Ανδρική Τριχόπτωση

Ανδρική Τριχόπτωση

Ανδρική Τριχόπτωση

Όταν παρατηρείται σταδιακή πτώση των τριχών των μαλλιών, οι άνδρες κυριεύονται από ανησυχία, γιατί νιώθουν ότι χάνουν ένα βασικό όπλο ομορφιάς. Τα μαλλιά παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων και προσδίδουν στα άτομα αυτοπεποίθηση. Η απόπτωση των τριχών, η σταδιακή αραίωση, ή η έλλειψη όγκου και πυκνότητας αποτελούν ενδείξεις τριχόπτωσης.

Κατά μέσο όρο, υπάρχουν στο κεφάλι ενός ενήλικα περίπου 100.000-150.000 τρίχες και ο φυσιολογικός αριθμός απώλειας κυμαίνεται γύρω στις 50-100 τρίχες ανά ημέρα. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρείται πτώση σε ποσοστό 1% εξ αυτών ημερησίως. Επομένως, δε χρειάζεται κανείς να θορυβείται, όταν παρατηρήσει τρίχες στη βούρτσα, ειδικά έπειτα από το λούσιμο.

Οι τρίχες ακολουθούν έναν προκαθορισμένο κύκλο ζωής. Μεγαλώνουν σε όλα τα σημεία του ανθρώπινου δέρματος, εκτός από τις παλάμες και τα πέλματα των ποδιών και αποτελούνται από μία πρωτεΐνη που λέγεται κερατίνη. Αυτή παράγεται στα τριχοθυλάκια, τα οποία παράγουν διαρκώς νέες τρίχες, με αποτέλεσμα να προκαλείται η απόπτωση των παλιών, καθώς αυτές αντικαθίστανται από τις νέες.

Τα τριχοθυλάκια, από τα οποία αναγεννώνται τρίχες, χαρακτηρίζονται από το δικό τους κύκλο ζωής, ο οποίος επηρεάζεται ποικιλοτρόπως. Παράγοντες, όπως η ηλικία, η συνολική κατάσταση της υγείας και πολλοί ακόμα μπορούν να καθορίσουν τον κύκλο ζωής των τριχοθυλακιών. Αυτός ο κύκλος ζωής διακρίνεται σε τρεις φάσεις:

Αναγενής: πρόκειται για την ενεργή φάση ανάπτυξης της τρίχας που έχει διάρκεια από 2 έως 6 χρόνια.
Καταγενής: είναι η μεταβατική φάση ανάπτυξης η διάρκεια της οποίας κυμαίνεται μεταξύ δύο έως τριών εβδομάδων.
Τελογενής: διαρκεί από δύο έως τρεις μήνες περίπου και πρόκειται για τη φάση ανάπαυλας της τρίχας. Όταν λήξει η διάρκεια της τελογενούς ανάπτυξης, πραγματοποιείται η διαδικασία απόπτωσης της τρίχας και η αντικατάσταση της από νέα κι αρχίζει εκ νέου η έναρξη του κύκλου ζωής της.

Η τριχόπτωση ουσιαστικά κάνει την εμφάνιση της, όταν ο κύκλος ζωής της τρίχας επηρεαστεί αρνητικά από κάποιους παράγοντες και γίνει πιο σύντομος, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί ξαφνική μετάβαση των τριχοθυλακίων από την αναγενή στην τελογενή φάση.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, παρατηρείται απώλεια περισσότερων από 100 τριχών ημερησίως, οι οποίες δεν επανεμφανίζονται. Αυτή η τριχόπτωση είναι παθολογική και συνήθως πρόκειται για μία κατάσταση που εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες, επηρεάζοντας αρνητικά την καθημερινότητα τους και την ψυχολογική τους κατάσταση.

Συμπτώματα τριχόπτωσης

Στους άνδρες που εμφανίζουν τριχόπτωση παρατηρείται λέπτυνση των μαλλιών και σταδιακά υποχωρεί η πρόσθια μετωπιαία γραμμή, με τελικό επακόλουθο την πλήρη απώλεια των τριχών στην κορυφή του κεφαλιού.

Αιτιολογικοί παράγοντες εμφάνισης τριχόπτωσης

Το έντονο άγχος, η γήρανση , οι ορμονικές ανισορροπίες, η δράση ορισμένων φαρμάκων, όπως είναι τα αντιπηκτικά, οι διάφορες παθήσεις του δέρματος ή μολύνσεις, οι λοιμώξεις, κάποια εξαντλητικά προγράμματα δίαιτας, η συχνή χρήση χημικών προϊόντων και η ατμοσφαιρική μόλυνση αποτελούν μερικούς από τους παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση της τριχόπτωσης.

Κληρονομικότητα

Μία αρκετά συχνή αιτία που πυροδοτεί την εμφάνιση ανδρικής τριχόπτωσης είναι η γενετική προδιάθεση. Τα κληρονομούμενα από τους γονείς γονίδια μπορεί να δημιουργήσουν πρόσφορο έδαφος για την εμφάνιση αλωπεκίας.

Τεστοστερόνη

Η τεστοστερόνη, η οποία είναι ανδρική ορμόνη, όταν δεν κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα, μπορεί να αποτελέσει αιτία τριχόπτωσης. Η ανάπτυξη της τριχοφυΐας επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη συγκεκριμένη ορμόνη κι όταν οι τιμές της δεν είναι φυσιολογικές, προκαλείται πλήθος προβλημάτων τόσο στο ανδρικό όσο και στο γυναικείο σώμα.

Διαταραχές του Θυρεοειδούς αδένα

Όταν παρατηρούνται ανισορροπίες στη λειτουργία του θυρεοειδούς, διαταράσσονται οι ορμόνες που ευθύνονται για την ανάπτυξη των τριχών, με αποτέλεσμα να σημειώνεται απώλεια τριχών, χωρίς αυτές να επανεμφανίζονται.

Διάφορες παθήσεις του οργανισμού

Ο διαβήτης, ο καρκίνος, ο λύκος, η αναιμία, η έλλειψη σιδήρου, καθώς κι η λήψη ορισμένων φαρμάκων αποτελούν παραμέτρους που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση τριχόπτωσης.

Τρόπος ζωής

Όταν το άτομο καταβάλλεται από έντονο άγχος ή ακολουθεί ένα πρόγραμμα διατροφής φτωχό σε θερμίδες και ελλιπές σε μικροθρεπτικά συστατικά, μπορεί να εμφανίσει δυνητικά πτώση των τριχών των μαλλιών.

Είδη Αλωπεκίας

Μορφές μη ουλωτικής αλωπεκίας

Γυροειδής Αλωπεκία (alopecia areata)

Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα τριχοθυλάκια και με αυτόν τον τρόπο τα εξαναγκάζει να εισέλθουν στην τελογενετική φάση. Η Γυροειδής αλωπεκία μπορεί να επηρεάσει τα γένια, τα φρύδια, τις βλεφαρίδες, τη μασχάλη ή το εφηβαίο.

Διάχυτη Αλωπεκία

Ως διάχυτες ορίζονται οι αλωπεκίες στις οποίες παρατηρείται αραίωση σε όλη την έκταση του τριχωτού της κεφαλής και δε σχετίζονται με κάποια συγκεκριμένη νόσο. Αντιθέτως, πρόκειται για μία ομάδα μορφών απώλειας τριχών, όπου η αραίωση διαχέεται σε όλο το μήκος του τριχωτού της κεφαλής.

Ανδρογενετική Αλωπεκία

Η Ανδρογενετική Αλωπεκία αποτελεί ένα αυτοάνοσο νόσημα, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα τριχοθυλάκια και προκαλεί την απόπτωση τους. Η ανδρογενετική αλωπεκία αποτελεί τη συχνότερη μορφή τριχόπτωσης στους άνδρες. Η εκδήλωση της μπορεί να γίνει ακόμα και από την εφηβική ηλικία και να ακολουθήσει η ταχεία εξέλιξη της στη δεκαετία μεταξύ των 20 έως 30 ετών.

Σταδιακά εμφανίζονται αραιώσεις στο κεφάλι, ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Αρχικά, παρατηρείται απώλεια τριχών στην εμπρόσθια γραμμή και κατόπιν στους κροτάφους, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να λεπταίνουν στην κορυφή του κεφαλιού σε βαθμό λείανσης όπου σε τελικό στάδιο δεν υφίσταται καθόλου τριχοφυΐα. Το άτομο, λοιπόν, εμφανίζει μερική ή ολική φαλάκρα.

Η Ανδρογενετική Αλωπεκία είναι απόρροια της επίδρασης των ανδρογόνων στους θύλακες των μαλλιών. Παράγοντες, όπως η κληρονομική προδιάθεση το περιβάλλον, συμβάλλουν στην αύξηση της παθογένειας της Ανδρογενετικής Αλωπεκίας. Επιπλέον, η ανδρογενετική αλωπεκία έχει συσχετιστεί με παθήσεις, όπως η στεφανιαία νόσος, η υπερμεγέθυνση του προστάτη, ο διαβήτης και η υπέρταση.

Η ανάπτυξη ανδρογενετικής αλωπεκίας καθορίζεται από παραμέτρους, όπως είναι η ηλικία, οι ορμόνες και η κληρονομικότητα. Στους άνδρες, τα τριχοθυλάκια συγκεντρώνονται στη μετωπιαία γραμμή και προς το εσωτερικό, έως την κορυφή του τριχωτού. Η μετωπιαία γραμμή, μάλιστα, αποτελεί το πρωταρχικό σημείο της κεφαλής που πλήττεται.

Ουλωτικές αλωπεκίες

Όταν καταστρέφεται το τριχοθυλάκιο και αντικαθίσταται από ουλώδη ιστό, τότε μιλάμε για ουλωτικές αλωπεκίες, οι οποίες αποτελούν μία μορφή μόνιμης τριχόπτωσης. Η Ουλωτική αλωπεκία διακρίνεται σε πρωτογενή (αν προκύπτει έπειτα από κάποια φλεγμονή) και σε δευτερογενή (αν προκαλείται κατόπιν κάποιου τραύματος).

Θεραπευτικές προσεγγίσεις για την καταπολέμηση της παθολογικής τριχόπτωσης

Έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορες συστηματικές αγωγές και θεραπείες για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. Βάσει της διάγνωσης, διαμορφώνεται ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας, το οποίο προσαρμόζεται στις ανάγκες του ατόμου και συμβάλλει στην αποτελεσματική εξάλειψη της αιτίας του προβλήματος. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση να διερευνηθούν ενδελεχώς από τον εκάστοτε δερματολόγο οι παράγοντες που οδηγούν στην τριχόπτωση κι ακολούθως να αντιμετωπιστούν με σύγχρονες θεραπείες, οι οποίες είναι ανώδυνες, μη-επεμβατικές και δρουν στοχευμένα.

Συντηρητικές θεραπείες

Μπορεί να χορηγηθούν τοπικά ή διά του στόματος φαρμακευτικές ουσίες, όπως η μινοξιδίλη, η φιναστερίδη, η ντουταστερίδη, τα κορτικοστεροειδή και τα αντιανδρογόνα, με σκοπό τη διέγερση της τριχοφυΐας. Ωστόσο, η αδιάλειπτη χρήση φαρμάκων ενδέχεται να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Αντιμετώπιση της τριχόπτωσης με Φωτοθεραπεία LED

Η Φωτοθεραπεία LED αποτελεί μία εξελιγμένη μέθοδο, μέσω της οποίας αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η τριχόπτωση. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης θεραπευτικής μεθόδου, τα σημεία του δέρματος που έχουν προσβληθεί εκτίθενται στο φως έγχρωμων ειδικών LED. Τα LED χαρακτηρίζονται από την ακόλουθη ιδιότητα. Η φωτεινή ενέργεια που εκπέμπεται είναι απόλυτα ασφαλής, με αποτέλεσμα το δέρμα να μην εκτίθεται στην επιβλαβή δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV).

Η Φωτοθεραπεία LED βοηθάει στην αναζωογόνηση των ιστών και συντελεί στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού των κυττάρων και των θυλάκων των τριχών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, διευρύνεται ο κύκλος ζωής της τρίχας, καθώς παρατείνεται η φάση της αναγέννησης. Επιπλέον, μέσω της συγκεκριμένης θεραπευτικής μεθόδου, αυξάνεται η δράση των ενζύμων και ενισχύεται η σύνθεση των πρωτεϊνών. Παράλληλα, αντιμετωπίζονται διάφορες διαταραχές του δέρματος και συντονίζεται η δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων. Έτσι, αφενός ενισχύεται ο ρυθμός με τον οποίο αναπτύσσεται η τριχοφυΐα και αφετέρου επιβραδύνεται η διαδικασία γήρανσης των θυλάκων. Η όψη, η ποιότητα και ο όγκος των μαλλιών βελτιώνονται αισθητά, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η αναστολή της διαδικασίας της τριχόπτωσης, η οποία και σταθεροποιείται σε μεγάλο βαθμό.

Αξίζει, μάλιστα, να επισημανθεί ότι η Φωτοθεραπεία με LED ενδείκνυται για τους ασθενείς εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα τριχόπτωσης σε αρχικό αλλά και σε προχωρημένο στάδιο.

Aυτόλογη Mεσοθεραπεία

Η χρήση της Αυτόλογης Μεσοθεραπείας συνίσταται στη χορήγηση εμπλουτισμένου πλάσματος με αυξητικούς παράγοντες, το οποίο είναι διαπιστωμένο επιστημονικά πως διαθέτει αναγεννητικές ιδιότητες, καθώς επανενεργοποιεί τους θύλακες των τριχών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται η δημιουργία νέων μαλλιών, ενώ ταυτόχρονα πυκνώνουν και ενδυναμώνονται τα ήδη υπάρχοντα.

Η συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδος εφαρμόζεται ήδη αρκετά χρόνια για την επούλωση χρόνιων τραυμάτων και εγκαυμάτων και παρέχει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Πλέον, εφαρμόζεται και για την αντιμετώπιση του μείζονος ζητήματος της τριχόπτωσης.

Συνδυαστικές μέθοδοι

Συχνά, οι διάφορες θεραπευτικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης εφαρμόζονται συνδυαστικά, ώστε να προσφέρουν το βέλτιστο αποτέλεσμα. Λόγου χάρη, η Αυτόλογη Μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες μπορεί να συνδυαστεί με φωτοθεραπεία Led χαμηλής ενεργειακής στάθμης, μία φυσική θεραπεία δίχως παρενέργειες και αντενδείξεις, η οποία συνδράμει στην ανάπτυξη νέων τριχών.