Ανάλυση Τελομερών

telomere testing iator
Τελομερή

Ανάλυση Τελομερών – Telomeres Analysis 

Η προηγμένη εξέταση αίματος ή σάλιου, με ακριβή αποτελέσματα, κατά την οποία μπορεί να μετρηθεί το μήκος των τελομερών και να μάθουμε τη βιολογική ηλικία του ατόμου. Ένα σημαντικό επίτευγμα της Ιατρικής στην αντιμετώπιση Χρόνιων Νοσημάτων.

Οι δείκτες βιολογικής γήρανσης που αναλύονται είναι οι κάτωθι:

α. Ανάλυση του μήκους των τελομερών
β. Προσδιορισμός οξειδωμένων πρωτεϊνών
γ. Προσδιορισμός ποσότητας πρωτεοσώματος
δ. Προσδιορισμός των επιπέδων της Απολιποπρωτείνης

Τι είναι τα Τελομερή;

Τα τελομερή έχουν παρομοιαστεί από τους ειδικούς επιστήμονες Υγείας σαν το προστατευτικό άκρο στα κορδόνια των παπουτσιών που δεν τα αφήνει να ξεφτίσουν. Χωρίς τα τελομερή, το DNA μας καταστρέφεται και τα κύτταρά μας δυσλειτουργούν.

Τα τελομερή είναι το τελευταίο τμήμα του DNA και προστατεύει το γονιδίωμα του ανθρώπου.‘Oσο τα κύτταρα μας διαιρούνται, τόσο τα τελομερή μικραίνουν. Το μικρό τους μήκος, αποτελεί ένδειξη γήρανσης του οργανισμού και σχετίζεται με διάφορες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη τύπου ΙΙ, καθώς και με πρόωρη θνησιμότητα.

Μερικά κύτταρα, όπως αυτά που βρίσκονται στο δέρμα, τα μαλλιά και το ανοσοποιητικό σύστημα, επηρεάζονται πιο πολύ από το «κόντεμα» των τελομερών επειδή αναπαράγονται περισσότερο και συχνότερα.

Η μείωση του μήκους των τελομερών έχει τις εξής αρνητικές επιδράσεις:

1. Δεν ανανεώνονται οι ιστοί
2. Το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί
3. Τα “κοντά” τελομερή επιταχύνουν την έναρξη ασθενειών όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου ΙΙ, καρκινογέννεση, ασθένειες του νευρικού συστήματος και οστεοπόρωση.

Τέλος, όταν τα τελομερή μειωθούν πολύ, τα κύτταρά μας παύουν να αναπαράγονται και πεθαίνουν.

Τελομεράση και λειτουργία της

Πρόκειται για το ένζυμο που διατηρεί το μήκος των τελομερών και προλαβαίνει την καταστροφή και την απώλεια του γενετικού υλικού.

Ως εκ τούτου, θεωρείται ότι τα τελομερή αποτελούν το «βιολογικό ρολόι ηλικίας», ανακάλυψη η οποία τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 2009. Ο προσδιορισμός του μήκους των τελομερών και της δραστηριότητας τους, αποτελούν σημαντικούς δείκτες που προσδιορίζουν τη βιολογική ηλικία των κυττάρων και κατ’ επέκταση του ανθρώπου.

Κατά τη διαδικασία της γήρανσης καταστρέφονται επίσης πρωτεΐνες οι οποίες έχουν υποστεί οξείδωση.

Το πρωτεόσωμα είναι ο βασικός μηχανισμός αναδόμησης του κυττάρου (δημοσίευση η οποία τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 2004).

Όταν ο μηχανισμός αυτός υπολειτουργεί, ενισχύεται η συσσώρευση οξειδωμένων και άλλων κατεστραμμένων πρωτεϊνών.

Μακροχρόνιες μελέτες σε ανθρώπους που έχουν ξεπεράσει τα εκατό χρόνια ζωής, έχουν δείξει ότι το πρωτεόσωμα τους παραμένει λειτουργικό. Με την κυτταρική γήρανση το πρωτεόσωμα υπολειτουργεί. Όταν όμως επιφέρουμε την ενεργοποίηση του επιγεννετικά, τότε παρατηρείται σημαντική κυτταρική αναδόμηση και επαναφορά του οργανισμού στα επιθυμητά επίπεδα καλής Υγείας.

Η διαδικασία της εξέτασης είναι η ακόλουθη:

  • Συλλέγουμε το δείγμα σας το οποίο το αποστέλλουμε σε εξειδικευμένα διαγνωστικά εργαστήρια στο εξωτερικό.
  • Αναλύουμε το DNA σας και μετράμε το μήκος των τελομερών σας.
  • Σε 1 εβδομάδα έχουμε τα αποτελέσματα που αναφέρουν το μήκος των Τελομερών σας και την τρέχουσα ηλικία των κυττάρων σας.
  • Ο θεράπων Ιατρός της Μονάδα μας θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα αποτελέσματα της εξέτασής σας τα οποία αποκαλύπτουν πληροφορίες ζωτικής σημασίας για το ρυθμό μεταβολής των «κοντών» Τελομερών, την απόκριση στη θεραπεία και την επιλογή της πλέον εξειδικευμένης αποτελεσματικής θεραπευτικής αγωγής.
  • Το κόστος της εξέτασης είναι 690€

Leave a Reply

Your email address will not be published.