Κλιμακτήριος

Φυσικές Θεραπείες για την Κλιμακτήριο

Η Κλιμακτήριος είναι μια περίοδος σωματικών και συναισθηματικών αλλαγών που συμβαίνει φυσιολογικά στη ζωή κάθε γυναίκας και μπορεί να διαρκέσει από 2 μέχρι και 20 χρόνια. Οφείλεται στη σταδιακή ή και κάθετη Ορμονική πτώση, η οποία έρχεται με την πάροδο των χρόνων και προκαλεί ποικίλα συμπτώματα, επηρεάζοντας σημαντικά την καθημερινότητα πολλών γυναικών.

Πολύ συχνά, ο συναισθηματικός τους κόσμος ταράζεται κι ως αποτέλεσμα, νιώθουν συνεχές άγχος για το μέλλον, ενώ παρατηρούν τις αλλαγές που συντελούνται στο σώμα τους να γίνονται ολοένα κι εντονότερες. Η αύξηση βάρους, οι συχνές αϋπνίες, η μειωμένη ενέργεια και οι εξάψεις είναι ορισμένα από τα πιο συνήθη συμπτώματα της Κλιμακτηρίου. Από την άλλη, το γεγονός ότι σταδιακά μειώνεται η συχνότητα της εμμήνου ρύσης και άρα η αναπαραγωγική ικανότητα, κάνει τη γυναίκα να νιώθει ότι γερνά κι ότι έχει περάσει στην τελευταία φάση της ζωής της. Έτσι, αρχίζει να απομακρύνεται από τον σύντροφό της και να αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή ή τη συναναστροφή με φίλους και γνωστούς. Επειδή μάλιστα, η περίοδος αυτή συνήθως συμπίπτει με άλλες παραμέτρους (θάνατος ή προβλήματα υγείας γονέων, απομάκρυνση των παιδιών από το σπίτι), οι οποίες εκ των πραγμάτων αλλάζουν την καθημερινότητα, μπορεί οι επιδράσεις της Ορμονικής ανισορροπίας, σε συνδυασμό με τις μεταβολές αυτές, να κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την Κλιμακτήριο για τη γυναίκα.

Κλιμακτήριος και Ορμονική Αποκατάσταση

 

Βιώνοντας τα Συμπτώματα της Κλιμακτηρίου

Τα συμπτώματα που εμφανίζονται στη φάση της Κλιμακτηρίου περιλαμβάνουν, τόσο τις σωματικές, όσο και τις ψυχολογικές αλλαγές στη ζωή της γυναίκας. Πολλές περιγράφουν τις σωματικές επιπτώσεις ως ανυπόφορες, καθώς βιώνουν διάφορες μεταβολές, οι οποίες έχουν διάρκεια, επαναληψιμότητα και συχνά, παρεμποδίζουν από το να ζει κανείς μια ήρεμη καθημερινότητα.

Τα πιο συχνά σωματικά συμπτώματα είναι τα εξής:

Εξάψεις: Ένα από τα συχνότερα συμπτώματα, που αναφέρονται από τις ασθενείς ως ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα είναι οι εξάψεις, οι οποίες περιγράφονται διαφορετικά κι ως «φουντώματα». Εμφανίζονται στην πλειοψηφία των γυναικών για 1- 1,5 χρόνο, αλλά σε πολλές από αυτές μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 5 χρόνια. Η χρονική τους διάρκεια ποικίλει ανάμεσα στα 10 και 30 λεπτά της ώρας, ενώ η συχνότητά τους μπορεί να αγγίξει και τις 100 φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Καταλαβαίνει κανείς, λοιπόν, ότι παρεμποδίζουν από την καλή ποιότητα ζωής.

Εφίδρωση: Οι συχνές εφιδρώσεις είναι ένα ακόμη σύνηθες σύμπτωμα της Κλιμακτηρίου. Μπορεί να ακολουθούν των εξάψεων ή να εμφανίζονται κατά μόνας. Πολλές φορές μάλιστα, συμβαίνουν και κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που διαταράσσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου.

Αίσθημα Ταχυκαρδίας: Περιγράφεται πολύ συχνά και ως «φτερούγισμα» της καρδιάς. Οι γυναίκες νιώθουν ότι η καρδιά τους χτυπά εντονότερα και πιο γρήγορα, ακόμη κι αν δεν έχουν κάνει κάποια σωματική άσκηση που να τους έχει κουράσει. Ο αριθμός των ταχυκαρδιών κατά τη διάρκεια της ημέρας ποικίλει ανά άτομο.

Διαταραχές της περιόδου: Πολύ συχνά, όσο η γυναίκα βρίσκεται σε Κλιμακτήριο, παρατηρούνται συχνές καθυστερήσεις στην περίοδό της (10 έως 20 ημέρες καθυστέρηση) ή και συχνομηνόρροιες (περίοδο πριν την 26η μέρα). Επίσης, μπορεί η γυναίκα να έχει περίοδο ακόμη και δύο φορές τον ίδιο μήνα. Την ίδια στιγμή, η ποσότητα του αίματος μπορεί επίσης να αποσταθεροποιηθεί. Δηλαδή να είναι έντονη μόνο για 2 ημέρες κι ύστερα να σταματά ή να είναι πολύ έντονη για 5- 7 ημέρες και να παρατηρούνται πήγματα αίματος.

