Ιατρικές Υπηρεσίες Αιχμής

Η Λειτουργική Ιατρική αποτελεί Ιατρική ειδικότητα που ξεκίνησε από την Αμερική το 1993.

Βασισμένη σε βραβευμένο ερευνητικό έργο 20 ετών, εφαρμόζει στην καθημερινή πρακτική της ευρήματα και αποτελέσματα επιστημών όπως η Μοριακή Βιολογία, η Γενετική, η Βιοχημεία και η Βιοτεχνολογία. Οι επιστήμες αυτές, κατάφεραν να ξεπεράσουν την κλασική Ιατρική προσέγγιση και να “δουν” μέσα στο κύτταρο.

Η Λειτουργική Ιατρική στηρίζει τη μοναδική ικανότητα του ανθρώπου για αυτοΐαση και αυτορρύθμιση της καλής υγείας, μέσω της κυτταρικής προσέγγισης. Εξετάζει μεταξύ άλλων, τη βιοχημεία του ανθρώπινου σώματος σε επίπεδο κυττάρου, με σκοπό την αποκατάσταση πιθανών ανεπαρκειών ή πλεονασμών (ανισορροπιών) μικροστοιχείων, αλλά και τη συσσώρευση τοξικότητας.

Η γνώση που χρησιμοποιεί η Λειτουργική Ιατρική έχει βραβευθεί με βραβεία Νόμπελ

Το 2009 το Νόμπελ στην Ιατρική απονεμήθηκε σε 3 επιστήμονες που έλυσαν ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στη βιολογία.

«Πώς τα χρωμοσώματα μπορούν να αντιγραφούν εξολοκλήρου κατά τη διάρκεια των κυτταρικών διαιρέσεων και μπορούν να προστατευθούν έναντι της αποδομής και καταστροφής».
Η λύση βρίσκεται στο τέλος των χρωμοσωμάτων, στα Τελομερή και στο ένζυμο που τα σχηματίζει, την Τελομεράση.

Το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 2011 χωρίστηκε.

Το μισό από κοινού, στους Bruce A. Beutler και Jules A. Hoffmann «για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με την ενεργοποίηση της φυσικής ανοσίας» και το άλλο μισό, στον Ralph M. Steinman «για την ανακάλυψη των δενδριτικών κυττάρων και το ρόλο τους στην επίκτητη ανοσία».

Το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2012

Απονεμήθηκε από κοινού, στον Sir John B. Gurdon και Shinya Yamanaka, για την ανακάλυψη ότι «όταν ωριμάζουν τα κύτταρα μπορούν να επαναπρογραμματιστούν για να γίνουν πολυδύναμα».

Το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής και φυσιολογίας 2017

Απονεμήθηκε στους Τζέφρι Χολ, Μάικλ Ρόσμπας και Μάικλ Γιανγκ για τις ανακαλύψεις τους στους μοριακούς μηχανισμούς που ελέγχουν τον κιρκάδιο ρυθμό, δηλαδή το βιολογικό ρολόι φυτών και ζώων.