Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies έτσι ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες που συλλέγουν τα cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως την αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε περισσότερο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Μοριακή Διατροφή – Αδυνάτισμα
Αδυνάτισμα με Μοριακή Διατροφή
- Οριστική απαλλαγή από τα περιττά κιλά (Διατήρηση του βάρους)
- Μοριακή Διατροφολογία με επίβλεψη γιατρού
- Εξειδικευμένες εξετάσεις πλήρους Μεταβολικού Προφίλ
- Αύξηση της ενέργειας στα βέλτιστα επίπεδα
- Αντιμετώπιση των αιτιών σε κυτταρικό επίπεδο που προκαλούν την αύξηση βάρους
Γιατί παίρνω κιλά;
Είναι γεγονός ότι ολοένα και περισσότερος κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με το θέμα των περιττών κιλών έστω και για μία φορά στη ζωή του. Σήμερα δε, που οι ρυθμοί ζωής αυξάνονται ραγδαία και η διατροφή έχει αλλάξει σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν, το πρόβλημα των περιττών κιλών απασχολεί ένα πολύ σημαντικό ποσοστό ανθρώπων, που διακαώς ψάχνει μία μόνιμη λύση στο θέμα της αύξησης και αποσταθεροποίησης του βάρους του.
Για κάθε άνθρωπο, λοιπόν, που έρχεται αντιμέτωπος με τα περιττά κιλά, υποβόσκει ένας τουλάχιστον λόγος, ο οποίος δικαιολογεί την αύξηση αυτή του βάρους. Όταν το σώμα μας «βάζει» κιλά, σημαίνει ότι ο Οργανισμός μας «δίνει σήμα» πως κάτι έχει αλλάξει και ότι το σώμα μας βιώνει μία αλλαγή. Η αλλαγή αυτή θα μπορούσε για παράδειγμα να προκύπτει από μία ενδεχόμενη, Ορμονική πτώση ή οποιαδήποτε μεταβολική δυσλειτουργία.
Είναι γεγονός ότι το ανθρώπινο σώμα έχει προδιαγραφές τέτοιες, που το καθιστούν σώμα κυνηγού. Επομένως, η κατάργηση της έντονης σωματικής άσκησης, η οποία έχει αντικατασταθεί από την καθιστική ζωή και η μεγάλη έλλειψη σε θρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά που λαμβάνει το άτομο μέσω της τροφής, αποτελούν εκείνες τις παραμέτρους που έχουν οδηγήσει σε μεγάλες διαφοροποιήσεις και παρεκτροπή των μεταβολικών μονοπατιών.
Γιατί όλες οι δίαιτες του παρελθόντος απέτυχαν;
Ορισμένα από τα διατροφικά σχήματα, που ακολουθήθηκαν και αγαπήθηκαν από πολλούς στην πορεία των ετών, αποτέλεσαν μία δραστική λύση για την απώλεια βάρους. Οι «ειδικές δίαιτες», οι μαγικές φόρμουλες, οι οδηγίες διατροφής και τα σκευάσματα, που συνηθίσαμε να βλέπουμε ακόμη κι από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις, δεν έδωσαν όμως λύση στο πρόβλημα του αδυνατίσματος. Αντίθετα, τα πολλά και διαφορετικά σχήματα συνδυάστηκαν με μεγάλη ατομική προσπάθεια από τα άτομα που έψαχναν σανίδα σωτηρίας και στο τέλος, εκτός από τα περιττά κιλά, προστέθηκαν προβλήματα υγείας, ψυχολογική καταρράκωση και παραίτηση.
Οι δίαιτες του παρελθόντος απέτυχαν, καθώς δε στόχευαν στο μεταβολικό προφίλ κάθε ατόμου, με αποτέλεσμα να μην καταφέρνουν να χειριστούν τα πραγματικά αίτια που προκαλούν την αύξηση του βάρους.
