Παρωνυχία

Παρωνυχία

Όνυχες

Τα νύχια αποτελούνται από στρώσεις της πρωτεΐνης, η οποία ονομάζεται κρεατινίνη και συναντάται, επίσης, στο δέρμα και τα μαλλιά. Υγιή νύχια θεωρούνται αυτά που συνήθως παρουσιάζουν ομαλότητα ως προς τη δομή τους και ομοιομορφία στο χρώμα τους.

Τα νύχια έχουν την ιδιότητα να προστατεύουν τα δάχτυλα των ποδιών και των χεριών κι αποτελούν καθρέφτη της υγείας μας, καθώς πολλές συστηματικές δερματολογικές παθήσεις εκδηλώνονται με αλλοιώσεις στα νύχια, όπως είναι η ψωρίαση και η λειχήνα.

Συγκεκριμένες μορφές του αποχρωματισμού των νυχιών και μεταβολές του ρυθμού ανάπτυξής τους μπορεί να προμηνύουν διάφορες ασθένειες.

Ασθένειες όπως η νεφρική, ηπατική, καρδιακή ανεπάρκεια, ο διαβήτης και η αναιμία συχνά εκδηλώνονται με διαταραχές στην περιοχή των ονύχων. Επομένως, πολλές φορές, τα νύχια αποτελούν το μέσον, που συμβάλλει στη διάγνωση υποκείμενων συστηματικών νοσημάτων.

Παρωνυχία

Είναι η δερματική πάθηση, που οφείλεται σε φλεγμονή του δέρματος και εντοπίζεται στις εγγύς ή και πλευρικές πτυχώσεις των νυχιών. Δημιουργείται οίδημα, ερυθρότητα και δυσχρωμία στην περιοχή γύρω από το νύχι.

Οφείλεται σε κάποιον τραυματισμό στην περιοχή του νυχιού και μπορεί να προκληθεί από λανθασμένο κόψιμο των ονύχων. Η συνεχής έκθεση στο νερό ή σε χημικές ουσίες ενδέχεται μάλιστα να οδηγήσει στην εμφάνιση παρωνυχίας.

Διακρίνεται σε οξεία και χρόνια. Η οξεία παρωνυχία είναι απόρροια σταφυλοκοκκικών, καντιντιακών ή ερπητικών λοιμώξεων. Η φλεγμονή αναπτύσσεται γρήγορα και μπορεί να προκληθεί κατόπιν τραυματισμού της περιοχής.

Εάν υπάρχουν συχνοί τραυματισμοί στην περιοχή πέριξ των νυχιών είναι πιθανό να προκύψουν προβλήματα, όπως ανάπτυξη μυκήτων και άλλων μικροοργανισμών και εγκυμονεί ο κίνδυνος να επηρεαστεί αρνητικά η μήτρα του νυχιού και να αλλοιωθεί το πάχος του.

Στην εμφάνιση οξείας παρωνυχίας είναι πιο επιρρεπείς άνθρωποι με δερματικές παθήσεις, όπως έκζεμα και ψωρίαση καθώς και άνθρωποι που έχουν προβλήματα στο κυκλοφορικό τους σύστημα. Στο σημείο της φλεγμονής, παρατηρείται ερεθισμός και οίδημα, πόνος κατά την πίεση και πιθανόν πύον γύρω από το νύχι.

Στη χρόνια παρωνυχία, τα συμπτώματα παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μπορεί να εμφανίζονται με περιόδους έξαρσης και ύφεσης. Η χρόνια παρωνυχία προκαλείται συνήθως από νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.

Πρωτόκολλα Θεραπείας

Τοπική Θεραπεία

Σε περίπτωση που η ονυχομυκητίαση διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, μπορεί να γίνει θεραπεία τοπικά, με αντιμυκητισιακές αλοιφές ή σε συνδυασμό με λέιζερ. Αρκετές φορές, μάλιστα, συνιστάται η χορήγηση αντιβίωσης ή κορτικοστεροειδών.

Αναλόγως την έκταση του προβλήματος, μπορεί να χρειαστεί χειρουργικός καθαρισμός του νυχιού, ώστε να απομακρυνθεί το πύον, προτού χορηγηθεί κάποια θεραπευτική αγωγή.

Πελματογράφημα

Ο πελματογράφος είναι ένα μηχάνημα, το οποίο έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει ανατομικά ή/και λειτουργικά προβλήματα που παρουσιάζει το άτομο και κατόπιν τα αποκαθιστά μέσα από την κατασκευή ειδικών ορθωτικών πελμάτων. Αποτελείται από περισσότερους από 4.000 ψηφιακούς αισθητήρες και συνδέεται με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται η καταμέτρηση των πιέσεων, που ασκούνται στο πέλμα κατά τη στάση ή το βάδισμα, αποκρυπτογραφείται ο τύπος βαδίσματος και παρέχονται ενδελεχείς πληροφορίες για την κατανομή βάρους, τον άξονα και το χρόνο βαδίσματος.

Το πελματογράφημα αποτελεί μία εξέταση, που προτείνεται συχνά σε περιπτώσεις ονυχομυκητίασης. Οι λοιμώξεις των ονύχων από μύκητες προκαλούνται από την πίεση των ποδιών κατά το βάδισμα και τη δυσμορφία των δαχτύλων. Παράλληλα, τραυματισμοί που σημειώθηκαν στο παρελθόν επιβαρύνουν την κατάσταση.

Εύλογα, λοιπόν, το πελματογράφημα μπορεί να ανιχνεύσει τις όποιες δυσλειτουργίες υφίστανται κι ακολούθως να τις αποκαταστήσει.