Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies έτσι ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες που συλλέγουν τα cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως την αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε περισσότερο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Οστεοπόρωση
Οι θεραπείες Ορμονικής αποκατάστασης απευθύνονται σε ασθενείς που δε θέλουν ή δεν μπορούν να λάβουν φάρμακα για την αντιμετώπιση Ορμονικών νοσημάτων και ανισορροπιών. Επίσης, οι θεραπείες αυτές χορηγούνται σε ασθενείς, οι οποίες χρειάζεται να κάνουν μακροχρόνια χρήση Ορμονικής αποκατάστασης.
Όλες οι κυκλικές θεραπείες Ορμονικής αποκατάστασης μιμούνται αυτόν τον φυσικό, αέναο κύκλο της παραγωγικής διαδικασίας. Οι φυσικές Ορμόνες χορηγούνται στις ασθενείς κυκλικά, με τρόπο που μιμείται τη φύση. Οι θεραπείες αυτές ενδείκνυνται για ασθενείς που μπορούν να συμμορφωθούν ως προς την ιδιαιτερότητα της θεραπείας σε σχέση με τις ώρες, τις ημέρες και τις δόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου τους.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μία πλειάδα συμπτωμάτων και νοσηρών καταστάσεων μπορούν να αντιμετωπιστούν απόλυτα φυσικά. Ο γυναικείος οργανισμός, στον οποίο επαναφέρουμε την ορμονική του ισορροπία, σταδιακά αντιμετωπίζει τις δυσλειτουργίες σε όργανα και ιστούς. Τα πρωτόκολλα ορμονικής αποκατάστασης αφορούν μόνο σε Φυσικές, Βιομιμητικές ορμόνες, οι οποίες δεν έχουν αντενδείξεις και παρενέργειες.
Διάγνωση πραγματικών Αιτιών & Θεραπεία Οστεοπόρωσης
- Σταδιακή αποκατάσταση Κυτταρικής Λειτουργίας
- Εξατομικευμένες θεραπευτικές αγωγές, χωρίς χημικά κατάλοιπα και έκδοχα
- Άρση των υποκείμενων Αιτιών
- Θεραπείες που δρουν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με οποιαδήποτε άλλη φαρμακευτική αγωγή
- Υιοθετώντας ένα πλάνο Μοριακής/Θεραπευτικής Διατροφής
Λεπτομερειακή Θεραπεία Οστεοπόρωσης & Αποκατάσταση Οστικής Μάζας
Τι είναι Οστεοπόρωση
Μόλις φθίνουν τα επίπεδα Οιστρογόνων και Προγεστερόνης στη γυναίκα, τα οστά της αρχίζουν να γερνούν πολύ γρήγορα. Η σχέση αυτή Ορμονών και Οστεοπόρωσης είναι γνωστή από το 1941.
Ανεξαρτήτως δε της ηλικίας της γυναίκας, μόλις αυτή εισέλθει στη χρονική φάση της Εμμηνόπαυσης, εμφανίζει Οστεοπόρωση. Όσο περνούν τα χρόνια, τόσο εντονότερη γίνεται.
Τα Οστά έχουν το δικό τους κύκλο ζωής και μεταβολισμού. Έναν ρυθμό ανάπτυξης, ζωής και θανάτου που καθορίζεται από τα Οιστρογόνα και την Προγεστερόνη.
Η πτώση των Οιστρογόνων κατά την Περιεμμηνόπαυση σημαίνει ότι μεσοκυκλικά τα Οιστρογόνα δεν φτάνουν σε μέγιστες τιμές (peak) για 48 περίπου ώρες, όπως θα έπρεπε κανονικά, για να γίνει Ωοθυλακιορρηξία.
Με την Ανωοθυλακιορρηξία που συμβαίνει, δεν μπορεί να παραχθεί Προγεστερόνη και καθίσταται αδύνατη η ενεργοποίηση των υποδοχέων της, ούτως ώστε να κατασκευαστεί οστό.
Έτσι, ξεκινά αρχικά η Οστεοπενία και κατόπιν η Οστεοπόρωση.
