Btx

Btx

Έγχυση Btx για:

 • Πρόληψη δημιουργίας ρυτίδων στο πρόσωπο
 • Διόρθωση ρυτίδων έκφρασης
 • Άμεσα ορατά αποτελέσματα
 • Αναίμακτα, χωρίς σημάδια και ουλές
 • Καταπολέμηση της Υπεριδρωσίας

 

Btx – Βοτουλινική τοξίνη

Η Βοτουλινική τοξίνη, η οποία είναι ευρύτατα γνωστή ως Btx, αποτελεί ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που αναστέλλει την έκκριση της ακετυλοχολίνης. Η ακετυλοχολίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ενεργοποίηση των μυών, αλλά και για την έκκριση αδένων, όπως οι ιδρωτοποιοί. Μέσω της έγχυσης του Btx, οι μύες του προσώπου ακινητοποιούνται, με αποτέλεσμα να εξαφανίζονται τοπικά οι ρυτίδες στο πρόσωπο και το λαιμό.

Το Btx αποτελεί μία ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως στα πλαίσια της Αισθητικής Ιατρικής. Πρόκειται για μία μη επεμβατική θεραπεία, η οποία εξαλείφει παροδικά τα σημάδια του χρόνου.

Χρειάζονται μόλις λίγα λεπτά. Το Btx εγχέεται στις περιοχές του προσώπου, που χρήζουν επέμβασης, μέσω μιας λεπτής βελόνας, Ο ιατρός καθορίζει την ποσότητα που θα εγχυθεί, βάσει διαγνωστικών ευρημάτων. Έτσι, αφού διαμορφωθεί το κατάλληλο θεραπευτικό πρωτόκολλο, εγχέεται στους μύες, που ενοχοποιούνται για τη δημιουργία ρυτίδων, η ποσότητα Βοτουλινικής τοξίνης που χρειάζεται.

Ο γιατρός θα σας υποδείξει τις κατάλληλες οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε, πριν και μετά τη θεραπεία. Η σωστή προσέγγιση από τον εκάστοτε ειδικό έχει μεγάλη σημασία. Ένας έμπειρος γιατρός θα καταφέρει να προκαλέσει αδράνεια στις ακούσιες κινήσεις των μυών, χωρίς όμως να παρεμποδίσει την ελαφρά κινητικότητα τους.

Η Διαδικασία δημιουργίας των ρυτίδων

Η δημιουργία ρυτίδων στο πρόσωπο επέρχεται ως αποτέλεσμα των κινήσεων από τους μύες. Με την πάροδο των ετών, εξάλλου, μειώνονται οι ινοβλάστες, γεγονός που κάνει τις ρυτίδες να φαίνονται εντονότερες.

Οι ρυτίδες, μάλιστα, εκείνες που εμφανίζονται ακόμα και σε νεαρά άτομα, όταν αυτά “παίρνουν” έντονες εκφράσεις, ονομάζονται δυναμικές και καθ’ όσον περνούν τα χρόνια, γίνονται σταδιακά μόνιμες και βαθαίνουν. Γίνονται, δηλαδή, στατικές ρυτίδες.

Στην περίπτωση που οι στατικές ρυτίδες έχουν ήδη σχηματισθεί, η δράση του Btx, η οποία παρεμποδίζει την κίνηση των μυών, συντελεί στη σταδιακή λείανση και μείωση του βάθους τους. Επίσης, όταν υπάρχει τάση να δημιουργηθούν ρυτίδες, ακόμα και σε νεαρές ηλικίες, καλό είναι να εφαρμόζεται Btx, για προληπτικούς λόγους.

Σε ποιους απευθύνεται το Btx και σε ποια σημεία εφαρμόζεται

Το Btx απευθύνεται τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες και η χρήση της Βοτουλινικής τοξίνης μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία. Τα σημεία εφαρμογής όπου επιτυγχάνονται καλύτερα δυνατά αποτελέσματα είναι το άνω μέρος του προσώπου και η περιοχή γύρω από τα μάτια. Το Βtx χρησιμοποιείται ευρέως στο μέτωπο, στην περιοφθαλμική περιοχή, στο λαιμό, στο περίγραμμα προσώπου (νεφερτίτης), στα φρύδια και στις ρυτίδες που απαρτίζουν το λεγόμενο πόδι της χήνας.

Baby Btx

To Baby Btx αποτελεί μια επαναστατική μέθοδο της Αισθητικής ιατρικής. Ο όρος «baby» φυσικά δε σημαίνει την εφαρμογή αυτής της μεθόδου στα μωρά. Η συγκεκριμένη έννοια έχει επικρατήσει λόγω της μικρότερης ποσότητας φαρμάκου που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της έγχυσης του Btx.

Χάρη στη χρήση μικρότερων δόσεων της ίδιας δραστικής ουσίας, επιτυγχάνονται άμεσα αποτελέσματα για όσους επιθυμούν να μειώσουν τις ρυτίδες του προσώπου τους δίχως, ωστόσο, να έχουν παγωμένη έκφραση. Λόγω του τρόπου εφαρμογής της τεχνικής του Baby Btx, επιτρέπεται η κίνηση των μυών σε μικρότερη, όμως, έκταση. Αυτό φέρει ως αποτέλεσμα τη μείωση του βάθους των ρυτίδων και την ανανέωση του προσώπου.

Το πρόσωπο αποκτά απόλυτα φυσική εκφραστικότητα σε σημείο τέτοιο που δε μπορεί από κανέναν να γίνει αντιληπτό το γεγονός ότι έχει εφαρμοστεί Btx. Επιπλέον, το Baby Btx δεν επηρεάζει τις εκφράσεις του προσώπου, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η εξάλειψη των λεπτών γραμμών.

Σημεία εφαρμογής του Baby Btx

Το Baby Btx μπορεί να εφαρμοστεί:

 • στις ρυτίδες που εντοπίζονται στα πλάγια των ματιών (πόδι της χήνας).
 • στο μέτωπο και το μεσόφρυο, όπου εμφανίζονται οι λεπτές γραμμές που δεν αποκλείεται να παρουσιαστούν ακόμα και στο πρόσωπο ατόμων νεαρής ηλικίας.
 • στις ρυτίδες του άνω χείλους
 • στις ρυτίδες του λαιμού

 

Ενδείξεις Baby Btx

Η εφαρμογή του Baby Btx ενδείκνυται κυρίως για άτομα νεαρής ηλικίας τα οποία έχουν ρυτίδες και λεπτές γραμμές που δεν είναι εμφανείς, παρά μόνο όταν αντικρίσουν το πρόσωπο τους πολύ κοντά στον καθρέφτη.

Πέραν αυτού, είναι δυνατή η εφαρμογή του Baby Btx για προληπτικούς σκοπούς ακόμα και σε νεαρά άτομα στα οποία έχει αρχίσει ο σχηματισμός των ρυτίδων ακόμα κι όταν το πρόσωπο βρίσκεται σε ηρεμία και δεν κάνει εκφράσεις. Ωστόσο, η εφαρμογή του Baby Btx δεν προτείνεται σε άτομα των οποίων οι ρυτίδες έχουν βαθύνει κι είναι πλέον μόνιμες.

Πάντως, όλο και περισσότερα άτομα, νεότερης ηλικίας, στρέφονται στη μέθοδο του Baby Btx, καθώς οι λιγότερες δόσεις φαρμάκου που εγχέονται επιτρέπουν μεν την κινητικότητα των μυών, προσδίδουν δε την όψη ενός εκφραστικού και λαμπερού προσώπου, με απόλυτη φυσικότητα.

Η χρήση της Βοτουλινικής τοξίνης σε επίπεδο Ιατρικής

Η χρήση της Βοτουλινικής Τοξίνης έχει καθιερωθεί από το 1822 για τη θεραπεία Οφθαλμολογικών και Νευρολογικών παθήσεων. Στην Αισθητική Ιατρική, με τη βοήθεια της συγκεκριμένης μεθόδου θεραπείας, εξαλείφονται οι ρυτίδες του προσώπου και αντιμετωπίζονται ζητήματα υπεριδρωσίας.

Η θεραπεία της υπεριδρωσίας με Bοτουλινική τοξίνη θεωρείται η πιο αποτελεσματική και ασφαλής μέθοδος, διότι έχει άμεση δράση, με μηδαμινές παρενέργειες και τα αποτελέσματα διαρκούν για περισσότερο από 6 μήνες.

Η θεραπεία εκπονείται βάσει διαγνωστικών κριτηρίων και κατόπιν διαμορφώνονται ιατρικά πρωτόκολλα, τα οποία καθορίζουν την ποσότητα Βοτουλινικής Τοξίνης που θα εγχυθεί. Επιπλέον, η Βοτουλινική Τοξίνη χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της ημικρανίας και των πονοκεφάλων.

