Τριχόπτωση Γυναικών

Γυναικεία Τριχόπτωση
Αποτελεσματική και Αιτιολογική αντιμετώπιση της Τριχόπτωσης

  • Με αποκατάσταση της ορμονικής ισορροπίας
  • Με ελάχιστα επεμβατικές ή μη επεμβατικές μεθόδους
  • Γυναικεία Τριχόπτωση

    Τα μαλλιά παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων και προσδίδουν στα άτομα εσωτερική ευημερία και αυτοπεποίθηση, όταν είναι πλούσια και πυκνά, διότι βελτιώνουν την εξωτερική τους εμφάνιση. Τα μαλλιά ανέκαθεν αποτελούσαν σύμβολο της ομορφιάς αλλά και της υγείας κι όχι αδίκως,

    Καθίσταται, λοιπόν, πασιφανές πως, όταν παρατηρείται σταδιακή πτώση των τριχών των μαλλιών, τα άτομα κατακλύζονται από ανησυχία, γιατί νιώθουν ότι χάνουν ένα βασικό όπλο ομορφιάς. Η απόπτωση των τριχών, η σταδιακή αραίωση, ή η έλλειψη όγκου και πυκνότητας αποτελούν ενδείξεις τριχόπτωσης.

    Ίσως ακουστεί περίεργο, όμως, η απώλεια των μαλλιών αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία, όταν συμβαίνει υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Μπορεί να προξενεί ανησυχία στην πλειονότητα ανδρών και γυναικών, παρά ταύτα πρόκειται για μία κατάσταση μέσω της οποίας διασφαλίζεται η ανανέωση των μαλλιών.

    Κατά μέσο όρο, υπάρχουν στο κεφάλι ενός ενήλικα περίπου 100.000-150.000 τρίχες και ο φυσιολογικός αριθμός απώλειας κυμαίνεται γύρω στις 50-100 τρίχες ανά ημέρα. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρείται πτώση σε ποσοστό 1% εξ αυτών ημερησίως. Επομένως, δε χρειάζεται κανείς να θορυβείται, όταν παρατηρήσει τρίχες στη βούρτσα, ειδικά κατόπιν του λουσίματος.

    Πιο συγκεκριμένα, οι τρίχες ακολουθούν έναν προκαθορισμένο κύκλο ζωής. Μεγαλώνουν σε όλα τα σημεία του ανθρώπινου δέρματος, εκτός από τις παλάμες και τα πέλματα των ποδιών και αποτελούνται από μία πρωτεΐνη που λέγεται κερατίνη. Αυτή παράγεται στα τριχοθυλάκια, τα οποία παράγουν διαρκώς νέες τρίχες, με αποτέλεσμα να προκαλείται η απόπτωση των παλιών, καθώς αυτές αντικαθίστανται από τις νέες.

    Τα τριχοθυλάκια, από τα οποία αναγεννώνται τρίχες, χαρακτηρίζονται από το δικό τους κύκλο ζωής, ο οποίος επηρεάζεται ποικιλοτρόπως. Παράγοντες, όπως η ηλικία, η συνολική κατάσταση της υγείας και πολλοί ακόμα μπορούν να καθορίσουν τον κύκλο ζωής των τριχοθυλακιών. Αυτός ο κύκλος ζωής διακρίνεται σε τρεις φάσεις:

    Αναγενής: πρόκειται για την ενεργή φάση ανάπτυξης της τρίχας που έχει διάρκεια από 2 έως 6 χρόνια.
    Καταγενής: είναι η μεταβατική φάση ανάπτυξης η διάρκεια της οποίας κυμαίνεται μεταξύ δύο έως τριών εβδομάδων.
    Τελογενής: διαρκεί από δύο έως τρεις μήνες περίπου και πρόκειται για τη φάση ανάπαυλας της τρίχας. Όταν λήξει η διάρκεια της τελογενούς ανάπτυξης, πραγματοποιείται η διαδικασία απόπτωσης της τρίχας και η αντικατάσταση της από νέα κι αρχίζει εκ νέου η έναρξη του κύκλου ζωής της.