Χρόνια, Αυτοάνοσα & Μεταβολικά Νοσήματα
Ποιά είναι τα πραγματικά αίτια; Ενημερωθείτε για το πως μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε.
Μοριακή Διατροφή: Τι είναι και σε ποιους απευθύνεται;
Μοριακή Διατροφή ονομάζουμε την ειδική διατροφική πλατφόρμα που προκύπτει ύστερα από εξειδικευμένες Ιατρικές εξετάσεις, οι οποίες δείχνουν το ακριβές μεταβολικό προφίλ κάθε ατόμου. Με βάση αυτήν την ιδιαιτερότητα, η Μοριακή Διατροφή είναι μία δίαιτα που δεν περιέχει συγκεκριμένες και ίδιες τροφές για όλους. Αντίθετα, με βάση τα ευρήματα που προκύπτουν από τις εξατομικευμένες εξετάσεις και σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα που απαρτίζεται τόσο από Γιατρούς, όσο και από Βιολόγους και Μοριακούς Διατροφολόγους, διαμορφώνεται ένα ειδικό διατροφικό πλάνο, διαφορετικό για κάθε άτομο.
Στο πλάνο αυτό, επομένως, προτείνονται διαφορετικές τροφές για κάθε άτομο, που στόχο έχουν τη συμπλήρωση των κυτταρικών ελλείψεων, οι οποίες αποτελούν τα κύρια αίτια για την αύξηση του περιττού βάρους. Επίσης, προτείνεται ειδική αγωγή για τις ενδεχόμενες κυτταρικές ανεπάρκειες σε Μικροθρεπτικά συστατικά.
Η φιλοσοφία της Μοριακής Διατροφής ακολουθεί τις φυσικές προδιαγραφές του ανθρώπινου σώματος και τις διαδικασίες μεταβολισμού του, ο οποίος πραγματοποιείται στο εσωτερικό των κυττάρων. Αναλυτικότερα, ο Οργανισμός, αμέσως μετά τη λήψη της τροφής, επιτελεί μία περίπλοκη διαδικασία, με βάση την οποία οι τροφές μετατρέπονται σε Βιοκαύσιμο, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας. Ωστόσο, το «καύσιμο» που χρειάζεται κάθε οργανισμός δεν είναι μία σταθερά. Αντίθετα, ποικίλλει και εξαρτάται από τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε σώματος.
Επομένως, το διατροφικό πλάνο της Μοριακής Διατροφής προκύπτει και δομείται με βάση την οργανική ιδιαιτερότητα κάθε ατόμου. Αυτή ακριβώς η εξατομικευμένη στόχευση της Μοριακής Διατροφής είναι και η συνταγή της επιτυχίας της, καθώς βασίζεται στο ότι κάθε διατροφική πλατφόρμα, όπως έχει προκύψει από τις ειδικές εξετάσεις και ανάγκες κάθε ατόμου, αποτελεί τη βάση για τη σταδιακή μείωση και οριστική απαλλαγή από τα περιττά κιλά.
Η επιτυχία, λοιπόν, της Μοριακής Διατροφής έγκειται στο ότι, για κάθε διατροφική πλατφόρμα που προτείνει, χτίζει παράλληλα γερά θεμέλια για τη δημιουργία υγιών κυττάρων, ικανά να πραγματοποιούν τις βέλτιστες καύσεις, για τη μέγιστη και σταθερή παραγωγή ενέργειας.
Σε αντίθεση με τις δίαιτες του παρελθόντος , οι οποίες δε στόχευαν στο μεταβολικό προφίλ κάθε ασθενούς, με αποτέλεσμα να αποτυγχάνουν στο να προτείνουν τροφές που αφορούν στην ιδανική ποσότητα για την ιδανική πρόσληψη βιταμινών, στοιχείων και ιχνοστοιχείων ανά άτομο.
