αποτέλεσμα της υπερβολικής παραγωγής ιδρώτα από τους ιδρωτοποιούς αδένες, όπου η έκκριση ιδρώτα υπερβαίνει τη φυσιολογική ποσότητα που χρειάζεται για τη θερμορύθμιση του οργανισμού.
Η Υπεριδρωσία δεν προκύπτει από τη ζέστη και τις υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος, ούτε από τη σωματική άσκηση ή την έντονη συναισθηματική φόρτιση. Πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση, κατά την οποία οι πάσχοντες ιδρώνουν σε υπερβολικό βαθμό, ακόμη κι όταν στέκονται ακίνητοι.
Προσβάλλει εξίσου και τα δύο φύλα και αρχίζει συχνότερα κατά τη δεύτερη ή τρίτη δεκαετία της ζωής μας. Επηρεάζει το 3% του γενικού πληθυσμού και καθιστά δυσχερή την καθημερινότητα των ασθενών, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής τους.
Πολλά άτομα κάνουν χρήση ειδικών προϊόντων για την Υπεριδρωσία, προκειμένου να απαλλαγούν από τα δυσάρεστα συμπτώματα και κάποιοι κυριεύονται από αίσθημα ανασφάλειας και αμηχανίας, όταν χρειάζεται να κάνουν χειραψία με υγρές παλάμες, γι’ αυτό και αποφεύγουν τις κοινωνικές συναναστροφές. Έτσι, η παθολογική αυτή κατάσταση προξενεί πλήθος ψυχολογικών προβλημάτων, με κοινωνικές ακόμη και επαγγελματικές προεκτάσεις.
Συμπτώματα Υπεριδρωσίας
Η Υπεριδρωσία μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Παρά ταύτα, εμφανίζεται συχνότερα στην κεφαλή, στο πρόσωπο, στα χέρια, στις παλάμες, τα πέλματα, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή.
Η υπεριδρωσία των πελμάτων και των ποδιών αφενός προκαλεί δυσοσμία στις συγκεκριμένες περιοχές του σώματος κι αφετέρου αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης μυκητιάσεων.
Η υπεριδρωσία των άκρων και των μασχαλών προκαλεί αφυδάτωση και εγκυμονεί τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων του δέρματος από βακτήρια που αναπτύσσονται, λόγω της αυξημένης υγρασίας του σώματος.
Είδη Υπεριδρωσίας
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Υπεριδρωσία διακρίνεται σε δύο τύπους. Στην Πρωτοπαθή και τη Δευτεροπαθή Υπεριδρωσία.
Η πρωτοπαθής είναι ιδιοπαθής και εντοπίζεται κυρίως στις παλάμες, στα πέλματα και τις μασχάλες, εν αντιθέσει με τη Δευτεροπαθή, η οποία προκαλεί υπερβολική έκκριση ιδρώτα σε όλη την επιφάνεια του σώματος και συνδέεται με παράγοντες, όπως είναι τα φάρμακα ή κάποιες ασθένειες και καταστάσεις. Παραδείγματος χάρη, διάφορες αγχώδεις διαταραχές, ορισμένες μορφές καρκίνου, καρδιαγγειακά, ενδοκρινολογικά και ορμονικά προβλήματα μπορούν να πυροδοτήσουν την εμφάνιση της.
Παράλληλα, στην πρωτοπαθή υπεριδρωσία δραστηριοποιείται πολύ το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, ενώ στην περίπτωση της δευτεροπαθούς υπεριδρωσίας, η υπερπαραγωγή ιδρώτα οφείλεται σε άλλα αίτια, όπως τα θυρεοειδικά νοσήματα, καθώς και οι διαταραχές του μεταβολισμού και των ορμονών.
Αίτια και συμπτώματα Πρωτοπαθής Υπεριδρωσίας
Η έναρξη της Πρωτοπαθούς Υπεριδρωσίας σημειώνεται πιο συχνά κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, εντείνεται στην εφηβεία και μπορεί να επιδεινωθεί σε περιόδους έντονου άγχους.
Οφείλεται στην υπερδραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και τις περισσότερες φορές επηρεάζει τα άτομα που εμφανίζουν γενετική προδιάθεση. Έχει αποδειχθεί ότι υφίσταται οικογενειακό ιστορικό στο 40% περίπου των ατόμων που πάσχουν από υπεριδρωσία.
Χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Πρωτοπαθούς Υπεριδρωσίας αποτελεί το γεγονός ότι η εφίδρωση εντοπίζεται συμμετρικά και αμφοτερόπλευρη, προκύπτει ένα επεισόδιο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και τα συμπτώματα υποχωρούν κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Αίτια και συμπτώματα Δευτεροπαθής Υπεριδρωσίας
Αντιθέτως, η δευτεροπαθής υπεριδρωσία είναι γενικευμένη και συναντάται σε μεγάλα τμήματα του σώματος, ενώ συχνά εκδηλώνεται ακόμη κι όταν το άτομο κοιμάται. Εμφανίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό στους ενήλικες και η έναρξη της μπορεί να πυροδοτηθεί έπειτα από ένα ατύχημα, κρυολόγημα ή μετά από τη λήψη ορισμένων φαρμάκων.
Παράλληλα, η Δευτεροπαθής Υπεριδρωσία δεν οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες και μπορεί να είναι απόρροια μίας υποκείμενης συστηματικής νόσου που οφείλεται σε ενδοκρινικές, μεταβολικές ή άλλες διαταραχές, όπως είναι ο υπερθυρεοειδισμός, ο διαβήτης, η εμμηνόπαυση, η εγκυμοσύνη, η νόσος του Hodgkin και το Parkinson.
Αρκετές φορές, μάλιστα, η δευτεροπαθής υπεριδρωσία προκαλείται εξαιτίας της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ, νικοτίνης και καφεΐνης.
Θεραπευτική αντιμετώπιση Υπεριδρωσίας
Αν και η Υπεριδρωσία δεν εγκυμονεί κινδύνους και δε θεωρείται απειλητική για την ανθρώπινη ζωή, έχει σημαντικό κοινωνικό και ψυχολογικό αντίκτυπο και χρήζει άμεσης θεραπείας. Οι νέοι ενήλικες αυτοπεριθωριοποιούνται και αναπτύσσουν κοινωνικές φοβίες, οι οποίες αρχίζουν από την αδυναμία της χειραψίας και μπορεί να επεκταθούν ακόμη περισσότερο, με συνέπεια τη δυσκολία σύναψης ερωτικών σχέσεων, λόγω της χαμηλής αυτοπεποίθησης.
Προκαλείται έντονο άγχος και κυριαρχεί το αίσθημα ανασφάλειας, με αποτέλεσμα οι πάσχοντες να μπαίνουν σε έναν ατέρμονο κύκλο ανεύρεσης τρόπων, προκειμένου να μη φανεί το πρόβλημα τους. Είναι πασιφανές, λοιπόν, ότι η θεραπεία κρίνεται επιτακτική ανάγκη.
Υπάρχουν διάφορα είδη θεραπειών για την υπεριδρωσία, όπως τα αντιιδρωτικά spray, οι κρέμες, η Ιοντοφόρηση, η χειρουργική αντιμετώπιση με αφαίρεση των ιδρωτοποιών αδένων, καθώς κι η θεραπεία με Νευροτοξίνη. Μπορεί, επιπλέον, να γίνει ενδοσκοπική θωρακική συμπαθεκτομή. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική προσέγγιση, η οποία συνίσταται στη μερική εκτομή της συμπαθητικής νευρικής αλυσίδας αμφοτερόπλευρα.
Ωστόσο, η Ιοντοφόρηση και η επεμβατική Νευροχειρουργική μέθοδος της θωρακοσκοπικής συμπαθεκτομής αποφεύγονται, διότι προκαλούν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Η πρώτη δεν αποφέρει πολλά αποτελέσματα, ενώ η δεύτερη είναι αρκετά επώδυνη επέμβαση και η χειρουργική αφαίρεση των ιδρωτοποιών αδένων ενδέχεται να προκαλέσει την ανάπτυξη αντιαισθητικών ουλών και σοβαρών επιπλοκών.
Η σύγχρονη και η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της Υπεριδρωσίας επιτυγχάνεται μέσω της έγχυσης Βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο θεραπείας διακόπτεται το νευρικό ερέθισμα, που καταλήγει στους ιδρωτοποιούς αδένες και τους δίνει την εντολή να παράγουν ιδρώτα. Με αυτόν τον τρόπο, αναστέλλεται η ενεργοποίηση των ιδρωτοποιών αδένων. Η συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί σε περιοχές του σώματος, όπως τα πέλματα, η μασχάλη και οι παλάμες, αναλόγως του σημείου όπου χρήζει θεραπευτικής αντιμετώπισης και διακρίνεται για το προσιτό κόστος της.
Επιπλέον, η μέθοδος Nd Yag laser αποτελεί μία καινοτόμο θεραπευτική προσέγγιση για την Υπεριδρωσία. Είναι εγκεκριμένη από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων Αμερικής (FDA), εκπέμπει δέσμη φωτός στα 1064 nm με τη μεγαλύτερη ισχύ σε Watt στη διεθνή αγορά σήμερα και στοχεύει στη μόνιμη καταστροφή των ιδρωτοποιών αδένων.