    Η τριχόπτωση ουσιαστικά κάνει την εμφάνιση της, όταν ο κύκλος ζωής της τρίχας επηρεαστεί αρνητικά από κάποιους παράγοντες και γίνει πιο σύντομος, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί ξαφνική μετάβαση των τριχοθυλακίων από την αναγενή στην τελογενή φάση.

    Στη συγκεκριμένη περίπτωση παρατηρείται απώλεια περισσότερων από 100 τριχών ημερησίως, οι οποίες δεν επανεμφανίζονται. Αυτή η τριχόπτωση είναι παθολογική και συνήθως πρόκειται για μία κατάσταση που εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες και επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητα τους και την ψυχολογική τους κατάσταση. Ωστόσο, αποτελεί μία συνιστώσα και της γυναικείας πραγματικότητας και προσβάλλει συχνότερα τα άτομα νεαρής ηλικίας.Συμπτώματα Τριχόπτωσης

    Η πιο συνηθισμένη ένδειξη μέσω της οποίας γίνεται αντιληπτή η πτώση των τριχών είναι οι πεσμένες τρίχες στη βούρτσα, που πληθαίνουν όλο και περισσότερο. Στις γυναίκες, αραιώνει η τρίχα και εξασθενεί η ποιότητα των μαλλιών. Αυτά αποδυναμώνονται και σταδιακά φθίνουν.

    Αιτιολογικοί παράγοντες εμφάνισης Τριχόπτωσης

    Η γήρανση, το έντονο άγχος, οι ορμονικές ανισορροπίες, η δράση ορισμένων φαρμάκων, όπως είναι τα αντιπηκτικά, οι διάφορες παθήσεις του δέρματος ή μολύνσεις, οι λοιμώξεις, κάποια εξαντλητικά προγράμματα δίαιτας, η συχνή χρήση χημικών προϊόντων και η ατμοσφαιρική μόλυνση αποτελούν μερικούς από τους παράγοντες που οδηγούν στην εμφάνιση της τριχόπτωσης.

    Τεστοστερόνη

    Η τεστοστερόνη, η οποία είναι ανδρική ορμόνη, όταν δεν κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα, μπορεί να αποτελέσει αιτία τριχόπτωσης. Η ανάπτυξη της τριχοφυΐας επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη συγκεκριμένη ορμόνη κι όταν οι τιμές της δεν είναι φυσιολογικές, προκαλείται πλήθος προβλημάτων τόσο στο ανδρικό όσο και στο γυναικείο σώμα.

    Προϊόντα περιποίησης μαλλιών

    Το συχνό λούσιμο, η ισιωτική, οι βαφές των μαλλιών και τα επιβλαβή προϊόντα περιποίησης και λουσίματος, στα οποία εμπεριέχονται χημικές ουσίες, μπορεί να αποδυναμώσουν τα μαλλιά και να προκαλέσουν τριχόπτωση. Ορισμένα, μάλιστα, χτενίσματα, όπως η αλογοουρά ή ο σφιχτός κότσος, ενδέχεται να επιφέρουν την επονομαζόμενη τριχόπτωση από έλξη.

    Ορμονικές ανισορροπίες

    Οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν τριχόπτωση έπειτα από εγκυμοσύνη ή εμμηνόπαυση, περίοδοι όπου παρατηρούνται ορμονικές μεταβολές στα επίπεδα των γυναικείων ορμονών, αλλά και στα επίπεδα των ανδρογόνων. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι μέχρι και το 45% των λεχώνων χαρακτηρίζεται από κάποιο βαθμό απώλειας μαλλιών, λόγω του έντονου άγχους που βιώνουν οι γυναίκες αυτές κατά τη διάρκεια του τοκετού.

    Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

    Γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης τριχόπτωσης, διότι παράγονται στις ωοθήκες αυξημένες ποσότητες τεστοστερόνης. Η απορρόφηση της, λοιπόν, καθίσταται αδύνατη από τον οργανισμό της γυναίκας, γεγονός που μπορεί δυνητικά να έχει επίδραση και στα τριχοθυλάκια.

    Διαταραχές του Θυρεοειδούς αδένα

    Όταν παρατηρούνται ανισορροπίες στη λειτουργία του θυρεοειδούς, διαταράσσονται οι ορμόνες που ευθύνονται για την ανάπτυξη των τριχών, με αποτέλεσμα να σημειώνεται απώλεια τριχών, χωρίς αυτές να επανεμφανίζονται.

    Διάφορες παθήσεις του οργανισμού

    Ο διαβήτης, ο καρκίνος, ο λύκος, η αναιμία, η έλλειψη σιδήρου, καθώς κι η λήψη ορισμένων φαρμάκων αποτελούν παραμέτρους που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση τριχόπτωσης.

    Τρόπος ζωής

    Όταν το άτομο καταβάλλεται από έντονο άγχος ή ακολουθεί ένα πρόγραμμα διατροφής, φτωχό σε θερμίδες και ελλιπές σε μικροθρεπτικά συστατικά, μπορεί να εμφανίσει δυνητικά πτώση των τριχών των μαλλιών.

    Ανδρογενετική Αλωπεκία

    Η Ανδρογενετική Αλωπεκία αποτελεί ένα αυτοάνοσο νόσημα, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα τριχοθυλάκια και προκαλεί την απόπτωση τους. Η ανδρογενετική αλωπεκία αποτελεί τη συχνότερη μορφή τριχόπτωσης στους άνδρες, ωστόσο μπορεί να προσβάλλει και το γυναικείο πληθυσμό. Η εκδήλωση της μπορεί να γίνει ακόμα και από την εφηβική ηλικία και να ακολουθήσει η ταχεία εξέλιξη της στη δεκαετία μεταξύ των 20 έως 30 ετών.

    Σταδιακά εμφανίζονται αραιώσεις στο κεφάλι, ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Αρχικά, παρατηρείται απώλεια τριχών στην εμπρόσθια γραμμή και κατόπιν στους κροτάφους, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να λεπταίνουν στην κορυφή του κεφαλιού σε βαθμό λείανσης όπου σε τελικό στάδιο δεν υφίσταται καθόλου τριχοφυΐα.

    Γυροειδής Αλωπεκία

    Η γυροειδής αλωπεκία είναι μία αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί πτώση των τριχών τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Διακρίνεται σε μονήρη, πολλαπλή, περιγεγραμμένη, διάχυτη, οφίαση, ολική και καθολική. Συχνά συνυπάρχει και με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως οι παθήσεις του θυροειδούς αδένα.

    Η διάγνωση του συγκεκριμένου είδους τριχόπτωσης γίνεται κλινικά ή με βιοψία. Στη θεραπεία περιλαμβάνεται η χρήση τοπικών κορτικοστεροειδών, μινοξιδίλης, τοπικές ευαισθητοποιές ουσίες, PUVA και αρκετές φορές χορηγούνται διηθήσεις στεροειδών και αναστολείς καλσινευρίνης.

    Ουλωτική Αλωπεκία

    Ο ομαλός λειχήνας αποτελεί την πιο συχνή μορφή ουλωτικής γυναικείας τριχόπτωσης. Πρόκειται για αυτοάνοση ασθένεια κατά την οποία προσβάλλεται το δέρμα, οι τρίχες και οι βλεννογόνοι. Η ουλωτική αλωπεκία παρουσιάζεται με τη μορφή λείων στιλπνών πλακών και με υπερκεράτωση στα στόμια των θυλάκων. Η γυναικεία τριχόπτωση αυτού του τύπου προκαλεί άσχημη αισθητικά κλινική όψη, διότι αναπτύσσονται ουλές. Η θεραπεία γίνεται με υδροξυχλωροκίνη, μινοξιδίλη και κορτικοστεροειδή.

    Η γυναικεία τριχόπτωση του δισκοειδούς λύκου αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα ουλωτική αλωπεκία αυτοάνοσης αιτιολογίας. Προκαλείται από μία αυτοάνοση πάθηση, που είναι γνωστή ως Ερυθηματώδης Λύκος, και μεταξύ άλλων οργάνων του σώματος προσβάλλει το δέρμα και το τριχωτό της κεφαλής.

    Το βασικό γνώρισμα του συγκεκριμένου τύπου γυναικείας τριχόπτωσης είναι η ανάπτυξη ερυθηματωδών και φλεγμονωδών πλακών, οι οποίες καταλείπουν ατροφικές ουλές, με επακόλουθο την πτώση των τριχών. Η διάγνωση επιτυγχάνεται μέσω βιοψίας και ανοσοφθορισμού, ενώ η θεραπεία της γυναικείας τριχόπτωσης αυτού του είδους γίνεται με στεροειδή και ανοσοκατασταλτικά.

    Ουλωτική γυναικεία τριχόπτωση μπορεί να επέλθει, επιπλέον, έπειτα από τραύματα, εγκαύματα ή ατυχήματα, γιατί έτσι καταστρέφεται το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής και προκαλούνται καρκινώματα, όπως το βασικοκυτταρικό και ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Η θεραπεία στη συγκεκριμένη περίπτωση επιτυγχάνεται με μεταμόσχευση μαλλιών.

    Λοιμώδους αιτιολογίας

    Η μυκητιασικής αιτιολογίας γυναικεία τριχόπτωση οφείλεται σε δερματόφυτα και τριχόφυτα. Η γυναικεία τριχόπτωση που προκύπτει από μικροβιακές λοιμώξεις παρουσιάζεται με τη μορφή θυλακίτιδας στο τριχωτό. Τα φλυκταινίδια εκκρίνουν πύον και η περιοχή ουλοποιείται και παρατηρείται πτώση των μαλλιών. Η διάγνωση πραγματοποιείται με καλλιέργεια και η θεραπεία επιτυγχάνεται με αντιμυκητιασικά.

    Γυναικεία τριχόπτωση

    Οι γυναίκες εμφανίζουν τριχόπτωση, διότι είναι ευάλωτες στην επίδραση εξωτερικών παραγόντων και φαρμακευτικών αγωγών. Ταυτόχρονα, οι ορμόνες επιδρούν σε τριχοθυλάκια, τα οποία εντοπίζονται διάχυτα σε όλη την έκταση του τριχωτού της κεφαλής. Οι γυναίκες, ακόμα κι όταν εμφανίσουν απώλεια των τριχών των μαλλιών, διατηρούν τη μετωπιαία γραμμή.

    Θεραπευτικές προσεγγίσεις για την καταπολέμηση της παθολογικής τριχόπτωσης

    Έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορες συστηματικές αγωγές και θεραπείες για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. Βάσει της διάγνωσης, διαμορφώνεται ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας, το οποίο προσαρμόζεται στις ανάγκες του ατόμου και συμβάλλει στην αποτελεσματική εξάλειψη της αιτίας του προβλήματος.

    Είναι απαραίτητη προϋπόθεση να διερευνηθούν ενδελεχώς από τον εκάστοτε δερματολόγο οι παράγοντες που οδηγούν στην τριχόπτωση και ακολούθως να αντιμετωπιστούν με σύγχρονες θεραπείες, οι οποίες είναι ανώδυνες, μη-επεμβατικές και δρουν στοχευμένα.

    Συντηρητικές θεραπείες

    Μπορεί να χορηγηθούν τοπικά ή διά του στόματος φαρμακευτικές ουσίες, όπως η μινοξιδίλη, η φιναστερίδη, η ντουταστερίδη, τα κορτικοστεροειδή και τα αντιανδρογόνα, με σκοπό τη διέγερση της τριχοφυΐας. Ωστόσο, η αδιάλειπτη χρήση φαρμάκων ενδέχεται να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες.

    Αντιμετώπιση της τριχόπτωσης με Φωτοθεραπεία LED

    Η Φωτοθεραπεία LED αποτελεί μία εξελιγμένη μέθοδο, μέσω της οποίας αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η τριχόπτωση. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης θεραπευτικής μεθόδου, τα σημεία του δέρματος που έχουν προσβληθεί εκτίθενται στο φως έγχρωμων ειδικών LED. Τα LED χαρακτηρίζονται από την εξής ιδιότητα. Η φωτεινή ενέργεια που εκπέμπεται είναι απόλυτα ασφαλής, με αποτέλεσμα το δέρμα να μην εκτίθεται στην επιβλαβή δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV).

    Η Φωτοθεραπεία LED βοηθάει στην αναζωογόνηση των ιστών και συντελεί στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού των κυττάρων και των θυλάκων των τριχών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, διευρύνεται ο κύκλος ζωής της τρίχας, καθώς παρατείνεται η φάση της αναγέννησης. Επιπλέον, μέσω της συγκεκριμένης θεραπευτικής μεθόδου, αυξάνεται η δράση των ενζύμων και ενισχύεται η σύνθεση των πρωτεϊνών. Παράλληλα, αντιμετωπίζονται διάφορες διαταραχές του δέρματος και συντονίζεται η δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων.

    Με αυτήν τη μέθοδο, αφενός ενισχύεται ο ρυθμός με τον οποίο αναπτύσσεται η τριχοφυΐα και αφετέρου επιβραδύνεται η διαδικασία γήρανσης των θυλάκων. Η όψη, η ποιότητα και ο όγκος των μαλλιών βελτιώνονται αισθητά, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η αναστολή της διαδικασίας της τριχόπτωσης, η οποία και σταθεροποιείται σε μεγάλο βαθμό.

    Αξίζει, μάλιστα, να επισημανθεί ότι η Φωτοθεραπεία με LED ενδείκνυται για τους ασθενείς εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα τριχόπτωσης σε αρχικό αλλά και σε προχωρημένο στάδιο.

    Aυτόλογη Mεσοθεραπεία

    Η χρήση της Αυτόλογης Μεσοθεραπείας συνίσταται στη χορήγηση εμπλουτισμένου πλάσματος με αυξητικούς παράγοντες, το οποίο είναι διαπιστωμένο επιστημονικά πως διαθέτει αναγεννητικές ιδιότητες, καθώς επανενεργοποιεί τους θύλακες των τριχών. Έτσι, επιτυγχάνεται η δημιουργία νέων μαλλιών, ενώ ταυτόχρονα πυκνώνουν και ενδυναμώνονται τα ήδη υπάρχοντα.

    Η συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδος εφαρμόζεται ήδη αρκετά χρόνια για την επούλωση χρόνιων τραυμάτων και εγκαυμάτων και παρέχει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Πλέον, εφαρμόζεται και για την αντιμετώπιση του μείζονος ζητήματος της τριχόπτωσης.

    Ορμονική αποκατάσταση για την αντιμετώπιση της Τριχόπτωσης

    Αρκετά συχνά, η τριχόπτωση, ειδικότερα στις γυναίκες, οφείλεται σε ορμονική ανισορροπία του οργανισμού. Αυτό μπορεί να ανιχνευθεί μέσα από εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες ανευρίσκουν τα αίτια που προκαλούν την τριχόπτωση. Αν, λοιπόν, βάσει διαγνωστικών ευρημάτων, ανιχνευθεί ότι η τριχόπτωση είναι απόρροια ορμονικής διαταραχής, καθορίζονται εξατομικευμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα που συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ορμονικής ισορροπίας του οργανισμού και ακολούθως στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

    Μεταμόσχευση μαλλιών

    Η Μεταμόσχευση Μαλλιών αποτελεί μία χειρουργική επέμβαση, η οποία εφαρμόζεται σε περιπτώσεις μόνιμης αραίωσης και προσδίδει φυσικό αποτέλεσμα. Η διαδικασία είναι η ακόλουθη. Τριχοθυλακιακές μονάδες αφαιρούνται από το πίσω μέρος και τα πλάγια του κεφαλιού και μεταφέρονται στην περιοχή του τριχωτού της κεφαλής όπου παρατηρείται αραίωση των μαλλιών. Κατ’ ουσίαν, η μεταμόσχευση μαλλιών δε συμβάλλει στη δημιουργία νέας τριχοφυΐας και δε διακόπτει την τριχόπτωση. Αυτό που επιτυγχάνεται είναι η αναδιανομή της τριχοφυΐας του τριχωτού που ήδη υπάρχει και η αποτελεσματική αλλά και φυσική κάλυψη όλων των περιοχών που έχουν αραιώσει.

    Συνδυαστικές μέθοδοι

    Συχνά, οι διάφορες θεραπευτικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης εφαρμόζονται συνδυαστικά, ώστε να προσφέρουν το βέλτιστο αποτέλεσμα. Λόγου χάρη, η Αυτόλογη Μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες μπορεί να συνδυαστεί με φωτοθεραπεία Led χαμηλής ενεργειακής στάθμης, μία φυσική θεραπεία δίχως παρενέργειες και αντενδείξεις, η οποία συνδράμει στην ανάπτυξη νέων τριχών.