Peeling

Peeling

Η μη επεμβατική μέθοδος των Peelings για:

 • Κυτταρική αναγέννηση και ανάπλαση του δέρματος
 • Καταπολέμηση της ξηροδερμίας
 • Βελτίωση της υφής του δέρματος
 • Εξάλειψη των σημαδιών ακμής, των κηλίδων και των πανάδων
 • Αντιμετώπιση προβλημάτων Υπερμελάχρωσης
 • Μείωση των βαθύτερων γραμμών του προσώπου και των ρυτίδων

 

Peelings

Η διαδικασία που είναι γνωστή ως χημικό peeling ή χημική απολέπιση περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός χημικού διαλύματος στην επιφάνεια του δέρματος, προκειμένου να αφαιρεθεί το εξωτερικό στρώμα, με ασφαλή τρόπο. Η ποσότητα του δέρματος που χρήζει αφαίρεσης καθορίζεται από τον τύπο του διαλύματος που χρησιμοποιείται, από την ισχύ του προϊόντος και από το χρόνο της εφαρμογής.

Τα οφέλη των Peelings

Τα peelings προσδίδουν στην επιδερμίδα μία αίσθηση απαλότητας και ομαλής όψης. Συμβάλλουν στην τόνωση της μικροκυφλοφορίας και προετοιμάζουν την περιοχή να δεχθεί καλύτερα τα προϊόντα περιποίησης. Ταυτόχρονα, τα ενεργά συστατικά των peelings βοηθούν στην επαναφορά του κυτταρικού κύκλου στο φυσιολογικό του ρυθμό και συνδράμουν στη γρήγορη ανανέωση των κυττάρων. Το δέρμα γίνεται ξανά λαμπερό και υγιές και μειώνονται οι φραγμένοι πόροι. Η επιδερμίδα γίνεται ορατά πιο λεία, βελτιώνονται οι λεπτές γραμμές και μειώνεται το βάθος των ρυτίδων.

Κατηγορίες των Peelings

Τα peelings, συνήθως, διακρίνονται, με γνώμονα το βάθος διείσδυσης και επίδρασης τους στις εξής κατηγορίες:

 • Επιφανειακά Peelings: πραγματοποιείται η αφαίρεση του επιφανειακού στρώματος του δέρματος ή της επιδερμικής στιβάδας.
 • Μεσαία Peelings: αφαιρούνται παράλληλα τα επιφανειακά μαζί με τα ανώτερα στρώματα.
 • Βαθιά Peelings: εκτείνονται στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας.

 

Ανεξάρτητα από το βάθος της απολέπισης, το δέρμα σας αναγεννιέται και επουλώνεται πλήρως. Αν επιλεχθεί από τον εκάστοτε ιατρό το πιο δυνατό peeling, το δέρμα, όταν επανέλθει, θα απαλλαγεί πλήρως από τις ατέλειες που προϋπήρχαν. Δημιουργείται, μάλιστα, νέο κολλαγόνο στο χόριο, με παχύτερη επιδερμίδα, καθώς αναπτύσσεται το καινούργιο δέρμα. Όσο πιο εκτεταμένο σε βάθος peeling εφαρμόζεται, τόσο περισσότερο αυξάνεται η δυνατότητα βελτίωσης του δέρματος.

Peelings και προβλήματα που μπορούν να θεραπεύσουν

Η εφαρμογή των peelings μπορεί να γίνει σε αρκετά σημεία του σώματος. Πιο συχνά, όμως, εφαρμόζονται στο πρόσωπο ή τους ώμους, με σκοπό να βελτιωθεί η όψη του δέρματος. Οι παθήσεις του δέρματος που μπορούν να θεραπεύσουν οι διάφορες κατηγορίες peelings είναι οι εξής:

 • Επιφανειακά Peelings: βελτιώνουν την όψη της υφής του δέρματος, όταν προκύπτουν προβλήματα, όπως είναι η ξηροδερμία, οι λεπτές γραμμές, τα σημάδια ακμής, οι καφέ κηλίδες και εξισορροπούν τη χρωματική ανομοιογένεια του προσώπου.
 • Μεσαία Peelings: συντελούν στη μείωση των λεπτών ρυτίδων, των ουλών ακμής και βοηθούν σημαντικά, όταν παρουσιάζονται κάποια προβλήματα μελάγχρωσης.
 • Βαθιά Peelings: συνδράμουν στη μείωση της εμφάνισης των βαθύτερων γραμμών, των ρυτίδων και των ουλών.

 

Ενδεχόμενες παρενέργειες

Επιφανειακά peelings

Οι περισσότεροι ασθενείς αισθάνονται ένα ήπιο τσίμπημα, κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Υπάρχει ελαφριά ερυθρότητα μετά το πέρας της διαδικασίας και δεν αποκλείεται να εμφανιστούν κοκκινίλες, οι οποίες, ωστόσο, εξαλείφονται σε δύο ώρες περίπου. Παρενέργειες ή κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν από τα επιφανειακά peelings είναι η υπερμελάγχρωση, σε περίπτωση έκθεσης του ασθενούς στην ηλιακή ακτινοβολία, χωρίς αντηλιακή προστασία.