Εύκολα, λοιπόν, κατανοεί κανείς ότι τα δομικά στοιχεία που χρειάζεται ο Οργανισμός, με σκοπό να λειτουργήσει σωστά και αποτελεσματικά, είναι πολύ συγκεκριμένα και πλέον με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνογνωσίας, η οποιαδήποτε έλλειψη τους μπορεί να διαπιστωθεί και να αποκατασταθεί. Οποιαδήποτε παρεκτροπή σε ό, τι αφορά στη λήψη των δομικών αυτών στοιχείων μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολική δυσλειτουργία, η οποία με τη σειρά της ενοχοποιείται για την απόκλιση από το φυσιολογικό βάρος του ατόμου και την μόνιμη εγκατάσταση των περιττών κιλών.
Με ποιες εξετάσεις διαμορφώνεται το Μοριακό προφίλ κάθε ατόμου;
Η εξερεύνηση των μεταβολικών μονοπατιών του ατόμου προκύπτει από εξειδικευμένες μεταβολικές εξετάσεις, οι οποίες διερευνούν και μετρούν επακριβώς σε όλον τον κύκλο του Krebs τι ακριβώς δε λειτουργεί σωστά σε κυτταρικό και βιοχημικό επίπεδο. Εφόσον εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια δυσλειτουργίας του μεταβολισμού, μόνο τότε το άτομο επιδέχεται σωστής διατροφικής παρέμβασης. Το διατροφικό πρόγραμμα που προτείνει η Μοριακή Διατροφή, επομένως, επιδιώκει και σταδιακά επιτυγχάνει την επαναφορά όλων των παραμέτρων, οι οποίες συντελούν στην άριστη μεταβολική λειτουργία του οργανισμού. Έτσι, με βάση το Μοριακή Διατροφολογία και με δεδομένο ότι το σώμα λειτουργεί ως μια μηχανή καύσης, η πρόσληψη της σωστής τροφής, στις ιδανικές για κάθε άτομο ποσότητες και η λήψη όλων των μικροθρεπτικών συστατικών που απαιτούνται, οδηγεί σε σωστές και πλήρεις καύσεις του κυττάρου, χωρίς αυτό στη συνέχεια, να συσσωρεύει περιττό λίπος (ενέργεια βιοκαυσίμου, την οποία για κάποιους λόγους δεν καταναλώνει).
Η απλή θεώρηση ότι το βάρος ενός ατόμου καθορίζεται από τη λήψη λιγότερων θερμίδων απ’ ό,τι χρειάζεται είναι άκρως εσφαλμένη, αντιεπιστημονική και πρακτικά, άτομα που καταναλώνουν λίγες θερμίδες συνεχίζουν να παίρνουν βάρος, παρά την οποιαδήποτε προσπάθεια μείωσης της ποσότητας φαγητού ή άσκησης.
Γιατί να φτιάξετε τη δική σας πλατφόρμα Μοριακής Διατροφής
- Με δεδομένο ότι τα σχήματα Μοριακής Διατροφής εκπονούνται εξατομικευμένα, λόγω εξειδικευμένων εξετάσεων, το άτομο χάνει σταθερά βάρος, ενώ παράλληλα τα επίπεδα ενέργειας του αυξάνονται.
- Δεν υπάρχει αίσθημα πείνας.
- Δεν αλλάζουν υποχρεωτικά οι διατροφικές συνήθειες.
- Τα αποτελέσματα είναι σταθερά και γίνονται μόνιμα με την πάροδο του χρόνου.
- Η Μοριακή Διατροφή στοχεύει στην επίτευξη της ομοιόστασης των κυττάρων, στη σωστή δηλαδή βιοχημική ισορροπία τους με συνοδά αποτελέσματα που αφορούν στη βέλτιστη υγεία μας.
- Παράλληλα με τη Μοριακή Διατροφή,το άτομο “προλαμβάνει” την εμφάνιση Χρόνιων, Αυτοάνοσων και λοιπών Μεταβολικών Νοσημάτων, που προκύπτουν από τις κυτταρικές δυσλειτουργίες.
