Κηλίδες Σώματος

Κηλίδες σωματος

Πρόληψη και αντιμετώπιση Κηλίδων

  • Με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους
  • Ανώδυνα και αναίμακτα, χωρίς σημάδια και ουλές
  • Άμεσα ορατά αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας συνεδρία
  • Με την ασφάλεια του Ιατρείου

 

Η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και οι ακραίες καιρικές συνθήκες προξενούν πολλά προβλήματα στο δέρμα μας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εμφάνιση κηλίδων, οι οποίες γίνονται όλο και πιο έντονες κατά τη διάρκεια των διακοπών και μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Οι κηλίδες είναι στην ουσία μελαχρωματικές βλάβες που εντοπίζονται κυρίως στο πρόσωπο κι έχουν συνήθως σκούρο καφέ χρώμα. Η διάμετρος τους δεν ξεπερνά το 1 εκατοστό και χαρακτηρίζονται ως επίπεδες, με σαφή περιγεγραμμένα όρια.

Οι κηλίδες συνήθως προκαλούνται από υπέρχρωση. Επίσης, μπορεί να αναπτυχθούν, επειδή το δέρμα στην περιοχή αυτή παρουσιάζει περίσσεια μελανίνης. Εξαιτίας της συσσωρευμένης μελανίνης, λοιπόν, παράγονται σε κάποια σημεία του σώματος και στη βάση των επιφανειακών στρωμάτων του δέρματος λεπτά αρχικά και στη συνέχεια πιο συμπαγή σμήγματα με χαρακτηριστική μαύρη ώχρα ή καφέ.

Οι γεροντικές κηλίδες αποτελούν μία άλλη κατηγορία κηλίδων και πρόκειται για σημάδια πρόωρης γήρανσης.

Εμφανίζονται κυρίως στις περιοχές που εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία, όπως τα χέρια, το πρόσωπο και η περιοχή του ντεκολτέ, σημεία του σώματος δηλαδή τα οποία υποδηλώνουν την ηλικία ενός ατόμου. Οι γεροντικές κηλίδες έχουν ανοιχτό καφέ χρώμα και οφείλονται στο γεγονός ότι το δέρμα παράγει υπερβολικές ποσότητες μελανίνης σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την επιδερμίδα από την ηλιακή ακτινοβολία. Αυτές οι αυξημένες ποσότητες μελανίνης διοχετέυονται ανομοιόμορφα, εμφανίζοντας κηλίδες, πανάδες και δυσχρωμίες.

Η παγίωση του σμήγματος ενισχύεται από τη συνεχή διαστολή των αγγείων στην ευαίσθητη περιοχή, γεγονός που προσδίδει στο δέρμα τη χαρακτηριστική αίσθηση ότι αυτό «κολλάει». Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια ιδιοπαθή αρκετά συχνή ασθένεια, η οποία συνδέεται άρρηκτα με την υπέρμετρη συσσώρευση μελανίνης και δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου, ταλαιπωρεί αρκετούς ανθρώπους, ενώ τα σημάδια μπορεί να εξαπλωθούν σε επικίνδυνα μεγάλο βαθμό στο δέρμα μας.

Αιτιολογικοί παράγοντες εμφάνισης Κηλίδων

Η Υπέρχρωση (κατάσταση στην οποία οι κηλίδες γίνονται πιο σκούρες από το φυσιολογικό παρακείμενο δέρμα) αποτελεί ένα βασικό παράγοντα εμφάνισης κηλίδων, γιατί ενισχύει την παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας μελανίνης, με αποτέλεσμα ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος να γίνεται σταδιακά πιο σκούρο. Η υπέρχρωση επέρχεται έπειτα από κάποια ζημία που έχει υποστεί το δέρμα σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Ταυτόχρονα, διαταραχές που προκαλούνται στο ορμονικό σύστημα μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη κηλίδων και να ενισχύσουν την εμφάνιση δυσχρωμιών.

Η εγκυμοσύνη μπορεί να σχετίζεται με αυτές τις ορμονικές ανισορροπίες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσει υπέρχρωση των δερματικών κυττάρων. Επίσης, κάποια φάρμακα, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης δυσχρωμιών στο δέρμα. Η παρατεταμένη και μακροχρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει το δέρμα στην παραγωγή υπερβολικών ποσοτήτων μελανίνης, προκειμένου αυτό να προστατευτεί από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.

Οι σκούρες κηλίδες του δέρματος, επιπλέον, αποτελούν πολλές φορές ένδειξη κάποιας ηπατικής βλάβης. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι το σώμα δυσκολεύεται να απομακρύνει τις τοξίνες από τα κύτταρα. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι η ακμή αποτελεί έναν επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα ανάπτυξης σκούρων κηλίδων στο πρόσωπο.

Πρόληψη Κηλίδων

Συνιστάται η αποφυγή της παρατεταμένης έκθεσης στις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου, προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης κηλίδων στο δέρμα μας κι είναι απαραίτητη η χρήση αντιηλιακής κρέμας με υψηλό δείκτη προστασίας.

Θεραπευτική αντιμετώπιση Κηλίδων

Οι θεραπείες που ενδείκνυνται για την εξάλειψη των κηλίδων περιλαμβάνουν τοπικές και άλλου τύπου μη επεμβατικές φωτοθεραπευτικές προσεγγίσεις.

Fractional Laser

Το Fractional Laser είναι η επιλεκτική έκλυση δέσμης θερμικής ενέργειας με τη χρήση ενός κλασματικού laser. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή μέθοδο, καθώς οι ακτίνες του διαχωρίζονται σε εκατοντάδες μικροσκοπικές δέσμες.

Η καινοτομία του Fractional Laser, σε σύγκριση με παλαιότερα Laser, βασίζεται στο γεγονός ότι έχει ακρίβεια στόχευσης κι ο γιατρός μπορεί να επέμβει σε συγκεκριμένα σημεία, χωρίς να επηρεαστούν μεγαλύτερες επιφάνειες. Το Fractional Laser έχει τη δυνατότητα να εισχωρεί στα βαθύτερα στρώματα, αφήνοντας ανέπαφη την εξωτερική στιβάδα του δέρματος και με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η δημιουργία ιστού κάτω από την επιδερμίδα.

Η θεραπεία με τη μέθοδο Fractional Laser χρησιμοποιείται συχνά για την εξάλειψη των κηλίδων και προσφέρει άμεσα αποτελέσματα, που καθίστανται ορατά από την πρώτη κιόλας συνεδρία. Η θεραπεία είναι ανώδυνη και γρήγορη, χωρίς παρενέργειες.

Laser Alexandrite

To Laser Alexandrite είναι εγκεκριμένο από το FDA κι εκπέμπει μια ακτίνα φωτός υψηλής έντασης. Η ακτίνα αυτή δρα στοχευμένα και απευθείας στο σημείο όπου παρατηρείται η ύπαρξη κάποιου προβλήματος, όπως είναι οι κηλίδες. Χάρη στο σταθερό μήκος κύματος της δέσμης φωτός στα 755 nm, επιτυγχάνεται άμεσα η απορρόφηση του συγκεκριμένου τύπου Laser.

Συνήθως, χρειάζονται 1-2 συνεδρίες, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος και η διάρκεια της διαδικασίας δεν υπερβαίνει τα 10 – 15 λεπτά. Τις ημέρες που ακολουθούν οι κηλίδες χαρακτηρίζονται από πιο σκούρο χρώμα, το οποίο, ωστόσο, υποχωρεί μέσα σε μία εβδομάδα και το τελικό αποτέλεσμα συνίσταται σε ένα πλήρως υγιές δέρμα. Χρειάζεται να επισημανθεί ότι προτείνεται η αποφυγή της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία και συνιστάται η χρήση αντηλιακών σκευασμάτων.

Κρυοχειρουργική

Η Κρυοχειρουργική αποτελεί μία μέθοδο που βασίζεται στη χρήση ειδικού συστήματος ψεκασμού στο οποίο εμπεριέχεται υγρό άζωτο. Το υγρό αυτό άζωτο χρησιμοποιείται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται η απόψυξη των κηλίδων και εν τέλει η εξάλειψη τους. Η κρυοχειρουργική είναι μία μέθοδος που εγγυάται ασφάλεια και παρέχει άριστα αποτελέσματα.

Dermapen

Η μέθοδος dermapen προκαλεί μικροσκοπικούς τραυματισμούς στα αιμοφόρα αγγεία που εντοπίζονται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Έτσι, το δέρμα τραυματίζεται, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται η διέγερση του μεταβολισμού του δέρματος. Αυτό έχει ως επακόλουθο την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και εν τέλει την επιτάχυνση της διαδικασίας της επούλωσης. Θεωρείται αποτελεσματική θεραπευτική μέθοδος για την εξάλειψη των κηλίδων.

Τοπικές κρέμες

Μπορούν να εφαρμοστούν τοπικές κρέμες, οι οποίες επαναφέρουν τη λάμψη του δέρματος. Η υδροκινόνη σε συνδυασμό με κάποια κορτικοστεροειδή ή με την τρενινοίνη ενισχύει τη λεύκανση του δέρματος.

Οι φυτικές κρέμες λεύκανσης, επίσης, μπορούν να εξαφανίσουν αποτελεσματικά τις δυσχρωμίες, καθώς μέσα σε αυτές εμπεριέχεται ένα ισχυρό θρεπτικό μείγμα βιταμινών και ενυδατικών συστατικών.

Μεσοθεραπεία

Η Μεσοθεραπεία αποτελεί μία μη επεμβατική μέθοδο και βοηθάει στην ανανέωση του προσώπου. Ο ειδικός χορηγεί βαθιά στο δέρμα ένα εκχύλισμα φυτικών ουσιών και οξέων, μέσω της Διαδερμικής Μεσοθεραπείας. Με αυτόν τον τρόπο, εξαλείφονται οι δυσχρωμίες.

Peeling

H μέθοδος Peeling βοηθάει στην αντιγήρανση και εξαλείφει την υπερβολική μελάγχρωση. Ο στόχος έγκειται στην απομάκρυνση του φλοιού που περιέχει τις δυσχρωμίες, χωρίς να προκληθεί τραυματισμός των εσωτερικών δερμικών επιπέδων.