Θεραπείες Αναγεννητικής Ιατρικής

complete-menstrual-cycle

 

Η ανακάλυψη και μελέτη των μηχανισμών της Γήρανσης των ανθρώπινων κυττάρων, δηλαδή της Οξείδωσης, Μεθυλίωσης, Γλυκοζυλίωσης και Χρόνιων Φλεγμονών, μας έδωσε τη δυνατότητα της Απομυθοποίησης σχετικά με την ηττοπαθή στάση που είχαμε υιοθετήσει όσον αφορά σε χιλιάδες Νοσήματα και Προβλήματα, για δεκάδες χρόνια.

Τα όπλα που απέκτησε και καθημερινά αποκτά, μέσα από τη συνεχή έρευνα η Σύγχρονη Ιατρική, για την έγκαιρη Διάγνωση, τη στοχευμένη Πρόληψη και τη μερική ή ολική Αναστροφή εκατοντάδων Νοσημάτων και Παθήσεων που αναπτύσσονται με την πρόοδο της ηλικίας, δίνουν στον άνθρωπο της εποχής μας, άλλη οπτική για το μέλλον του.

 

Yπερβολική οξείδωση του σώματoς μας από τις ελεύθερες ρίζες.

Αυτές είναι ηλεκτρικά φορτισμένες ουσίες που «κλέβουν» συνεχώς ηλεκτρόνια από τις δομές του σώματος μας, προκαλώντας καταστροφές. Οι ελεύθερες ρίζες είναι σαν τις σπίθες στο τζάκι. Χρειάζεσαι αρκετές, για να έχεις φωτιά αλλά δε θέλεις να ξεφύγουν από το τζάκι και να σου κάψουν το σπίτι.

Το θέμα της οξείδωσης και των αντιοξειδωτικών είναι παρεξηγημένο και συχνά παρουσιάζεται μονόπλευρα στον κόσμο, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Χωρίς οξείδωση, δεν υπάρχει ούτε ζωή ούτε αμυντικό σύστημα. Με υπερβολική οξείδωση, φθείρεται τόσο γρήγορα όλο το σώμα μας που δεν προλαβαίνει να επιδιορθώσει.

Υπερβολική οξείδωση οδηγεί επίσης σε χρόνια σιωπηλή φλεγμονή. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι, για συγκεκριμένους λόγους, διαθέτουν υπερβολικά λίγες ελεύθερες ρίζες και αν πάρουν υψηλές δόσεις αντιοξειδωτικών, όπως άκριτα τους συστήνεται, θα βλάψουν την υγεία τους.

Από την άλλη, τα υψηλά επίπεδα ελεύθερων ριζών συνηθέστατα οφείλονται σε συγκεκριμένες ορμονικές εκτροπές, οπότε η πραγματικά αιτιολογική θεραπεία δεν έγκειται στο να παίρνουμε απλώς αντιοξειδωτικά, αλλά στο να διορθώσουμε τις ορμονικές μας ανισορροπίες με φυσικούς τρόπους. Με εξειδικευμένες εξετάσεις, μπορούμε να ξέρουμε πόση οξείδωση πραγματοποιείται στο σώμα μας  και έτσι να αποκαταστήσουμε την ισορροπία των ελεύθερων ριζών, για να αποκτήσουμε ιδανική υγεία.

 

Χρόνια σιωπηλή φλεγμονή.

Η φλεγμονή αποτελεί μία διαδικασία που ξεκινάει το σώμα μας, όταν αντιληφθεί κάποιον πραγματικό εχθρό ή κίνδυνο και έχει σαν σκοπό να κινητοποιήσει το αμυντικό/ανοσολογικό μας σύστημα, προκειμένου να επιτεθεί στον εχθρό (πυρπολώντας τον και με ελεύθερες ρίζες!), να τον περιορίσει και να τον εξουδετερώσει.

Φυσιολογικά η φλεγμονή έχει αρχή, μέση και τέλος. Σε ένα αμυντικό σύστημα που του λείπουν θρεπτικά στοιχεία ή εμφανίζονται διαταραχές στο ορμονικό μας σύστημα, πολλά μπορούν να πάνε στραβά με το μηχανισμό της φλεγμονής.

Σε μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας, το ανοσολογικό σύστημα ξεκινάει σιωπηλή (ανεπαίσθητη) φλεγμονώδη αντίδραση, χωρίς πραγματική απειλή, συχνά μάλιστα στρεφόμενο εναντίον δομών του ίδιου του σώματος (αυτοάνοσες ασθένειες).

Η υποκλινική αυτή φλεγμονή συνεχίζεται ανεξέλεγκτα και εξαπλώνεται απεριόριστα, δίχως να τελειώνει. Τότε δημιουργείται ένα πολύ επικίνδυνο έδαφος για καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά, καρκίνο, χρόνιες εκφυλιστικές και αυτοάνοσες ασθένειες, λοιμώξεις, κατάθλιψη, οστεοπόρωση, άνοια κ.λπ.  Χωρίς υπερβολή, όλες οι ασθένειες συναντιούνται στο σταυροδρόμι της φλεγμονής που αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της φθοράς.

 

Γλυκοζυλίωση

Μεγάλο ποσοστό της γήρανσης οφείλεται στη ζάχαρη στο αίμα, η οποία προσκολλάται στις πρωτεΐνες σχηματίζοντας μη λειτουργικής δομής γλυκοζυλιωμένες πρωτεΐνες, οι οποίες ονομάζονται προηγμένα τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης (AGEs). Η έρευνα τα τελευταία 20 χρόνια έχει αποδείξει ότι τα AGEs εμπλέκονται στις περισσότερες από τις ασθένειες, όπως: Νόσο του Αλτσχάιμερ, καρκίνο, καρδιοπάθεια, διαβήτη τύπου ΙΙ, Νεφρικές διαταραχές, Αθηροσκλήρωση, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαταραχές της όρασης, διαταραχές του δέρματος.

Επειδή οι πρωτεΐνες είναι παρούσες σε όλο το σώμα, η καταστροφική ικανότητα των προηγμένων αυτών προϊόντων είναι τεράστια. Η κατανόηση του πώς να αποφευχθεί ο σχηματισμός των AGEs είναι κρίσιμης σημασίας για την επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης και της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης εκφυλιστικών ασθενειών.

 

Μεθυλίωση

Πρόκειται για ένα μηχανισμό κατά τον οποίο γκρουπς μεθυλικά (CH3) ενώνονται και προστίθενται στα μόρια του DNA. Είναι ένας τύπος χημικής τροποποίησης του DNA που είναι δυνατόν να κληρονομηθεί, χωρίς την αλλαγή της ακολουθίας του DNA. Δύο από τις 4 DNA βάσεις, η κυτοσίνη και η αδενίνη, μπορεί να υποστούν μεθυλίωση.

Αποτελεί στην ουσία έναν επιγενετικό μηχανισμό που χρησιμοποιείται από τα ευκαρυωτικά κύτταρα, για να ελέγχουν τα γονίδια.

Είναι, επίσης, βασικός μηχανισμός, ζωτικής σημασίας για την εμβρυονική ανάπτυξη, την απενεργοποίηση του Χ – χρωμοσώματος, την καταστολή των γονιδίων, την καρκινογένεση και τη σταθεροποίηση των χρωμοσωμάτων.

Πρόσφατες έρευνες και μελέτες συνδέουν τη μεθυλίωση με την εμφάνιση νόσων, όπως ο Λύκος, οι καρδιαγγειακές νόσοι, η αθηροσκλήρωση και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Η σύνδεση της όμως με την καρκινογένεση, μέσω της καταστολής των ογκοκατασταλτικών γονιδίων, είναι προεξάρχουσας σημασίας στην έρευνα για τη θεραπεία του καρκίνου.

 

Μοριακοί Μηχανισμοί Επιγενετικής

  1. Μεθυλίωση DNA
  2. Τροποποίηση ιστόνων (ακετυλίωση, μεθυλίωση, φωσφορυλίωση, ADP ρυβοσυλίωση, βιστυνιλίωση)
  3. Ρυθμιστικά RNA (micro RNA, long non coding RNAs)

 

 

Για να είστε πάντα καλά.

 

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού