Προφίλ Επινεφριδιακής Λειτουργίας – Adrenal Stress Profile Test
Η ακριβής αξιολόγηση του κιρκάδιου ρυθμού λειτουργίας των επινεφριδίων. Εξετάζονται οι βασικές ορμόνες του Στρες που παράγονται από τα επινεφρίδια, η Κορτιζόλη και η Δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA). Ο έλεγχος βοηθάει στον εντοπισμό των υποκείμενων αιτιών για πολλά Χρόνια Νοσήματα και κλινικές διαταραχές, που προκαλούνται λόγω ανισορροπιών στην παραγωγή των επινεφριδιακών ορμονών.
Οι επινεφριδιακοί αδένες που βρίσκονται σε ισορροπία παράγουν επαρκείς ποσότητες ορμονών για να μας τροφοδοτήσουν μέσα στην ημέρα. Αυτές οι ορμόνες επηρεάζουν σχεδόν κάθε διαδικασία στον οργανισμό. Από την παραγωγή ενέργειας και την ανοσολογική δραστηριότητα έως την κυτταρική συντήρηση. Είναι βασικοί ρυθμιστές της γλυκόζης, της ινσουλίνης και της φλεγμονής και παίζουν σημαντικό ρόλο στα οστά και τους μύες, τη διάθεση και την αντοχή.
Οι επινεφριδιακοί αδένες που βρίσκονται εκτός ισορροπίας μπορούν να οδηγήσουν σε:
Υψηλή Κορτιζόλη, η οποία προκαλεί
- Οστεοπενία και οστεοπόρωση
- Μυϊκή καταστροφή
- Ευερεθιστότητα
- Διαταραχές του ύπνου
- Πρόωρη γήρανση
Χαμηλά επίπεδα Κορτιζόλης, η οποία προκαλεί
- Διαταραχές του ύπνου
- Διαταραχές της διάθεσης και κατάθλιψη
- Κόπωση, μειωμένη ενέργεια και δυσκολίες στη βάδιση
- Αδυναμία συγκέντρωσης
- Χρόνιες αλλεργίες
- Πολλαπλές χημικές ευαισθησίες
- Διαταραχή της λειτουργίας του ανοσοποιητικού
- Διαταραχή στις λειτουργίες του θυρεοειδούς αδένα
- Αδυναμία ελέγχου του σωματικού βάρους
Διαταραχές στην ισορροπία των παραγόμενων επινεφριδιακών ορμονών και του κιρκάδιου ρυθμού τους, μπορεί τελικά να οδηγήσει σε:
- Μεταβολικό σύνδρομο
- Αντίσταση στην ινσουλίνη
- Δυσκολία στην απώλεια βάρους
Ο έλεγχος της επινεφριδιακής λειτουργίας πραγματοποιείται με συλλογή τεσσάρων δειγμάτων σάλιου κατά τη διάρκεια μίας ημέρας. Χρησιμοποιείται ως μία ακριβής και αξιόπιστη μέθοδος μέτρησης της κορτιζόλης, διότι είναι απλή και μη επεμβατική και οι ασθενείς μπορούν να συλλέξουν αυτά τα δείγματα πολλές φορές την ημέρα.
Σε σύγκριση με τις κλασικές εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο των επινεφριδιακών ορμονών, η αξιολόγηση των ορμονών με δείγμα σάλιου προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα.
- Τα επίπεδα των ορμονών που μετρώνται στο σάλιο, είναι τα μη δεσμευμένα στις πρωτεΐνες (ελεύθερα) και άρα τα πραγματικά βιοδιαθέσιμα
- Τα επίπεδα των βιοδιαθέσιμων ορμονών στο σάλιο σχετίζονται με αυτά που κυκλοφορούν στο αίμα
- Η συλλογή των δειγμάτων σιέλου είναι εύκολη, γίνεται στο σπίτι και δεν προκαλεί επιπλέον στρες (η λήψη αίματος για πολλούς ανθρώπους είναι ιδιαίτερα στρεοσογόνος)
- Εκτός από τον έλεγχο των επιπέδων των ορμονών, αποκαλύπτει και πιθανά παθολογικά πρότυπα στην απελευθέρωση της κορτιζόλης σε διάστημα 24 ωρών (κιρκάδιος ρυθμός), τα οποία μπορεί να αντιμετωπιστούν με εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις.
Leave a Reply