Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies έτσι ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες που συλλέγουν τα cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως την αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε περισσότερο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Ουλές Ακμής
Ταχεία και οριστική εξάλειψη των Ουλών ακμής
- Με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους
- Ανώδυνα και αναίμακτα
- Άμεσα ορατά αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας συνεδρία
- Εξατομικευμένα Ιατρικά πρωτόκολλα θεραπείας
- Με την ασφάλεια του Ιατρείου
Ουλές Ακμής
Οι ουλές ακμής είναι το αποτέλεσμα βαριάς ακμής, η οποία δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα και δεν επουλώθηκαν οι φλεγμονές της, είτε γιατί δε χορηγήθηκε άμεσα κάποια θεραπεία είτε γιατί δεν αντιμετωπίστηκε με την κατάλληλη μέθοδο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τα συμπτώματα της ακμής εξελίχθηκαν σε ουλές.
Τα σημάδια της ακμής αποτελούν πιο συχνά το προϊόν μιας φλεγμονώδους πληγής, όπως μια βλατίδα, φλύκταινα ή κύστη. Οι φλεγμονώδεις κηλίδες εμφανίζονται έπειτα από τη διόγκωση του θυλακίου, η οποία είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής λιπαρότητας, των νεκρών κυττάρων του δέρματος και των βακτηρίων.
Η διόγκωση του θυλακίου προκαλεί ρήγμα στο τοίχωμα του. Αν η ρήξη παρουσιαστεί κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, τότε η αλλοίωση δεν είναι συνήθως σοβαρή και πραγματοποιείται άμεσα η επούλωση. Ωστόσο, εάν εμφανιστεί βαθιά ρήξη στο τοίχωμα του θύλακα, προκαλούνται σοβαρότερες βλάβες. Ακολουθεί η διαρροή των μολυσμένων παραγόντων μέσα στο χόριο και επέρχεται η καταστροφή του υγιούς ιστού του δέρματος.
Η ανάπτυξη της ουλής συνδέεται αλληλένδετα με τη φλεγμονή. Όσο μεγαλύτερη είναι η φλεγμονή που προκαλείται στο δέρμα, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης ουλής. Κλειστοί ή ανοιχτοί φαγέσωρες κι άλλες μη-φλεγμονώδεις βλάβες δεν επιφέρουν συνήθως την ανάπτυξη ουλών, διότι δεν τραυματίζεται ο ιστός του δέρματος από τους συγκεκριμένους τύπους των βλαβών.
Αξίζει, επίσης, να τονιστεί ότι τα κύτταρα της μελανίνης ενεργοποιούνται από την ηλιακή ακτινοβολία. Γι’ αυτό το λόγο, συνιστάται η χρήση αντηλιακής κρέμας, προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω έκκριση μελανίνης σε άτομα με ουλές ακμής.
Τύποι Ουλών Ακμής
Υπερτροφικές ή Χηλοειδείς Ουλές
Οι ουλές που σχηματίζονται από την αύξηση του ιστού ονομάζονται υπερτροφικές ή χηλοειδείς ουλές ακμής. Πρόκειται για ουλές που δημιουργούνται από την υπερβολική παραγωγή κολλαγόνου κατά την επούλωση των πληγών της ακμής. Έτσι, στο σημείο της βλάβης αναπτύσσεται μία προεξέχουσα ακανόνιστη ουλή από ινώδη σφιχτό ιστό.
Ατροφικές Ουλές
Οι ουλές που προκύπτουν από την απώλεια ιστού είναι γνωστές ως ατροφικές. Αποτελούν τον πιο κοινό τύπο ουλής που προκαλείται από φλεγμονώδη ακμή και διακρίνονται σε:
- Εμβυθισμένες στενές ουλές (ice-pick scars): πρόκειται για στενές και βαθιές ουλές, οι οποίες εκτείνονται στο βαθύ χόριο ή στον υποδόριο ιστό και αποτελούν τη συχνότερη μορφή ουλών ακμής. Στο συγκεκριμένο τύπο ακμής, το δέρμα δείχνει σαν να έχει τρυπηθεί από ένα αιχμηρό αντικείμενο και είναι εμφανής μία μικρή τρύπα. Οι ουλές αυτές προκαλούνται έπειτα από κάποια φλεγμονώδη έξαρση, όπως μία βαθιά βλατίδα ή κύστη.
- Εμβυθισμένες πλατιές ουλές (box scars): είναι στρογγυλές ή ωοειδείς ουλές με απότομες πλευρές κι έχουν παρόμοια όψη με τις ουλές της ανεμοβλογιάς. Μπορεί να είναι επιφανειακές ή βαθύτερες και προκύπτουν, όταν ο ιστός καταστρέφεται από μία φλεγμονώδη πληγή ακμής, με αποτέλεσμα να αφήνεται μία βυθισμένη περιοχή πάνω στο δέρμα.
- Κυματοειδείς ουλές (Rolling scars): πρόκειται για σχετικά ευρείες κοιλότητες στο δέρμα που έχουν στρογγυλεμένες, κεκλιμένες άκρες και κυματοειδή όψη. Παρουσιάζονται στην επιφάνεια του δέρματος και εμφανίζονται λόγω ατροφίας του δερματικού ιστού.
Θεραπεία ουλών ακμής
Με γνώμονα τη μορφή των ουλών ακμής, το βαθμό επέκτασης τους και τα χαρακτηριστικά του δέρματος, την ηλικία και το φύλο του ασθενούς, διαμορφώνεται ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο αντιμετώπισης των ουλών ακμής.
- Dermapen σε συνδυασμό με Αυτόλογη Μεσοθεραπεία: παράγει νέο κολλαγόνο και ελαστίνη και λειαίνει τις ουλές της ακμής
- Μεσαίου βάθους ή βαθιά peelings: μέσω αυτών ομαλοποιείται η υφή του δέρματος, ενεργοποιείται η κολλαγονογένεση και αμβλύνονται οι βαθιές ουλές.
- Fractional Laser: εξαλείφει αποτελεσματικά τα περισσότερα σημάδια που ενίοτε αφήνει η ακμή. Η ειδοποιός διαφορά του συγκριτικά με παλαιότερες μορφές laser συνίσταται στο γεγονός ότι έχει ακρίβεια στόχευσης και δρα επακριβώς στο σημείο της βλάβης, χωρίς να επηρεάζονται οι παρακείμενοι ιστοί.
- Ενέσιμο κολλαγόνο (Υαλουρονικό): επιλέγεται ο κατάλληλος τύπος κολλαγόνου με σκοπό να σηκωθεί η ατροφική ουλή ακμής, ώστε να βρίσκεται στο επίπεδο του φυσιολογικού δέρματος.
Σε κάθε περίπτωση, ο συνδυασμός των διαφορετικών θεραπευτικών μεθόδων συμβάλλει στην επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος, διότι η κάθε θεραπευτική μέθοδος επιδρά με διαφορετικό τρόπο σε κάθε σημείο του προσώπου, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται πολύπλευρα, όταν ακολουθεί συγκερασμός των διαφορετικών μεθόδων θεραπείας.