Μία σύγχρονη τάση για το αδυνάτισμα «κάνω διατροφή»;
Τα τελευταία χρόνια ακούμε ολοένα και πιο συχνά τη φράση «κάνω διατροφή», ως μία τεχνική καλής και ισορροπημένης διατροφής, η οποία επιλέγεται με σκοπό να διατηρηθεί κανείς στο ιδανικό του βάρος, απολαμβάνοντας, ταυτόχρονα, όλα τα οφέλη που προσφέρει μια υγιεινή διατροφή. Αυτό που δεν έχει διασαφηνιστεί, ωστόσο, είναι τα κριτήρια με τα οποία χαρακτηρίζεται μία διατροφή ιδανική για τον καθένα και το ποια είναι τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα της.
Τόσο ο σύγχρονος τρόπος ζωή όσο και η αυξημένη τοξικότητα που δέχεται τα τελευταία χρόνια το περιβάλλον έχουν υποβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα του τρόπου ζωής μας. Οι τροφές που λαμβάνουμε είναι πλέον ανίκανες να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού μας σε θρεπτικά στοιχεία, καθώς έχουν υποστεί μεγάλη αλλοίωση. Από την άλλη, η καθιστική ζωή έχει υποκαταστήσει σε σημαντικό βαθμό τον φυσικό τρόπο ζωής, με αποτέλεσμα το σώμα να μη μεταβολίζει επαρκώς τις τροφές που λαμβάνει και το άτομο να βιώνει σωματική εξάντληση, παρατηρώντας μεγάλη και απροσδόκητη αυξομείωση του βάρους του.
Όλα αυτά προφανώς παρεμποδίζουν το άτομο στην καθημερινότητα του και επηρεάζουν σε πολύ σημαντικό βαθμό τη διάθεση και τη συνολικότερη ψυχική του υγεία. Έτσι, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν λύσεις, είτε σε τρόπους γυμναστικής, είτε σε διάφορα διατροφικά σχήματα, ελπίζοντας έτσι να βελτιώσουν την ευεξία τους.
Ασκείται προσπάθεια από όλους εκείνους που αναζητούν έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής, αποσκοπώντας στη βελτίωση της εικόνας και της οργανικής τους λειτουργίας. Η προσπάθεια αυτή οδηγεί στην αναζήτηση διατροφικών σχημάτων, τα οποία αποτελούνται από «υγιεινές τροφές» ή «συνδυασμούς υγιεινών τροφών», που έχουν επικρατήσει στην κοινή γνώμη ως «υγιεινές».
Ωστόσο, μην έχοντας τις απαραίτητες γνώσεις, πολύ συχνά ψάχνουν τη λύση σε λάθος μονοπάτια, επιβαρύνοντας τον εαυτό τους με λανθασμένες επιλογές και άκαρπες προσπάθειες που δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την ήδη κακή ψυχολογία τους.
Οι πιο γνωστές δίαιτες με μια ματιά
Μεσογειακή δίαιτα
Βασίζεται στην παραδοσιακή κουζίνα των χωρών γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου και σε τροφές όπως φρούτα, ψάρι, λαχανικά, ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο. Αν και η συγκεκριμένη, θεωρείται από τους πιο υγιεινούς και παραδοσιακούς τρόπους διατροφής δεν έχει συγκεκριμένο πλάνο, για να αντιμετωπίσει έκτακτες καταστάσεις. Η Μεσογειακή διατροφή μέχρι και πριν 70- 80 χρόνια που το φυσικό περιβάλλον δεν είχε υποστεί αλλοιώσεις, όντως διατηρούσε τους ανθρώπους fit. Τα τελευταία χρόνια, μόνο σε επίπεδο ονόματος αλλά όχι σε επίπεδο αποτελέσματος, θα μπορούσε κανείς να πει ότι η συγκεκριμένη δίαιτα χρησιμοποιείται μόνο ως μια επιτυχημένη ονομασία μιας άλλης εποχής και στατιστικά εάν και ακολουθείται, δε βοηθά τελικά στη μείωση της Παχυσαρκίας και της απώλειας περιττών κιλών.
Δίαιτα ORAC
Αγαπήθηκε από πολλούς και μοιάζει αρκετά στο σκεπτικό της με τη Μεσογειακή δίαιτα. Δίνεται δηλαδή έμφαση στο να καταναλώνει το άτομο μόνο θρεπτικές και αντιοξειδωτικές τροφές. Με βάση αυτό το σκεπτικό, η κλίμακα ORAC υπολογίζει το ποσοστό, βάσει του οποίου ένα τρόφιμο μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες αποτελούν αίτια για ασθένειες, όπως μορφές καρκίνου, καρδιακές παθήσεις και συμπτώματα γήρανσης.
Ωστόσο, διαπιστώθηκε τελικά ότι η κλίμακα ORAC έδειχνε την ικανότητα των τροφών να εξουδετερώνουν μόνο μία ελεύθερη ρίζα, την υπεροξειδική ρίζα, ενώ δεύτερον, η κλίμακα ORAC μετρούσε αυτήν την ικανότητα στο δοκιμαστικό σωλήνα και όχι μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Οι διαπιστώσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα τη δριμύτατη κριτική της συγκεκριμένης διατροφής και την απόσυρση του πίνακα με την αντιοξειδωτική ικανότητα των τροφών από τον Αμερικανικό Οργανισμό Γεωργίας, το Μάιο του 2012.
Χημικές δίαιτες
Αποτέλεσαν για πολλούς αγαπημένη διατροφική πρακτική, εξαιτίας των γρήγορων αποτελεσμάτων τους στην απώλεια βάρους. Ελαχιστοποιώντας τους υδατάνθρακες και αυξάνοντας την πρόσληψη πρωτεϊνών και λιπών, οι χημικές δίαιτες ονομάστηκαν έτσι, επειδή προκαλούν χημικές αντιδράσεις στον οργανισμό, όπως είναι για παράδειγμα ο σχηματισμός κετονικών σωμάτων.
Αν και οι δίαιτες αυτές χαρακτηρίζονται ως «θαυματουργές», επειδή το άτομο χάνει πολύ γρήγορα κιλά, έχει υπολογιστεί ότι στα δέκα κιλά που χάνει το άτομο μόνο το ένα κιλό προκύπτει από το συσσωρευμένο λίπος και πως τα υπόλοιπα προκύπτουν από την απώλεια υγρών και μυϊκού ιστού. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα τα κιλά να επιστρέφουν πολύ σύντομα και μαζί με αυτά να προκαλούνται σωματική εξουθένωση και διατάραξη της ψυχικής ισορροπίας. Τέλος, τα κετονικά σώματα, που παράγονται ως μεταβολικά προϊόντα, μπορεί να διαταράξουν την οξεοβασική ισορροπία και να οδηγήσουν σε κετοξέωση, μία κατάσταση πολύ σοβαρή, η οποία μπορεί να επιφέρει ακόμη και θάνατο.
Δίαιτα Atkins
Αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 από έναν γιατρό, τον Robert C. Atkins. Το διατροφολόγιο της Atkins βασίζεται στην κατανάλωση όλων των ειδών κρέατος, αλλαντικών, λιπαρών τροφών και τυριών, την ίδια στιγμή που επιβάλλει τη μείωση των εισροών υδατανθράκων.
Τα αποτελέσματα σε ό, τι αφορά στην απώλεια βάρους είναι γρήγορα και δραστικά, καθώς το άτομο μπορεί να χάσει μέχρι και τέσσερα κιλά την εβδομάδα, τρώγοντας χωρίς περιορισμό τις «αμαρτωλές τροφές». Με τη διατροφή αυτή, όμως, μειώνεται τόσο η πρόσληψη πολύτιμων για τον οργανισμό τροφών, όσο και θρεπτικών συστατικών, όπως οι φυτικές ίνες.
Ωστόσο, λόγω της μεγάλης κατανάλωσης κρέατος, ευνοείται η αύξηση του ουρικού οξέος και επιβαρύνονται οι νεφροί και το ήπαρ, την ίδια στιγμή δε που μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην πέψη ή στην εντερική λειτουργία. Επίσης, αν και η απώλεια βάρους είναι αισθητή, το άτομο μετά το τέλος της δίαιτας οδηγείται σε έντονη βουλιμία, εξαιτίας της μακράς στέρησης του σε υδατάνθρακες, με αποτέλεσμα τα κιλά να επιστρέφουν πολύ γρήγορα μαζί με νέα προβλήματα υγείας.
Δίαιτα Dukan
Στην ίδια λογική φαίνεται ότι βασίζεται και η δίαιτα Dukan. Πρόκειται για μια επίσης χημική δίαιτα, εμπνευσμένη από τον Γάλλο διατροφολόγο Dukan, η οποία αγαπήθηκε πολύ από διασημότητες στο εξωτερικό και γι’ αυτό απέκτησε γρήγορα φήμη. Η λογική της είναι ίδια με εκείνη της Atkins, αν και θεωρείται πιο σύγχρονη και ισορροπημένη. Ενώ δε θέτει περιορισμούς στην ποσότητα τροφής που προσλαμβάνεται από τον οργανισμό, τα αποτελέσματα απώλειας βάρους είναι άμεσα.
Το διατροφικό της πλάνο απαιτεί περίσσεια πρόσληψη πρωτεϊνών, ελαχιστοποιώντας την πρόσληψη σε υδατανθράκων. Υπολογίζεται ότι με τη δίαιτα αυτή, τα κιλά φεύγουν τόσο γρήγορα, ώστε το άτομο μπορεί να χάνει ακόμη κι ένα κιλό τη μέρα. Ωστόσο, πολλοί διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι ο περιορισμός των υδατανθράκων, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας στο άτομο, καθώς η απώλεια βάρους αποδίδεται στη μείωση μυϊκής μάζας και υγρών και όχι λίπους. Έτσι, το τέλος της δίαιτας σημαίνει εκ νέου γρήγορη αύξηση βάρους και σωματική εξουθένωση.
Δίαιτα Στίλμαν
Τέλος, πρωτεϊνική δίαιτα αποτελεί και η δίαιτα Στίλμαν. Η συγκεκριμένη δίαιτα βασίζεται στην κατανάλωση πρωτεϊνών, οι οποίες προτείνεται να καταναλώνονται σε απεριόριστη ποσότητα, με ελαχιστοποίηση στη λήψη λιπαρών και υδατανθράκων. Πρόκειται επομένως επίσης για μια κετονική δίαιτα, η οποία μάλιστα οδηγεί σε απώλεια δέκα κιλών μέσα σε δεκαπέντε ημέρες. Ταυτόχρονα γίνεται έλεγχος κετονών στα ούρα, μία με δύο φορές την ημέρα. Με δεδομένο όμως ότι απαγορεύονται τροφές όπως ψωμί, ζυμαρικά, φρούτα, λαχανικά, λίπη, λάδι, γαλακτοκομικά προϊόντα, η επιλογή τροφών είναι πολύ περιορισμένη, την ίδια στιγμή μάλιστα που το αποτέλεσμα είναι βραχυπρόθεσμο, καθώς η απώλεια βάρους στηρίζεται και σε αυτή την περίπτωση στην απώλεια υγρών. Με τη δίαιτα αυτή επομένως, χάνονται υγρά και μυϊκή μάζα και όχι λίπος. Μετά το πέρας της συγκεκριμένης δίαιτας , το άτομο μπορεί να νιώθει πονοκεφάλους, ζαλάδες και δυσκοιλιότητα, ενώ σε περίπτωση που παραταθεί, η δίαιτα Στίλμαν μπορεί να επιβαρύνει σοβαρά το ήπαρ και τους νεφρούς.