Κλιμακτήριος

Φυσικές Θεραπείες για την Κλιμακτήριο

Η Κλιμακτήριος είναι μια περίοδος σωματικών και συναισθηματικών αλλαγών που συμβαίνει φυσιολογικά στη ζωή κάθε γυναίκας και μπορεί να διαρκέσει από 2 έως και 20 χρόνια. Οφείλεται στη σταδιακή ή και κάθετη Ορμονική πτώση, η οποία προκύπτει με την πάροδο των ετών και προκαλεί ποικίλα συμπτώματα, επηρεάζοντας σημαντικά την καθημερινότητα πολλών γυναικών.

Πολύ συχνά, ο συναισθηματικός τους κόσμος ταράζεται, με αποτέλεσμα να καταβάλλονται από συνεχές άγχος για το μέλλον, ενώ παρατηρούν τις αλλαγές που συντελούνται στο σώμα τους να γίνονται ολοένα κι εντονότερες. Η αύξηση βάρους, οι συχνές αϋπνίες, η μειωμένη ενέργεια και οι εξάψεις είναι ορισμένα από τα πιο συνήθη συμπτώματα της Κλιμακτηρίου.

Από την άλλη, το γεγονός ότι σταδιακά μειώνεται η συχνότητα της εμμήνου ρύσεως, και κατά συνέπεια η αναπαραγωγική ικανότητα, κάνει τη γυναίκα να νιώθει ότι γερνά κι ότι έχει περάσει στην τελευταία φάση της ζωής της. Έτσι, αρχίζει να απομακρύνεται από τον σύντροφο της και να αποφεύγει αφενός τη σεξουαλική επαφή μαζί του κι αφετέρου τη συναναστροφή με φίλους και γνωστούς.

Μάλιστα, λόγω του ότι η περίοδος αυτή συνήθως συμπίπτει με άλλες παραμέτρους (θάνατος ή προβλήματα υγείας γονέων, απομάκρυνση των παιδιών από το σπίτι), οι οποίες εκ των πραγμάτων αλλάζουν την καθημερινότητα, μπορεί οι επιδράσεις της Ορμονικής ανισορροπίας, σε συνδυασμό με τις μεταβολές αυτές, να κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την Κλιμακτήριο για τη γυναίκα.

Κλιμακτήριος και Ορμονική Αποκατάσταση

 

Βιώνοντας τα Συμπτώματα της Κλιμακτηρίου

Εξάψεις: Ένα βασικό σύμπτωμα, που αναφέρεται από τις ασθενείς ως ένα από τα πιο συχνά, είναι οι εξάψεις, οι οποίες περιγράφονται διαφορετικά κι ως «φουντώματα». Εμφανίζονται στην πλειοψηφία των γυναικών για 1- 1,5 χρόνο, αλλά σε πολλές από αυτές μπορεί να επιμένουν και για 5 χρόνια. Η χρονική τους διάρκεια ποικίλλει ανάμεσα στα 10 και 30 λεπτά της ώρας, ενώ η συχνότητα τους μπορεί να αγγίξει και τις 100 φορές, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Καταλαβαίνει κανείς, λοιπόν, ότι υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής.

Εφίδρωση: Οι συχνές εφιδρώσεις αποτελούν ένα ακόμη σύνηθες σύμπτωμα της Κλιμακτηρίου. Μπορεί να εμφανίζονται μετά τις εξάψεις ή να παρουσιάζονται κατά μόνας. Πολλές φορές, μάλιστα, εκδηλώνονται και κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που διαταράσσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου.

Αίσθημα Ταχυκαρδίας: Περιγράφεται πολύ συχνά και ως «φτερούγισμα» της καρδιάς. Οι γυναίκες νιώθουν ότι η καρδιά τους χτυπά εντονότερα και πιο γρήγορα, ακόμη κι αν δεν έχουν κάνει κάποια σωματική άσκηση που να τους έχει κουράσει. Ο αριθμός των ταχυκαρδιών κατά τη διάρκεια της ημέρας ποικίλλει ανά άτομο.

Διαταραχές της περιόδου: Πολύ συχνά, όσο η γυναίκα βρίσκεται σε Κλιμακτήριο, παρατηρούνται συχνές καθυστερήσεις στην περίοδο της (10 έως 20 ημέρες καθυστέρηση) ή και συχνομηνόρροιες (περίοδος πριν την 26η μέρα). Επίσης, ενδέχεται η γυναίκα να έχει περίοδο ακόμη και δύο φορές τον ίδιο μήνα. Την ίδια στιγμή, η ποσότητα του αίματος μπορεί επίσης να αποσταθεροποιηθεί. Δηλαδή να είναι έντονη μόνο για 2 ημέρες κι ύστερα να σταματά ή να είναι πολύ έντονη για 5-7 ημέρες και να παρατηρούνται πήγματα αίματος.

Αύξηση του Σωματικού Βάρους: Πολλές γυναίκες παραπονιούνται για την απότομη αύξηση βάρους, που μπορεί να ξεκινήσει κατά την Κλιμακτήριο και να ενταθεί μετά την Εμμηνόπαυση. Παρατηρείται αύξηση του λιπώδους ιστού και μείωση της μυϊκής μάζας.

Ξηρότητα Κόλπου: Εφόσον χάνονται τα Οιστρογόνα, που αποτελούν τις πιο βασικές Ορμόνες της γυναίκας, ο κόλπος καθίσταται πιο λεπτός και ατροφεί. Επίσης, αποκτά ξηρότητα, γίνεται ανελαστικός και εύθρυπτος. Επομένως, η γυναίκα νιώθει πόνο και άβολα κατά τη σεξουαλική επαφή, γεγονός που την αποτρέπει από το να έρχεται σε επαφή με τον σύντροφο της.

Εξίσου όμως έντονα και συχνά είναι και τα ψυχολογικά συμπτώματα που επηρεάζουν σημαντικά τη γυναίκα. Τα πιο συχνά είναι τα παρακάτω:

Διαταραχές Συναισθήματος: Πολλές γυναίκες αισθάνονται κυκλοθυμία, δηλαδή γρήγορες εναλλαγές στο συναίσθημα τους. Πολύ συχνά, παρατηρούνται μάλιστα και περιστατικά κατάθλιψης. Κατανοεί κανείς ότι η διαταραχή στο συναίσθημα δεν επιδρά μόνο στην ίδια τη γυναίκα αλλά και στο σύνολο του στενού της περίγυρου.

Αίσθημα Κόπωσης: Με δεδομένο ότι οι νυχτερινές εξάψεις, οι εφιδρώσεις και οι έντονες ταχυκαρδίες παρεμποδίζουν τόσο την ομαλή καθημερινότητα όσο και τον ύπνο της, η γυναίκα αισθάνεται έντονη κόπωση. Επίσης, η ανισορροπία στις βασικές, φυλετικές Ορμόνες και οι συνεχείς διαταραχές στο συναίσθημα προκαλούν τη συνεχή «έκρηξη» αδρεναλίνης από τα επινεφρίδια, με αποτέλεσμα σταδιακά η γυναίκα να εξαντλείται.

Ευερεθιστότητα: Η Ορμονική πτώση και τα επακόλουθα που αυτή έχει επηρεάζουν τη γυναίκα και την καθιστούν περισσότερο νευρική, γεγονός που επενεργεί σημαντικά στη σχέση με τον περίγυρο της.

Απώλεια μνήμης και Αδυναμία συγκέντρωσης: Η απώλεια των Οιστρογόνων, τα οποία αποτελούν μία από τις βασικότερες κατηγορίες ορμονών των γυναικών, επιδρά σημαντικά στον τρόπο λειτουργίας στην καθημερινότητά τους.

 

Εξαλείφοντας τα συμπτώματα με Φυσικές θεραπείες Ορμονικής Αποκατάστασης

Η Ορμονική πτώση είναι κάτι αναπόφευκτο για τον καθένα μας. Ωστόσο, οι σημαντικές ανεπάρκειες και ανισορροπίες που προκύπτουν σε Ορμονικό επίπεδο καθιστούν την ποιότητα ζωής ορισμένων γυναικών ανυπόφορη και δυσχεραίνουν την καθημερινότητα τους.

Θέλοντας να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των γυναικών, μπορούμε να το επιτύχουμε μόνο με τη χορήγηση Φυσικών (Βιομιμητικών) Ορμονών, οι οποίες διαθέτουν την ίδια ακριβώς μοριακή δομή και σύσταση με αυτές των γυναικών.

Το σχήμα και ο τρόπος χορήγησης τους μιμείται την κυκλικότητα των Ορμονών, δηλαδή την αυξομείωση τους, κατά τη διάρκεια της ημέρας και του μήνα, πριν και μετά την περίοδο.

Η μίμηση της κυκλικότητας των Ορμονών είναι μία διαδικασία που προϋποθέτει την άριστη συνεργασία ανάμεσα σε γιατρό και ασθενή, καθώς η λήψη της αγωγής πρέπει να γίνεται συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, σύμφωνα με τον τρόπο που έχει συστήσει ο γιατρός. Απαιτείται, λοιπόν, η πιστή τήρηση του εξατομικευμένου Ιατρικού σχήματος από τη γυναίκα.

Ενισχύοντας τον οργανισμό της γυναίκας με Φυσικές Ορμόνες που της λείπουν ή ρυθμίζοντας την Ορμονική ανισορροπία, σταδιακά αποκαθίσταται η ισορροπία της περιόδου, ενώ τα συμπτώματα υποχωρούν. Την ίδια στιγμή, ο οργανισμός της προστατεύεται από ποικίλα Νοσήματα, τα οποία παρατηρούνται σε γυναίκες που διανύουν τη φάση της Κλιμακτηρίου και της Εμμηνόπαυσης.

Έτσι, μπορούμε να μιλάμε για μία επαναφορά στην ομαλή καθημερινότητα της γυναίκας, χωρίς πονοκεφάλους, πόνους περιόδου, συναισθηματικές διακυμάνσεις και ενοχλητικά συμπτώματα. Σταδιακά, η γυναίκα ξαναβρίσκει το χαμόγελο της και μπορεί να συνεχίσει να ζει, χωρίς πόνους και ψυχολογικές μεταπτώσεις.

Για να είστε πάντα καλά.

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού