Κυκλικές Θεραπείες

complete-menstrual-cycle

Ήδη από την ηλικία των 25 ετών στη ζωή της γυναίκας αρχίζει να διενεργείται η Ορμονική πτώση (Hormone Decline). Η Ορμονική αυτή μεταβολή επηρεάζει πολλαπλά το άτομο, τόσο σε σωματικό, όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο, επιδρώντας, μεταξύ άλλων, στην αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας, η οποία αρχίζει σταδιακά να φθίνει.

Οι Κυκλικές θεραπείες Ορμονικής αποκατάστασης στοχεύουν στην αποκατάσταση των επιπέδων των Ορμονών που λείπουν ή βρίσκονται σε υπεροχή στον Οργανισμό της γυναίκας και την οδηγούν σε Ορμονική ανισορροπία, η οποία συνοδεύεται από ποικίλα προβλήματα υγείας.

Ο λόγος για τον οποίον ονομάζονται «Κυκλικές» είναι επειδή μιμούνται επακριβώς τις επιθυμητές αυξομειώσεις των γυναικείων Ορμονών κατά τη διάρκεια του καταμήνιου κύκλου της γυναίκας.

Η αποκατάσταση της Ορμονικής ανισορροπίας γίνεται μόνο με την εξατομικευμένη, κυκλική χορήγηση Φυσικών Ορμονών (ή αλλιώς «βιομιμητικών»), που είναι εντελώς φυσικές, δηλαδή ίδιες με τις Ορμόνες που παράγει το σώμα μας και γι’ αυτό δεν ενοχοποιούνται για παρενέργειες. Οι Κυκλικές θεραπείες χορηγούνται μόνο υπό την καθοδήγηση και παρακολούθηση εξειδικευμένων Ιατρών της Λειτουργικής Ιατρικής.

 

Οφέλη των Κυκλικών θεραπειών Ορμονικής αποκατάστασης

  • Αποκατάσταση Ορμονικής ισορροπίας χωρίς χημικές, φαρμακευτικές ουσίες
  • Χωρίς αντενδείξεις και παρενέργειες
  • Εξομάλυνση της εμμήνου ρύσεως
  • Σταδιακή αποκατάσταση των δυσλειτουργιών σε όργανα και ιστούς
  • Μεταβολικές και Μοριακές διαγνωστικές αναλύσεις
  • Εξατομικευμένες Αγωγές
  • Αντικαρκινική Προστασία 

Κυκλικές Θεραπείες Ορμονικής Αποκατάστασης

Η κυκλικότητα των Ορμονών στις γυναίκες

Η σωματική και Ορμονική λειτουργία, που διενεργείται στα δύο φύλα, παρουσιάζει μεγάλες αντιθέσεις. Για τους άντρες, οι Ορμόνες παράγονται σταθερά κατά την πάροδο της ζωής τους χωρίς μηνιαίες διακυμάνσεις, σε αντίθεση με στις γυναίκες που, χαρακτηρίζεται από μεγάλη αστάθεια.
Το γυναικείο σώμα έχει προδιαγραφές, που αποσκοπούν στην επίτευξη και διευκόλυνση της αναπαραγωγικής διαδικασίας. Καθόλη τη διάρκεια της περιόδου, οι Ορμόνες ανεβοκατεβαίνουν, εξυπηρετώντας τις ανάλογες λειτουργίες για την παραγωγή, διατήρηση και απόπτωση των ωαρίων. Με αυτόν τον τρόπο επιτελείται μια φυσική και σταθερά κυκλική πορεία των Ορμονών με υφέσεις και εξάρσεις.

 

Κλιμακτήριος: Μία περίοδος με σημαντικές Ορμονικές και σωματικές αλλαγές

Η Κλιμακτήριος είναι μία περίοδος, η οποία εκτός από την Ορμονική μεταβολή που δημιουργεί στο γυναικείο σώμα, συνδυάζεται και με σωματικές αλλαγές, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν από 2 έως και 20 χρόνια. Κατά την περίοδο αυτή, η πτώση των Ορμονών επηρεάζει πολύ άμεσα τις λειτουργίες του σώματος, καθιστώντας τις αλλαγές που βιώνουν πολλές γυναίκες αρκετά έντονες. Πέραν των αλλαγών που παρατηρούν και βιώνουν οι ίδιες στο σώμα τους όμως, εκείνοι που αντιλαμβάνονται και βιώνουν εξίσου τις μεγάλες αυτές αλλαγές είναι τα άτομα στο οικείο περιβάλλον της. Οι μεταβολές που αποδίδονται στην Κλιμακτήριο περιλαμβάνουν πολύ συχνές συναισθηματικές μεταπτώσεις, εξάρσεις και υφέσεις, ακόμη και μέσα στην ημέρα.

Σε κάθε περίπτωση, στη μακρά αυτή περίοδο, μέχρι και την Εμμηνόπαυση, είτε τα συμπτώματα είναι έντονα, είτε υποβόσκουν, γνωρίζουμε ότι λειτουργούν ως προθάλαμος για την εκδήλωση νοσημάτων, που προέρχονται από την Ορμονική πτώση και ανισορροπία και θα εκδηλωθούν μεσομακροπρόθεσμα στο υπόλοιπο της ενήλικης ζωής των γυναικών.

Μετά το τέλος της Κλιμακτηρίου, ακολουθεί η οριστική διακοπή της εμμήνου ρύσεως και η γυναίκα οδηγείται στη φάση της Εμμηνόπαυσης. Κατά την Εμμηνόπαυση, το σώμα σταματά να παράγει Ορμόνες και με αυτόν τον τρόπο ορίζεται και το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου του θηλυκού.

complete-menstrual-cycle

Οι βασικές γυναικείες Ορμόνες, τα Οιστρογόνα

Τα Οιστρογόνα, αποτελούν μια κατηγορία Ορμονών, που εκκρίνονται με αυξομειώσεις καθόλη τη διάρκεια του γεννητικού κύκλου της γυναίκας. Με τον όρο «Φυσικά Οιστρογόνα» , εννοούμε μια κατηγορία ορμονών, που ανήκουν στις Στεροειδείς ορμόνες, οι οποίες είναι στεροειδείς χημικές ενώσεις. Τα Φυσικά Οιστρογόνα, λοιπόν, είναι Στεροειδή με 18 άτομα άνθρακα (C), που εκκρίνονται με αυξομειώσεις, καθόλη τη διάρκεια του γεννητικού κύκλου της γυναίκας.

Για τη γυναίκα, η πιο γόνιμη φάση για ζευγάρωμα ταυτίζεται με τη μεσοκυκλική αιχμή (peak) των Οιστρογόνων της.

Με απλά λόγια, τα Οιστρογόνα είναι οι Ορμόνες που φροντίζουν να παραγάγουμε υγιείς και ισχυρούς απογόνους. Γι’ αυτό και αποτελούν τις κύριες γυναικείες Ορμόνες του γυναικείου φύλου (SexHormones).

 

Σε ποιες ασθενείς απευθύνονται οι Κυκλικές θεραπείες Ορμονικής αποκατάστασης;

Οι θεραπείες Ορμονικής αποκατάστασης απευθύνονται σε ασθενείς, που δε θέλουν ή δε μπορούν να λάβουν φάρμακα για την αντιμετώπιση Ορμονικών νοσημάτων και ανισορροπιών. Επίσης, οι θεραπείες αυτές χορηγούνται σε ασθενείς, οι οποίες χρειάζεται να κάνουν μακροχρόνια χρήση Ορμονικής αποκατάστασης.

Όλες οι κυκλικές θεραπείες Ορμονικής αποκατάστασης, μιμούνται αυτόν τον φυσικό, αέναο κύκλο της παραγωγικής διαδικασίας. Οι φυσικές Ορμόνες χορηγούνται στις ασθενείς κυκλικά, με τρόπο που μιμείται τη φύση. Οι θεραπείες αυτές συνίστανται σε ασθενείς, οι οποίες μπορούν να συμμορφωθούν ως προς την ιδιαιτερότητα της θεραπείας σε σχέση με τις ώρες, τις ημέρες και τις δόσεις καθόλη τη διάρκεια του κύκλου τους.

Πλειάδα συμπτωμάτων και νοσηρών καταστάσεων χειρίζονται έτσι απόλυτα φυσικά. Ο γυναικείος οργανισμός στον οποίο επαναφέρουμε την ορμονική του ισορροπία, σταδιακά αποκαθιστά τις δυσλειτουργίες σε όργανα και ιστούς. Τα πρωτόκολλα ορμονικής αποκατάστασης αφορούν μόνο σε φυσικές, βιομιμητικές ορμόνες, οι οποίες δεν έχουν αντενδείξεις και παρενέργειες.

 

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε:
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία,Χειρουργική Μαστού,
Ορμονική Αποκατάσταση με Βιομιμητικές Ορμόνες
Λειτουργική, Αναγεννητική, Αντιγηραντική και Προληπτική Ιατρική