Η χρήση της βοτουλινικής τοξίνης στην Ιατρική ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 20 χρόνια με την εφαρμογή της στην Οφθαλμολογία και πιο συγκεκριμένα στις παθήσεις του στραβισμού και του βλεφαρόσπασμου. Έπειτα από εκατομμύρια θεραπείες, διαπιστώθηκε η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια που παρέχει κι έτσι τα τελευταία 15 χρόνια εφαρμόζεται επιτυχώς στην αισθητική ανάπλαση του προσώπου. Αποτελεί, μάλιστα, εγκεκριμένη θεραπεία από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Ποια είναι τα αποτελέσματα μιας εφαρμογής Btx και πόσο διαρκούν

Το Btx δρα έπειτα από 48 ώρες κατόπιν της χορήγησης του και σε δύο εβδομάδες έχει επέλθει η συμμετρία των μυών. Γι’ αυτό το λόγο, συστήνεται επανέλεγχος έπειτα από δύο εβδομάδες. Το συνολικό αποτέλεσμα της εφαρμογής γίνεται απολύτως ορατό μέσα σε διάστημα ενός μήνα.

Η διάρκεια του αποτελέσματος καθορίζεται από παράγοντες που σχετίζονται με την ποσότητα που εγχέεται, την ανατομική περιοχή, το μέγεθος και την κινητικότητα των μυών, το φύλο και το είδος του σκευάσματος.

Κόστος του Btx

To Btx αποτελεί μία από τις μη επεμβατικές αντιγηραντικές θεραπείες που διακρίνεται για το προσιτό κόστος της και γι’ αυτό το λόγο επιλέγεται από χιλιάδες άνδρες και γυναίκες. Το κόστος μίας τέτοιας εφαρμογής μεταβάλλεται κυρίως από το εμπορικό σκεύασμα το οποίο θα χρησιμοποιηθεί. Υπάρχουν διαθέσιμα πολλών ειδών σκευάσματα, τα οποία διαφοροποιούνται μεταξύ τους ως προς τη σύσταση, τη δομή, την ποιότητα και τα αποτελέσματα. Για να ενημερωθείτε εκτενέστερα για την τιμή που ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με το γιατρό.

Ενδεικτικά το κόστος της θεραπείας κυμαίνεται από 149€.

Αντενδείξεις του Btx

Το Btx αντενδείκνυται για όσους είναι αλλεργικοί στην βοτουλινική τοξίνη και για όσους έχουν διαγνωστεί με βαριά μυασθένεια. Επίσης, είναι απαγορευτικό, εάν στο σημείο όπου πρόκειται να γίνει η εφαρμογή, υπάρχει μόλυνση ή φλεγμονή ή έχει αναπτυχθεί κάποια λοίμωξη. Επίσης, αν είστε έγκυος ή θηλάζετε, συνιστάται να αποφύγετε το Βtx.

Πριν από τη θεραπεία και προς αποφυγή οποιωνδήποτε άσχημων συνεπειών, είναι σημαντικό να μην έχετε κάνει κατάχρηση αλκοόλ για όσο διάστημα σας συστήσει ο γιατρός.

Ενδεχόμενες Παρενέργειες του Btx

Οι πιο συχνές παρενέργειες του Btx που ενδέχεται να προκληθούν έπειτα από την εφαρμογή του Btx είναι οι εξής:

 • Πρήξιμο του βλεφάρου
 • Πονοκέφαλος
 • Πονόλαιμος
 • Κόπωση
 • Διπλωπία (διπλή όραση)
 • Αλλεργικές αντιδράσεις, όπως φαγούρα ή συμπτώματα άσθματος
 • Ξηρά μάτια
 • Συνδυασμός με άλλες μεθόδους

 

Τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν αν το Btx συνδυαστεί με άλλες μεθόδους θεραπείας, όπως η Μεσοθεραπεία και το Υαλουρονικό Οξύ. Ο συνδυασμός μεθόδων αποτελεί σε κάθε περίπτωση τον πιο αποτελεσματικό τρόπο εξάλειψης των σημαδιών του χρόνου και ανάπλασης της επιδερμίδας, γιατί έτσι το πρόσωπο εξετάζεται από όλες τις πτυχές και αντιμετωπίζεται πολύπλευρα. Η κάθε θεραπευτική μέθοδος προσφέρει ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα κι ο συγκερασμός των διαφορετικών μεθόδων συντείνει στην ακόμη πιο επιτυχή έκβαση των πραγμάτων.