Μεσαία peelings

Το πρόσωπο μπορεί να παρουσιάσει ελαφρύ οίδημα έπειτα από τη θεραπεία και ερυθρότητα, που υποχωρεί μετά τα 30 λεπτά από την εφαρμογή του ωριαίου TCA 25%-35% peeling. Κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών, μπορεί να παρατηρήσετε μια καφετί απόχρωση με ενδιάμεσα λευκά σημεία. Στη συνέχεια, το δέρμα θα αρχίζει να ξεφλουδίζει για 5-6 ημέρες και ίσως προκληθεί κνησμός κατά τη διάρκεια της επούλωσης. Μετά τη θεραπεία, το πρόσωπο θα έχει φωτεινή ερυθρή όψη, η οποία, ωστόσο, υποχωρεί μέσα στις επόμενες 3 με 6 εβδομάδες. Υπερμελάγχρωση ή καφεόχρωμες κηλίδες μπορεί να προκληθούν, ακόμη και με την ενδεδειγμένη αντηλιακή προστασία. Ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει ειδικές κρέμες για την εξάλειψη των συμπτωμάτων.

Βαθιά peelings

Οι ασθενείς μπορεί να αισθανθούν πόνο για μερικές ώρες, μετά τη διαδικασία, όμως ο πόνος μετριάζεται με παυσίπονα. Ενδείκνυται η παραμονή στο σπίτι και η λήψη ελαφριάς τροφής και υγρών, για να αποφευχθεί ο πόνος. Το οίδημα του προσώπου είναι έντονο τις πρώτες 2 ημέρες, αλλά μέσα σε μια εβδομάδα υποχωρεί. Η κνίδωση μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα κατά τη διάρκεια της επούλωσης, η οποία μπορεί να διαρκέσει και 14 ημέρες, και ενδέχεται να χρειαστούν 3-4 μήνες έως ότου υποχωρήσει η ερυθρότητα που προκαλείται κάποιες φορές στο δέρμα.

Συμβουλές μετά από τη θεραπεία απολέπισης

Μετά τη θεραπεία, είναι ζωτικής σημασίας η αποφυγή έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς αντηλιακή προστασία, για να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης προβλήματος.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις συμβουλές του γιατρού σας μετά από οποιαδήποτε θεραπεία peeling, με σκοπό αφενός να επωφεληθείτε από αυτήν και αφετέρου να περιορίσετε τον κίνδυνο εμφάνισης παρενεργειών.

Καθαρίστε απαλά το πρόσωπο με προϊόν χωρίς σαπούνι, στεγνώστε απαλά με πετσέτα και ενυδατώστε την επιδερμίδα σας δύο φορές την ημέρα.
Μην αποκόπτετε τα τμήματα του δέρματος που έχουν νεκρωθεί από το peeling, επειδή αυτό μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία και δυσχρωμία.

 • Μην εκτίθεστε στον ήλιο χωρίς αντηλιακό για τουλάχιστον 6 εβδομάδες μετά τη θεραπεία, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος υπερμελάγχρωσης
 • Απλώστε ένα λεπτό στρώμα αντιβιοτικής αλοιφής μερικές φορές ημερησίως, για να μειώσετε τον κίνδυνο της μόλυνσης
 • Κοιμηθείτε ανάσκελα με το κεφάλι σας τοποθετημένο επάνω σε δύο μαξιλάρια, ώστε να μειωθεί το οίδημα κατά τη διάρκεια του ύπνου
 • Αποφύγετε την έντονη σωματική άσκηση για δύο εβδομάδες περίπου, προκειμένου να επέλθει ομαλά η αποθεραπεία
 • Ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε αντηλιακό έπειτα από την αποθεραπεία και αποφύγετε την απευθείας έκθεση στον ήλιο για τουλάχιστον 6 εβδομάδες
 • Επικοινωνήστε με το γιατρό σας, εάν παρατηρήσετε σημάδια μόλυνσης, ουλών ή χρωματικές αλλαγές

Εν κατακλείδι, τα peeling με λακτικό, γλυκολικό οξύ και το TCA έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως για τη θεραπεία διάφορων δερματικών παθήσεων. Τα επιφανειακά peeling δύνανται να επιφέρουν ομοιομορφία και να καταστήσουν το δέρμα πιο λείο.

Τα πιο δυνατά και περισσότερο βαθιά peelings αντιμετωπίζουν τις επιφανειακές ρυτίδες και τα προβλήματα υπερμελάγχρωσης. Ωστόσο, κρίνεται απαραίτητη προϋπόθεση να εφαρμοστούν από έμπειρο γιατρό.

Τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν αν το Peeling συνδυαστεί με άλλες μεθόδους θεραπείας, όπως η Μεσοθεραπεία και η Δερμοαπόξεση. Ο συνδυασμός μεθόδων αποτελεί σε κάθε περίπτωση τον πιο αποτελεσματικό τρόπο εξάλειψης των σημαδιών του χρόνου και ανάπλασης της επιδερμίδας, γιατί έτσι το πρόσωπο εξετάζεται από όλες τις πτυχές και αντιμετωπίζεται πολύπλευρα. Η κάθε εφαρμογή προσφέρει ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα κι ο συγκερασμός των διαφορετικών μεθόδων οδηγεί στην ακόμη πιο επιτυχή έκβαση των πραγμάτων.