Τα Οιστρογόνα, επίσης, ελέγχουν την Οστεοκλαστική δραστηριότητα. Οι Οστεοκλάστες (osteoclasts) είναι οστικά κύτταρα, τα οποία τρώνε το παλιό οστό και το αποδομούν.
Η Προγεστερόνη, από την άλλη, ελέγχει την Οστεοβλαστική δραστηριότητα. Οι Οστεοβλάστες (osteoblasts)είναι οστικά κύτταρα που χτίζουν φρέσκο, καινούργιο οστό.
Στην περίπτωση των οστών, η Προγεστερόνη αναπτύσσει νέο οστό, ενώ τα Οιστρογόνα το αποδομούν, ώστε να κατασκευαστεί εκ νέου φρέσκο οστό, τον επόμενο μήνα με τον επόμενο έμμηνο κύκλο της γυναίκας.
Οστεοπόρωση και η εξέλιξη στις Θεραπείες έως σήμερα.
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η κυριότερη μορφή Πρωτοπαθούς Οστεοπόρωσης είναι η «Μετεμμηνοπαυσιακή Οστεοπόρωση» στις γυναίκες, η οποία με τη σειρά της οφείλεται στην έλλειψη Οιστρογόνων και Προγεστερόνης. Όμως, πέρασαν πολλές δεκαετίες, χωρίς ουσιαστική θεραπευτική προσέγγιση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα.
Πιο συγκεκριμένα, μέχρι και το 1982 δεν υπήρχαν ούτε αξιόπιστες διαγνωστικές μέθοδοι ούτε σοβαρές θεραπείες. Η Οστεοπόρωση δηλαδή θεωρούταν έως τότε ως ένα «φυσιολογικό» επακόλουθο των «γηραιών» ανθρώπων (ατόμων της τρίτης ηλικίας), οι οποίοι «με το που πέφτουν, σπάνε τα κόκκαλα τους».
Την εποχή εκείνη, μάλιστα, κυκλοφορούσαν στο εμπόριο ελάχιστα σκευάσματα ασβεστίου, συνδυασμοί βιταμίνης D3 και σκευάσματα Aλφακαλσιδόλης (προμεταβολίτη της Βιταμίνης D3).
Ωστόσο, ένα πολύ σημαντικό γεγονός, που προέκυψε την ίδια περίοδο, πυροδότησε τη μεγάλη χρηματοδότηση ερευνών διεθνώς, σχετικά με το μείζον αυτό πρόβλημα της Οστεοπόρωσης. Δεν ήταν άλλη από την εμφάνιση Οστεοπόρωσης σε Αμερικανούς και Σοβιετικούς αστροναύτες- κοσμοναύτες διαρκείας, μετά την πολύμηνη παραμονή τους στους διαστημικούς σταθμούς Skylab (NASA) και Μιρ (ΕΣΣΔ), αντίστοιχα.
Tα αποτελέσματα, ωστόσο, όλων των πολλαπλών συνθετικών-χημικών θεραπειών ήταν και φαίνεται να είναι πενιχρά. Αφενός λόγω των διαφόρων και πολλαπλών παρενεργειών τους, βάσει των οποίων οι θεραπείες αυτές δε γίνονται καλώς ανεκτές από τους ασθενείς, αφετέρου δε, εξαιτίας της μη αντιμετώπισης του βασικού αίτιου που προκαλεί την Οστεοπόρωση στις γυναίκες.
Διότι Οστεοπόρωση δεν υφίσταται στις γυναίκες, όσο η Ορμονική τους Ισορροπία είναι άριστη, ενώ Οστεοπόρωση δεν υπάρχει επίσης, όταν τα Οιστρογόνα και η Προγεστερόνη της γυναίκας βρίσκονται σε βέλτιστη αρμονία.
Τα είδη της Οστεοπόρωσης, συμπτώματα.
Ανεξαρτήτως ηλικίας, κάθε γυναίκα που παρουσιάζει πτώση των Φυλετικών της Ορμονών (SexHormones), δηλαδή των Οιστρογόνων και της Προγεστερόνης, θα παρουσιάσει σταδιακή ελάττωση της οστικής της μάζας, κατόπιν Οστεοπενία και τελικά Οστεοπόρωση.
Οι τύποι Οστεοπόρωσης είναι συνοπτικά οι ακόλουθοι:
- Η Πρωτοπαθής Οστεοπόρωση, στην οποία ανήκουν η
- Μετεμμηνοπαυσιακή Οστεοπόρωση – Πρόωρη Εμμηνόπαυση
- Γεροντική Οστεοπόρωση
- Ιδιοπαθής Οστεοπόρωση σε νεαρή ηλικία
- Η Δευτεροπαθής Οστεοπόρωση, η οποία αναπτύσσεται ως συνέπεια ενός προϋπάρχοντος νοσήματος, όπως: Σακχαρώδης Διαβήτης, Υπερπαραθυρεοειδισμός, Υπερθυρεοειδισμός, Νόσος Cushing, Υπογοναδισμός, Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, Σύνδρομο Δυσαπορρόφησης, Πολλαπλούν Μυέλωμα, Δρεπανοκυτταρική Αναιμία. Μπορεί επίσης να προκύψει εξαιτίας μίας κατάστασης, όπως είναι η παρατεταμένη σωματική ακινητοποίηση ενός ασθενούς και τέλος, η Δευτεροπαθής Οστεοπόρωση μπορεί να εμφανιστεί ύστερα από τη λήψη ορισμένων κορτικοειδών, κατόπιν της χορήγησης θυρεοειδικών ορμονών κατά τη θεραπεία υποθυρεοειδισμού κ.ά.
Αντιλαμβανόμαστε επομένως ότι Διαταραχές, Ανεπάρκειες και Ανισορροπίες στα επίπεδα Ορμονών, προκαλούν, μεταξύ άλλων, και Οστεοπόρωση.
Οστεοπόρωση εξετάσεις
Η γενικευμένη, λοιπόν, άποψη ότι δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την Οστεοπόρωση είναι λανθασμένη.
Αντίθετα, απάντηση στο βασικό πρόβλημα της Οστεοπόρωσης αποτελεί η σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει τη λήψη ενδελεχούς Ιατρικού ιστορικού όλων των συστημάτων της ασθενούς (Head to Toe) και την κατοπινή σύσταση εξατομικευμένων εξετάσεων (βιοχημικών, ορμονικών, απεικονιστικών, εξειδικευμένων μεταβολικών, κ.ά.). Με βάση τις παραπάνω εξατομικευμένες ενέργειες, ανιχνεύονται οι πιθανές δυσλειτουργίες και εντοπίζονται οι υπάρχουσες ελλείψεις.
Το κλειδί είναι η λεπτομερειακή ανίχνευση και θεραπεία.
Βάσει δηλαδή των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών και ιατρικών εξετάσεων (Evidence Based Medicine) και αφού πρώτα αυτά ερμηνευθούν και αναλυθούν επακριβώς στην ασθενή, συστήνεται κατόπιν η αντίστοιχη θεραπευτική αγωγή, προσαρμοσμένη στις δικές της ανάγκες
Λεπτομερειακή Θεραπεία Οστεοπόρωσης και αποκατάσταση της Οστικής μάζας.
Υπάρχουν πολλαπλοί συνδυασμοί θεραπευτικών σχημάτων, οι οποίοι μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Θεραπείες Ορμονικής Αποκατάστασης μόνο με Φυσικές Ορμόνες.
- Θεραπείες Micro-Macronutrients (Μικρο και Μακρο-θρεπτικά συστατικά)
- Μοριακή Διατροφή
Με τη θεραπευτική αυτή προσέγγιση, επιτυγχάνουμε σταδιακή αναστροφή εγκατεστημένης Οστεοπενίας και Οστεοπόρωσης στη γυναίκα. Όσο νωρίτερα δε ηλικιακά, ξεκινήσει η αποκατάσταση, τόσο συντομότερα η γυναίκα, επανέρχεται στο βέλτιστο επίπεδο υγείας της, συνολικά.
Η θεραπεία αναπροσαρμόζεται κάθε φορά, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε γυναίκας. Δεν υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί στη διάρκεια της θεραπευτικής αυτής προσέγγισης, η οποία ταυτόχρονα παρέχει και μέγιστη αντικαρκινική προστασία.
Για να είστε πάντα καλά.
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού