Θεραπεία με Πεπτίδια

peptidia

Πεπτίδια

Νέες, καινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις με Πεπτίδια

Είναι γνωστό σε όλους μας πως η Ιατρική έχει εξελιχθεί και συνεχίζει να εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς. Ανάμεσα στα διάφορα επιτεύγματα και καινοτομίες της Ιατρικής επιστήμης συμπεριλαμβάνεται η εφαρμογή νέων θεραπειών που βασίζονται σε έναν συνδυασμό χορήγησης φαρμακευτικών ουσιών, ο οποίος περιλαμβάνει τα πεπτίδια.

Τα πεπτίδια αποτελούν σύνθετα μόρια, τα οποία συγκροτούνται από δύο ή περισσότερα αμινοξέα και ανευρίσκονται φυσιολογικά στον οργανισμό μας. Τα αμινοξέα είναι τα δομικά συστατικά των πρωτεϊνών. Ένα μόριο πρωτεΐνης μπορεί να αποτελείται από δεκάδες έως χιλιάδες αμινοξέα και παράλληλα να αποτελείται από δύο ή και περισσότερες πεπτιδικές αλυσίδες.

Τα πεπτίδια ανάλογα με τη δράση τους μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε ομάδες όπως για παράδειγμα, τα γλυκοπεπτίδια, τα νευροπεπτίδια, τα αντιμικροβιακά και τα ορμονικά πεπτίδια.

Οι επιστήμονες εδώ και πολλά χρόνια διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο τα πεπτίδια επενεργούν στον οργανισμό μας. Το 1953, ο Vincent Du Vigneuad μελέτησε την οξυτοκίνη, μία ορμόνη που παίζει σημαντικό ρόλο στις διαδικασίες αναπαραγωγής όλων των έμβιων όντων.

Αυτό που κατάφερε είναι να απομονώσει τη συγκεκριμένη ουσία και να καθορίσει τη χημική σύνθεση της. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, επιτεύχθηκε η δημιουργία της πρώτης πεπτιδικής ορμόνης, της οποίας είχε προσδιοριστεί η αλληλουχία των αμινοξέων. Το επόμενο αξιοσημείωτο βήμα στην πορεία της Ιατρικής Επιστήμης έλαβε χώρα το 1965, όταν συντέθηκε από Κινέζους επιστήμονες η ινσουλίνη.

 

Ο ρόλος των πεπτιδίων στον οργανισμό μας

Τα πεπτίδια είναι μικροσκοπικά μόρια που μπορούν να συνδέονται απευθείας με τους υποδοχείς κυττάρων και να δρουν επιλεκτικά και απολύτως στοχευμένα, ενώ οι δομές των αμινοξέων από τις οποίες απαρτίζονται είναι συνήθως απλές. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων, καθώς επωμίζονται το ρόλο του σηματοδότη και του μεταβιβαστή μηνυμάτων και συντείνουν στην κινητοποίηση των κυττάρων, ούτως ώστε αυτά να λειτουργούν εύρυθμα.

Τα περισσότερα φυσικά ορμονικά πεπτίδια και νευροδιαβιβαστές δρουν ως αγωνιστές στους αντίστοιχους υποδοχείς. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η αλληλεπίδραση ενός τέτοιου πεπτιδίου με τον υποδοχέα, οδηγεί σε μια απόκριση από ένα κύτταρο, ιστό ή όργανο του ανθρώπινου σώματος. Η ιδιότητα αυτή των πεπτιδίων αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις νόσων όπου πεπτίδια δρουν ως αγωνιστές, για παράδειγμα η ινσουλίνη στο διαβήτη ή τα οπιοειδή στη διαχείριση του πόνου.

Μάλιστα, τα πεπτίδια, εκτός από το ρόλο των «αγωνιστών», μπορούν να διαδραματίσουν το ρόλο μεσολαβητών, διεγερτών ακόμα και ορμονών. Αυτό απορρέει από το γεγονός ότι τα περισσότερα πεπτίδια μεταβιβάζουν σήματα στα κύτταρα, αποσκοπώντας στην ενεργοποίηση της δράσης των δομικών, μοριακών, κυτταρικών και βιολογικών δραστηριοτήτων. Κάποια ακόμη πεπτίδια μπορούν να λειτουργήσουν ως αναστολείς ενζύμων ή ως αντιμικροβιακές ενώσεις και μπορούν να παρεμβαίνουν στις μεταβολικές διαδικασίες του οργανισμού μας.

 

Η χρήση των Πεπτιδίων στον τομέα της Ιατρικής

Βάσει όλων των παραπάνω, τα φυσικά πεπτίδια είναι μείζονος σημασίας για τη διεκπεραίωση μίας σωρείας φυσιολογικών διεργασιών. Υπάρχουν εκ φύσεως στον οργανισμό όλων των ζώντων οργανισμών και ασκούν συγκεκριμένες βιολογικές δραστηριότητες. Η εξειδίκευση των δραστηριοτήτων αυτών καθορίζεται από την αρχική αλληλουχία και τη δομή των πεπτιδίων.

Η λειτουργικότητα τους και το μικροσκοπικό μέγεθος τους έχουν συντελέσει στην ένταξη των πεπτιδίων ως μέσο θεραπευτικής προσέγγισης. Η μοριακή ποικιλομορφία και οι διαφορετικοί τρόποι δράσης των φυσικών πεπτιδίων εξηγούν το γεγονός ότι τα πεπτίδια χρησιμοποιούνται, πλέον, ευρέως, για θεραπευτικούς σκοπούς και μπορούν να συντείνουν στη θεραπευτική αντιμετώπιση μίας σωρείας καταστάσεων.

Τα πεπτίδια  διατίθενται στη φαρμακευτική αγορά και σύμφωνα με κλινικές δοκιμές γίνονται καλά αποδεκτά από τους ασθενείς. Από τον Ιανουάριο του 2015, έχουν εγκριθεί από την αρμόδια αρχή έγκρισης φαρμάκων FDA των ΗΠΑ περισσότερα από 60 φάρμακα που περιέχουν πεπτίδια, ενώ άλλα 140 πεπτιδικά φάρμακα βρίσκονται στη φάση  κλινικών δοκιμών.

 

Ο ρόλος των πεπτιδίων στη θεραπευτική αντιμετώπιση των Αυτοάνοσων νοσημάτων

Έχουν ανακαλυφθεί πολλά και διαφορετικά πεπτίδια, κάποια εκ των οποίων συμβάλλουν στην εξισορρόπηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος μας. Γι’ αυτό το λόγο, χορηγούνται συχνά για τη θεραπεία ορισμένων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως είναι η Ελκώδης Κολίτιδα και η Νόσος Chrohn, παρέχοντας ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

Πιο συγκεκριμένα, η Θυμοσίνη Α-1 και η Θυμοσίνη Β-4 είναι δύο πεπτίδια που χορηγούνται συχνά για τη θεραπεία των αυτοάνοσων νοσημάτων, καθώς συντείνουν αποτελεσματικά στη ρύθμιση και ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, έχουν καλή επίδραση στο θυρεοειδή, στη ρευματοειδή αρθρίτιδα,  στην ινομυαλγία και στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και συμβάλλουν στην αποκατάσταση της υγείας των μαλλιών.

 

Επιπλέον θεραπευτικές ιδιότητες των Πεπτιδίων για την υγεία μας

Πρόκειται για μία πρωτοπόρα θεραπευτική προσέγγιση για τα Χρόνια και Μεταβολικά νοσήματα. Πεπτίδιαχορηγούνται συνδυαστικά με άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση των νευροεκφυλιστικών παθήσεων, την αύξηση της σεξουαλικής διάθεσης, τη μείωση του νευροπαθητικού άλγους, τη θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου και για την αντιμετώπιση της αντίστασης στην ινσουλίνη. Τα πεπτίδια μπορούν ακόμη να χορηγηθούν, με σκοπό τα κάτωθι:

  • Αντιγήρανση. Τα πεπτίδια αποτελούν μία σημαντική ιατρική ανακάλυψη και για την Αντιγήρανση. Ορισμένα πεπτίδια χρησιμοποιούνται για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα είναι δυνατόν να συμβάλλει στην καταπολέμηση της γήρανσης, εν αντιθέσει με ένα διαταραγμένο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει στην επιτάχυνση της γήρανσης των κυττάρων.
  • Αύξηση των επιπέδων ενέργειας
  • Μείωση των ποσοτήτων λίπους στο σώμα
  • Ενίσχυση της καλής λειτουργίας του εντέρου
  • Βελτίωση της υγείας των οστών και του εγκεφάλου
  • Όξυνση της μνήμης και βελτίωση της διάθεσης

 

Τα Πεπτίδια ως πρωτόκολλα θεραπείας

Η χορήγηση πεπτιδίων αποτελεί μία καινοτόμο θεραπευτική μέθοδο για τις Χρόνιες και Αυτοάνοσες καταστάσεις. Στη φαρμακευτική, αποτελούν ένα πολλά υποσχόμενο μοντέλο θεραπείας, καθώς παρέχουν αυξημένη αποτελεσματικότητα. Πολλά καινούργια φάρμακα συντίθεται από τα φυσικά πεπτίδια και ο σχεδιασμός τους βασίζεται στην αλληλουχία τους και στο ευρύ φάσμα των βιολογικών τους ρόλων.

Γι’ αυτούς τους λόγους, εντάσσονται σε θεραπευτικά πρωτόκολλα για διάφορες χρόνιες νοσηρές καταστάσεις. Η χορήγηση τους αντενδείκνυται για τις εγκυμονούσες γυναίκες ή για τα άτομα που έχουν ενεργό καρκίνο.

Είναι σημαντικό, βέβαια, να διευκρινιστεί ότι τα πεπτίδια δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις υπόλοιπες θεραπευτικές προσεγγίσεις στις οποίες συγκαταλέγεται η αποκατάσταση της ισορροπίας του ορμονικού συστήματος, η τροφοδότηση του οργανισμού με όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής του ασθενούς. Η θετική τους επενέργεια στη θεραπεία των Χρόνιων και Αυτοάνοσων νοσημάτων ενισχύεται σε ορμονικά ισορροπημένους και αποτοξινωμένους ασθενείς, που διαθέτουν επάρκεια θρεπτικών συστατικών και χαρακτηρίζονται από καλή υγεία του εντέρου.

Όταν, λοιπόν, τα πεπτίδια χορηγούνται σε συνδυασμό με τη φυσική κυτταρική αποκατάσταση και εν γένει με άλλες θεραπευτικές μεθόδους, μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω τη βιοχημεία του κυττάρου, με σκοπό τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα προς όφελος του ασθενούς.

 

Τα εξαιρετικά ελπιδοφόρα αποτελέσματα των Πεπτιδίων σε πάσχοντες από Χρόνια και Αυτοάνοσα νοσήματα

Η επιστήμη έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό, κάτι το οποίο μας βοηθάει να πληροφορούμαστε διαρκώς και να διαμορφώνουμε νέες θεραπευτικές μεθόδους. Ενημερωνόμαστε διαρκώς όλο και περισσότερο σχετικά με τους στόχους και τους ρόλους των πεπτιδίων και βελτιωνόμαστε όσον αφορά στη χρήση πεπτιδίων για θεραπευτικούς σκοπούς σε πάσχοντες από Χρόνια και Αυτοάνοσα νοσήματα.

Τα έως τώρα αποτελέσματα που αφορούν στη χορήγηση πεπτιδίων σε ασθενείς με Χρόνια νοσήματα είναι ελπιδοφόρα. Πρόκειται για μία καινοτόμο θεραπευτική μέθοδο που χαρακτηρίζεται από εκλεκτική δράση, αυξημένη ισχύ, και καλή ανεκτικότητα, ενώ τα πρότυπα θεραπευτικών πρωτοκόλλων που διαμορφώνονται είναι στοχευμένα και εξατομικευμένα.

References:


  • Padhi, A. et al (2014) Antimicrobial peptides and proteins in mycobacterial therapy: current status and future prospects. Tuberculosis 94, 363-373.
  • Robinson, S.D. et. al. (2014) Diversity of conotoxin gene superfamilies in the venomous snail, Conus victoriae. PLOS ONE 9, e87648.
  • Kaspar, A.A. and Reichert, J.M. (2013) Future directions for peptide therapeutics development. Drug Discov. Today 18, 807-817.
  • Transparency Market Research (2012) Peptide Therapeutics Market: Global Industry Analysis, Size, Share, Growth, Trends and Forecast 2012-2018. Transparency Market Research.
  • Sheridan, C. (2012) Proof of concept for next-generation nanoparticle drugs in humans. Nat. Biotechnol. 30, 471-473.
  • Manning, M.C. et. al. (2010) Stability of protein pharmaceuticals: an update. Pharm. Res. 27, 544-575.
  • Shulte, I. et. al. (2005) Peptides in body fluids and tissues as markets of disease. Expert Rev. Mol. Diagn. 5, 145-157.
  • Zhou, L. and Bohn, L.M. (2014) Functional selectivity of GPCR signaling in animals. Curr. Opin. Cell Biol. 27, 102-108.
  • Drruscio, peptides-anti-aging-immune-health-dr-kevin-wallace, Peptides – Medical Breakthrough for Anti-aging and Immune Health with Dr. Kevin Wallace
  • Kara Fitzgerald, Peptide Therapy: Ready for Prime Time FxMed?
  • Incredible health center, Peptide Therapy and the Future of Functional Medicine
  • Austin precision medicine, Peptides for Regeneration

Leave a Reply

Your email address will not be published.