Αύξηση του Σωματικού Βάρους: Πολλές γυναίκες παραπονιούνται για την απότομη αύξηση βάρους, που μπορεί να ξεκινήσει κατά την Κλιμακτήριο και να ενταθεί μετά την Εμμηνόπαυση. Παρατηρείται αύξηση του λιπώδους ιστού και μείωση της μυϊκής μάζας.

Ξηρότητα Κόλπου: Εφόσον χάνονται τα Οιστρογόνα, που αποτελούν από τις πιο βασικές Ορμόνες της γυναίκας, ο κόλπος γίνεται πιο λεπτός και ατροφεί. Επίσης, αποκτά ξηρότητα, γίνεται ανελαστικός και εύθρυπτος. Επομένως, η γυναίκα νιώθει πόνο και άβολα κατά τη σεξουαλική επαφή, γεγονός που την αποτρέπει από το να έρχεται σε επαφή με τον σύντροφό της.

Εξίσου όμως έντονα και συχνά είναι και τα ψυχολογικά συμπτώματα που επηρεάζουν σημαντικά τη γυναίκα. Τα πιο συχνά είναι τα παρακάτω:

Διαταραχές Συναισθήματος: Πολλές γυναίκες αισθάνονται κυκλοθυμία, δηλαδή γρήγορες εναλλαγές στο συναίσθημά τους. Πολύ συχνά παρατηρούνται μάλιστα και περιστατικά κατάθλιψης. Κατανοεί κανείς, ότι η διαταραχή στο συναίσθημα δεν επηρεάζει μόνο την ίδια τη γυναίκα αλλά και το σύνολο του στενού της περίγυρου.

Αίσθημα Κόπωσης: Με δεδομένο ότι οι νυχτερινές εξάψεις, οι εφιδρώσεις και οι έντονες ταχυκαρδίες παρεμποδίζουν τόσο την ομαλή καθημερινότητα, όσο και τον ύπνο της, η γυναίκα νιώθει έντονο αίσθημα κόπωσης. Επίσης, η ανισορροπία στις βασικές, φυλετικές Ορμόνες και οι συνεχείς διαταραχές στο συναίσθημα, προκαλούν τη συνεχή «έκρηξη» αδρεναλίνης από τα επινεφρίδια, με αποτέλεσμα σταδιακά η γυναίκα να εξαντλείται.

Ευερεθιστότητα: Η Ορμονική πτώση και τα επακόλουθα που αυτή έχει, επηρεάζουν τη γυναίκα και την καθιστούν περισσότερο νευρική, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά τη σχέση με τον περίγυρό της.

Απώλεια μνήμης και Αδυναμία συγκέντρωσης: Η απώλεια των Οιστρογόνων, που αποτελούν από τις πιο βασικές Ορμόνες των γυναικών, προκαλούν σημαντικές επιδράσεις στον τρόπο λειτουργίας στην καθημερινότητά τους.

 

Εξαλείφοντας τα συμπτώματα με Φυσικές θεραπείες Ορμονικής Αποκατάστασης

Η Ορμονική πτώση είναι κάτι αναπόφευκτο για τον καθένα μας. Ωστόσο, οι σημαντικές ανεπάρκειες και ανισορροπίες που προκύπτουν σε Ορμονικό επίπεδο, κάνουν την ποιότητα ζωής ορισμένων γυναικών ανυπόφορη και δυσκολεύουν την καθημερινότητά τους.

Θέλοντας να βελτιώσουμε τη χαμένη καλή ποιότητα ζωής των γυναικών, μπορούμε να το επιτύχουμε μόνο με τη χορήγηση φυσικών (βιομιμητικών) Ορμονών, οι οποίες διαθέτουν την ίδια ακριβώς μοριακή δομή και σύσταση με αυτές των γυναικών.

Το σχήμα και ο τρόπος χορήγησής τους μιμείται την κυκλικότητα των Ορμονών, δηλαδή την αυξομείωσή τους, κατά τη διάρκεια της ημέρας και του μήνα, πριν και μετά την περίοδο.

Η μίμηση της κυκλικότητας των Ορμονών είναι μια διαδικασία που προϋποθέτει την άριστη συνεργασία ανάμεσα σε γιατρό και ασθενή, καθώς η λήψη της αγωγής πρέπει να γίνεται συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, σύμφωνα με τον τρόπο που έχει συστήσει ο γιατρός. Απαιτείται, λοιπόν, η πιστή τήρηση του εξατομικευμένου Ιατρικού σχήματος από τη γυναίκα.

Ενισχύοντας τον οργανισμό της γυναίκας με Φυσικές Ορμόνες που της λείπουν ή ρυθμίζοντας την Ορμονική ανισορροπία, σταδιακά αποκαθίσταται και η ανισορροπία της περιόδου, ενώ τα συμπτώματα υποχωρούν. Την ίδια στιγμή, ο οργανισμός της προστατεύεται από ποικίλα Νοσήματα, τα οποία παρατηρούνται σε γυναίκες που βρίσκονται στη φάση της Κλιμακτηρίου και της Εμμηνόπαυσης.

Έτσι, μπορούμε να μιλάμε για μια επαναφορά στην ομαλή καθημερινότητα της γυναίκας, χωρίς πονοκεφάλους, πόνους περιόδου, συναισθηματικές διακυμάνσεις και ενοχλητικά συμπτώματα. Σταδιακά, η γυναίκα ξαναβρίσκει το χαμόγελό της και μπορεί να συνεχίσει να ζει, χωρίς πόνους και ψυχολογικές μεταπτώσεις.

 

Για να είστε πάντα καλά.

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού