Πανάδες

Πανάδες

Άμεση και οριστική αντιμετώπιση Πανάδων

  • Με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους
  • Αναίμακτα, χωρίς σημάδια και ουλές
  • Με εξατομικευμένα Ιατρικά πρωτόκολλα θεραπείας
  • Άμεσα ορατά αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας συνεδρία
  • Με την ασφάλεια του Ιατρείου

Οι πανάδες αποτελούν μία κοινή δερματοπάθεια, η οποία χαρακτηρίζεται από τον τοπικό αποχρωματισμό του δέρματος. Τυπική εκδήλωση των πανάδων είναι η εμφάνιση καφετί ή γκρίζων κηλίδων στην επιδερμίδα και κυρίως στο πρόσωπο (μάγουλα, μύτη, μέτωπο, πιγούνι, άνω χείλος).

Η παρουσία των πανάδων σχετίζεται κυρίως με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και με τις ορμονικές διακυμάνσεις. Εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες παρά στους άνδρες, ειδικότερα κατά την περίοδο της κύησης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι πανάδες ονομάζονται «μάσκα της εγκυμοσύνης» ή χλόασμα και καθοδηγούνται κυρίως από τις ορμόνες.

Ταυτόχρονα, άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη πανάδων, καθώς και όσοι έχουν κληρονομική προδιάθεση, έχουν δηλαδή συγγενείς με πανάδες.

Αίτια εμφάνισης Πανάδων

Οι ακριβείς αιτίες ανάπτυξης πανάδων δεν είναι απολύτως σαφείς. Έχει υποστηριχθεί ότι οι πανάδες είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής παραγωγής χρωστικών (μελανίνης) από τα μελανοκύτταρα, τα οποία καθορίζουν την απόχρωση της επιδερμίδας.

Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία του ήλιου ενεργοποιεί τα μελανοκύτταρα και εντείνει το πρόβλημα.

Ενδέχεται, επίσης, να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως η εγκυμοσύνη, η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, η κληρονομικότητα και η λήψη αντιεπιληπτικών και άλλων φαρμάκων που καθιστούν το δέρμα πιο επιρρεπές στη μελάγχρωση, έπειτα από την έκθεση στον ήλιο.

Επιπλέον, προϊόντα ή θεραπείες που ερεθίζουν το δέρμα μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή μελανίνης και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα των πανάδων. Η ακμή, μάλιστα, ενδέχεται να προκαλέσει δυσχρωμίες, λόγω ουλών και κόκκινων σημείων που απομένουν μετά από φλεγμονή.

Θεραπείες για την αφαίρεση των Πανάδων

Ενδείκνυνται θεραπείες, όπως τα Peelings (μηχανικά ή χημικά), τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις συνδυάζονται με αισθητικές ή ιατρικές λευκαντικές ουσίες που μπορούν  να χρησιμοποιηθούν στο σπίτι ή στο ιατρείο, με Μεσοθεραπεία.

Συνιστάται, επίσης, για την αφαίρεση των πανάδων η Δερμοαπόξεση με Μικροκρυστάλλους ή με διαμάντι, καθώς και το Fractional Laser. Πιο αναλυτικά:

Laser Alexandrite

Το Laser Alexandrite αποτελεί μία στοχευμένη θεραπεία για την αφαίρεση πανάδων με laser, με έγκριση FDA. Αποδεδειγμένα θεραπεύει τις πανάδες, τις δυσχρωμίες και άλλες μελαγχρωματικές βλάβες, διότι εστιάζει απευθείας στο σημείο της βλάβης μέσω της υψηλής σε ένταση ακτίνας που εκπέμπει. Διαθέτει σταθερό μήκος κύματος στα 755nm και αυτό το καθιστά ασφαλές για τους παρακείμενους ιστούς. Λίγες μέρες μετά την εφαρμογή, η πανάδα γίνεται πιο σκούρα και προοδευτικά υποχωρεί, αφήνοντας ένα υγιές φυσικό χρώμα στο δέρμα.

Peeling

To Peeling περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός χημικού διαλύματος στην επιφάνεια του δέρματος, προκειμένου να αφαιρεθεί το εξωτερικό στρώμα, με ασφαλή τρόπο. Η ποσότητα του δέρματος που χρήζει αφαίρεσης καθορίζεται από τον τύπο του διαλύματος που χρησιμοποιείται, από την ισχύ του προϊόντος και από το χρόνο της εφαρμογής. Έχει υποστηριχθεί ότι παρέχει άμεσα αποτελέσματα για την εξάλειψη των πανάδων.

Δερμοαπόξεση

Η Δερμοαπόξεση απομακρύνει τις επιφανειακές στιβάδες του δέρματος και καταπολεμεί τα σημάδια της φωτογήρανσης. Πρόκειται για μία αρκετά απλή και αποτελεσματική μέθοδο καθαρισμού και αναζωογόνησης της θαμπής επιδερμίδας του προσώπου. Κατά τη Δερμοαπόξεση, πραγματοποιείται βαθύς ιατρικός καθαρισμός προσώπου, απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας και μειώνονται αποτελεσματικά οι πανάδες.

Fractional Laser

To Fractional laser μεταβάλλει τη δομή του ιστού κάτω από την επιδερμίδα, απομακρύνοντας την περίσσεια μελανίνης. Έτσι, αναπτύσσονται οι συνθήκες, για να αναγεννηθεί το κολλαγόνο και η ελαστίνη. Η θεραπεία προσφέρει αποτελέσματα στην προς θεραπεία περιοχή και πρόκειται για μία σύντομη διαδικασία, η οποία δεν αφήνει τραυματισμούς στο δέρμα.